Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Se över placeringarna i din avtals- eller tjänstepension

Det finns olika sorters tjänstepension, men vanligast är avtalspension. Avtalspension är helt enkelt det arbetsgivaren sätter av till din pension om du jobbar på en arbetsplats där det finns kollektivavtal. Det är viktigt att göra medvetna val med avtals- och tjänstepensionen eftersom den kommer att utgöra en stor del av din totala pension.

Tänk därför på att välja pensionsbolag, placera pengarna och lägga till ett återbetalningsskydd om du har familj. Återbetalningsskydd är ett efterlevandeskydd som betyder att din tjänstepension betalas ut som ett månadsbelopp i fem år till din familj om du dör innan du går i pension. Om du dör medan din tjänstepension betalas ut får din familj resten av det som återstår.

Nio av tio har tjänstepension, men om du inte får det av din arbetsgivare försök att förhandla till dig ett annat pensionssparande som kompensation eller högre lön som du själv kan använda till ett eget pensionssparande. Tänk också på att om du saknar tjänstepension eller är egenföretagare kan du pensionsspara avdragsgillt i en pensionsförsäkring.

Nio av tio har tjänstepension, men om du inte har det försök att förhandla till dig ett annat pensionssparande som kompensation.

Löneväxla om du tjänar över 51 300 kronor (2024) kr i månaden

Löneväxling passar främst dig som har en månadslön på minst 51 300 kronor (2024) kronor. Löneväxling betyder att du placerar en del av din bruttolön i en tjänstepension alltså innan skatten dras. Du betalar skatten först när du väljer att ta ut din pension. Det är upp till din arbetsgivare att bestämma om du ska kunna löneväxla eller inte.

Du får ingen tjänstepension när du är mellan jobb

Om du är mellan två jobb och får a-kassa fortsätter du att tjäna in pengar till den pension du får från staten, den allmänna pensionen. Däremot betalar din före detta arbetsgivare inte längre in till din tjänstepension när du är arbetslös.

Bli kund

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Kontakta oss

Har du frågor rörande din pension?

Kontakta din rådgivare eller ring oss på telefon 077-11 11 800, så hjälper vi dig