Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Studentlån

Undvik dyra smålån. Finansiera din nya laptop med ett lån anpassat för studenter.

 • Låna mellan 10 000 och 25 000 kr.

 • Låg ränta: 6,95 % (2020-03-02). 

 • Inga avgifter eller krav på säkerhet.

Du som har studenterbjudandet har ett lån- och kreditutrymme på upp till 25 000 kronor. Det innebär att du genomgår en vanlig kreditbedömning men att vi bortser från de vanliga inkomstkraven. Du kan disponera ditt lån- och kreditutrymme fritt mellan studentlånet och en kredit på ditt SEB Credit.

För att låna ska du

 • Vara minst 18 år
 • Ha SEB:s studenterbjudande
 • Vara fri från betalningsanmärkningar
 • Godkännas vid en kreditprövning

Studenterbjudandet är till för dig som studerar på universitet, högskola eller annan eftergymnasial utbildning och har studiemedel (bidrag och/eller lån) från CSN.

Välj själv hur du vill amortera

Vårt studentlån har en valfri amorteringstid på 2–5 år. Du väljer också själv hur du vill betala din månadskostnad, med rak amortering eller annuitetslån.

Rak amortering innebär att du amorterar en fast summa varje månad. Utöver amortering betalar du ränta. Betalningarna är större i början av lånetiden eftersom räntan är högre ju större skulden är. I takt med att du betalar av på lånet sjunker räntekostnaden.

Vid annuitet betalar du varje gång ett lika stort belopp som omfattar både amortering och ränta. Den totala räntekostnaden för ett lån med rak amortering blir oftast lägre än för ett annuitetslån.

Att tänka på innan du lånar:

 • Att låna pengar kan vara ett sätt att finansiera något som du inte kan betala direkt. Men tänk på att ett lån kostar pengar i form av avgifter och räntor och att du i slutändan alltid betalar tillbaka mer än du lånat.
 • Låna bara till det som är absolut nödvändigt för dina studier, exempelvis en ny dator. Att låna till konsumtion som en ny klänning eller en resa med kompisarna kan lätt skapa en ond cirkel och medföra ekonomiska problem längre fram.
 • Det är stora skillnader mellan olika lån när det gäller kostnader för räntor och avgifter. Se upp för dyra sms-lån som ska betalas tillbaka på kort tid. Det är en kortsiktig lösning som ofta kan bli väldigt dyr.
 • Var uppmärksam på den effektiva räntan, det vill säga den totala kostnaden för lånet som också inkluderar de avgifter som långivaren tar ut. På många snabb- och sms-lån kan den effektiva räntan vara extremt hög.
 • Om du ansöker om många små lån kommer många kreditupplysningar att tas om dig. Det kan påverka din kreditvärdighet och göra det svårare att få ett bolån eller ett annat lån du verkligen behöver i framtiden.
 • Lån försvinner bara genom amortering, det vill säga att du betalar tillbaka det du lånat. Tänk på att ett buffertsparande är bästa sättet att kunna möta oförutsedda utgifter och att kunna unna dig något extra.

Aktuell låneränta för studentlånet är för närvarande:

6,95 %. En kreditprövning görs alltid och det får inte finnas några betalningsanmärkningar. Om den rörliga årsränta är 6,95 % blir den effektiva räntan 7,18 % för ett annuitetslån på 25 000 kronor upplagt på 5 år (60 återbetalningstillfällen) utan uppläggningsavgift. Det totala beloppet att betala blir 29 666 kronor och din månadskostnad blir 494 kronor. Årsränta per 2020-03-02.

Kontakta oss

Vill du ansöka om studentlånet? Ring oss gärna eller välkommen in på närmaste SEB-kontor.

Customer service