Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Extrajobb

Ett extrajobb kan vara ett bra sätt att tjäna extra pengar under till exempel sommarledigheten eller vid sidan om studierna. Dessutom är det en möjlighet att skaffa sig nya erfarenheter och kontakter. Här går vi igenom några saker som kan vara bra att känna till om du söker ett extrajobb.

Vad är ett extrajobb?

Ett extrajobb kan vara ett bra sätt att tjäna extra pengar utöver din huvudsakliga sysselsättning. Det är oftast en anställning där du i regel arbetar färre timmar än vad du skulle gjort om du var heltidsanställd. Att jobba extra är särskilt populärt bland ungdomar som exempelvis vill arbeta vid sidan om studierna eller ha ett jobb under sommarlovet. Ett extrajobb kan nämligen variera i omfattning, från några få timmar i veckan till flera dagar i månaden.

Fördelar med ett extrajobb eller deltidsjobb

Att ha ett extrajobb kan vara fördelaktigt på flera sätt. För det första ger det en extra inkomstkälla för studenter eller ungdomar som vill tjäna egna pengar. Dessutom ger det möjlighet att skaffa arbetslivserfarenhet och utveckla färdigheter som kan vara värdefulla i framtiden. För många kan jobbet även vara ett sätt att bredda sitt nätverk och skapa kontakter inom olika branscher.

Att söka och hitta extrajobb

För att hitta ett extrajobb är det bra att vara aktiv i sitt sökande. Många extrajobb annonseras på olika jobbportaler, på företagens egna webbplatser eller sociala medier som LinkedIn. Du kan även kontakta företag direkt och höra dig för om de är i behov av en extra resurs. För att söka ett extrajobb behöver du oftast skicka in både CV och personligt brev, se därför till att förbereda dem i förväg så ansökningsprocessen går så smidigt som möjligt.

Hitta ett jobb som passar dig 

När du letar efter ett extrajobb kan det vara ett bra läge att fråga dig själv vad du helst skulle vilja arbeta med – både på kort sikt och lång sikt. Även enkla extrajobb kan ge en bra inblick i hur en bransch fungerar och kan komma att bli en viktig pusselbit i din framtida karriär. Ett extrajobb behöver därför inte bara ses som en extrainkomstkälla utan även som en stor möjlighet att lära sig mer och få erfarenheter som kan vara till nytta längre fram i arbetslivet.

Spara extra pengar

Pengarna du tjänar på extrajobbet kan du antingen använda till konsumtion här och nu eller spara till något längre fram. Har du ett sparmål kan du använda vår sparkalkylator för att få reda på hur stort ditt sparande kan bli i framtiden. Är du över 18 år kan du kan även höra av dig till oss för att få tips och råd. Vi finns här för dig. 

Till sparkalkylatorn 

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.