Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Därför ska du spara under studietiden

Det finns flera fördelar med att spara pengar under studietiden. Även om utrymmet i plånboken ofta inte är så stort då, kommer det att vara värt det. Ju tidigare du börjar spara, desto tidigare kommer du att nå dina mål. 

Att spara långsiktigt och börja i tid är bland de bästa spartips som finns för att få pengarna att växa. De inledande småbeloppen kan kännas futtiga, men för dig som sparar regelbundet över tid och har is i magen kommer resultaten att komma. Det är också bra att få in vanan att lägga undan pengar här och nu, för användning längre fram.

Snöbollseffekten

När du sparar i en sparform som ger möjlighet till avkastning eller ränta – till exempel på ett sparkonto eller i fonder och aktier – kan pengarna växa. Den så kallade ränta-på-ränta-effekten gör att du över tid får avkastning också på den avkastning som du har fått tidigare år. Det ger möjlighet till en exponentiell ökning och gör att även mindre belopp med tiden kan växa till något stort.

Du kan tänka på ditt sparande över tid som att du och dina studiekompisar bestämmer er för att rulla snöbollar ner för en skidbacke en vinterdag. Ni sprider ut er på olika höjder i backen – några står längre ner, några i mitten och några på toppen. Höjdskillnaden symboliserar spartiden. Snöbollarna som ni gör blir också olika stora – någras är mindre än handflatan, andras större.  Storleksskillnaden symboliserar månadssparbeloppet. När ni är klarar börjar ni rulla snöbollarna nerför backen.

I slutet av skidbacken är det inte helt säkert vems snöboll som kommer att vara störst, men ett par antaganden går att göra:

  • Ju närmare toppen du står i relation till någon annan, desto mer ökar din chans att få en större snöboll vid backens slut.
  • Ju större snöboll du startar med i relation till någon annan, desto mer ökar din chans att få en större snöboll vid backens slut.

Hur lång tid tar det att spara ihop en miljon kronor?

Hur länge det tar att få ihop en miljon beror på två saker: månadssparbeloppet och avkastningen. Om du sparar i fonder och aktier kommer värdet på kapitalet variera, eftersom börsen brukar gå upp och ned över tid. Men för enkelhetens skull säger vi att du sparar 1 000 kronor i månaden och får en genomsnittlig avkastning på 6 procent per år. Då skulle det ta omkring 30 år att nå miljonen.

Spara ihop till en miljon kronor – med avkastning

Tabellen här nedanför illustrerar hur länge det tar att spara en miljon kronor vid olika månadssparbelopp, kombinerat med olika antaganden om årlig genomsnittsavkastning.*

Avkastning 100 kr 250 kr 1 000 kr 2 500 kr 5 000 kr
1 % 225 år 147 år 61 år 29 år 16 år
2 % 145 år 103 år 50 år 26 år 15 år
4 % 89 år 67 år 37 år 22 år 13 år
6 %  66 år 51 år 30 år 19 år 12 år

∗ Ingen hänsyn tagen till vare sig inflation eller skatter. 

Hur lång tid tar det att spara ihop en miljon kronor – utan avkastning? 

Avkastning 100 kr 250 kr 1 000 kr 2 500 kr 5 000 kr
0 % 834 år 334 år 84 år 34 år 17 år

Sammanfattningsvis kommer kombinationen av spartid, månadssparbelopp och snöbollseffekt att påverka storleken på sparandet. Och kom ihåg – vid slutet av skidbacken är det roligare att titta upp och säga att du har varit på skidbackens topp. Så börja spara i tid – det kommer att vara värt det.

Investeringar i finansiella instrument innebär en risk.

Läs mer om hur du kan spara under studietiden.

Ansvarig för SEB:s sparerbjudande

Fredrik Pettersson

Ansvarig för SEB:s sparerbjudande

Fredrik Pettersson


Upp Upp