Bolån med hjälp av förälder
Att ta sig in på bostadsmarknaden är inte helt enkelt. För att kunna köpa en bostad behövs pengar till kontantinsatsen, men också en stabil och tillräckligt hög inkomst. För personer som letar efter sin första bostad och inte kan få bolån på egen hand, erbjuder vi möjligheten att ansöka tillsammans med en förälder. Det kan till exempel vara en lösning under studier, i början av karriären eller i andra situationer där det är sannolikt att den som ska bo i bostaden kan ta över hela lånet i framtiden.
Så går ansökan till
- Boka ett möte genom att ringa oss på 0771-365 365.
- Under mötet träffas alla tillsammans. Vi går igenom er samlade ekonomi och berättar mer om hur det gemensamma bolånet fungerar.
- Vi skickar en checklista med ekonomiska och juridiska saker att gå igenom. Vi rekommenderar också att ni träffar vår samarbetspartner Lexly, som utgår från just er situation och hjälper er med det juridiska inför köpet.
- Vi gör en bedömning av er ansökan och sannolikheten att lånet kan tas över på sikt.
- Ni får besked om vårt beslut.
Vad innebär det att låna tillsammans?
Den som hjälper någon annan att ta ett lån blir medlåntagare. Om den som bor i bostaden inte kan betala kostnaderna för lånet så behöver medlåntagaren göra det, till exempel en förälder.
Vanliga frågor
Möjligheten att ansöka tillsammans med en förälder riktar sig till personer som köper sin första bostad och som inte kan få bolån på egen hand. Det kan till exempel vara en lösning vid studier, tillfälliga jobb eller i början av yrkeslivet. Vi börjar med att granska inkomster, utgifter och lån för alla personer som vill låna tillsammans – det vill säga en kreditbedömning. Vi gör också en bedömning av sannolikheten att lånet kan tas över helt av personen som bor i bostaden inom de närmaste åren.
Ja, det går bra att ansöka om bolån tillsammans under studietiden.
Olika lösningar har olika för- och nackdelar både ekonomiskt och juridiskt. Om föräldern lånar ut pengar men inte står med som ägare till bostaden, kan det till exempel behövas ett skuldebrev. Det är ett slags kvitto på lånet som visar vilket belopp föräldern har lånat ut och vad ni har kommit överens om. Hur ni väljer att dela upp ägandet kan också påverka arv och skatter, till exempel när lägenheten säljs eller när lånet ska tas över helt. Via vår samarbetspartner Lexly kan ni få råd om vad som är lämpligt för just er. Som kund i SEB med vår paketlösning Enkla vardagen ingår ett samtal med jurist hos Lexly och möjligheten att skriva skuldebrev kostnadsfritt online.
Om det gäller en bostadsrätt kan reglerna se olika ut. Det är därför viktigt att kolla vad föreningen säger, så att den lösning ni har tänkt er godkänns.
Vissa föreningar kräver att den som bor i bostaden ska stå med som delägare, även om den personen inte har betalat för lägenheten eller står för lånet. I andra föreningar kan det vara så att enbart de som bor i bostaden godkänns som ägare.
Om en förälder är medlåntagare på ett bolån och kanske själv har lån, är det ofta svårt att få ytterligare lån eller att utöka befintliga bolån. Det kan därför vara bra att tänka igenom eventuella planer på att flytta och hur situationen ska hanteras om det finns syskon som vill ha hjälp med bolån samtidigt.
Om det finns syskon kan det vara extra bra med juridisk rådgivning. Det kan till exempel behöva upprättas skuldebrev eller gåvobrev, beroende på er situation.
Om den som bor i bostaden flyttar ihop med någon annan så kan sambolagen gälla. Det betyder att sambon kan ha rätt till en del av bostadens värde, om inget har bestämts genom ett samboavtal. Det gäller oavsett om sambon har betalat något för bostaden eller inte.
Vi rekommenderar att ni pratar med Lexly för att ta reda på om det behövs samboavtal eller andra avtal. Det kan också vara bra att själv skaffa en grundläggande förståelse för sambolagen.
Ja, vi går igenom varje ansökan individuellt. Det viktiga är att det finns ett behov av medlåntagare under en viss period och att ni i framtiden ska kunna ta över hela lånet. Ett exempel kan vara vid pågående studier.
Vi börjar med att granska inkomster, utgifter och lån för alla personer som vill låna tillsammans – det vill säga en kreditbedömning. Vi gör också en bedömning av sannolikheten att bolånet kan tas över helt av personen som bor i bostaden inom de närmaste åren.
För föräldrar som vill och kan hjälpa till med att köpa bostad finns flera alternativ. Det går att vara medlåntagare på bolånet eller delägare i bostaden, alternativt att låna ut eller ge bort pengar till kontantinsatsen. Men det går också att hjälpa till på andra sätt, till exempel genom att tidigt ordna en plats i olika bostadsköer och att bidra i letandet efter en bostad att hyra.