Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Öppna ett sparkonto

Här kan du läsa om våra två kontotyper: sparkonto och placeringskonto. Vilken kontotyp som passar bäst beror på vad du sparar till. Vi hjälper dig gärna att göra planer av dina drömmar!

Skillnaden mellan sparkonto och placeringskonto

Den största skillnaden mellan sparkonto och placeringskonto är att du kan ta ut pengarna från sparkonton när du vill, medan pengarna på placeringskontot blir låsta från tre månader till fem år. Båda kontotyperna omfattas av insättningsgarantin, vilket innebär att dina pengar är skyddade av ett lagstadgat insättningsgarantisystem.
Gå till Insättningsgarantin – information till insättare

Sparkonto – på kortare sikt

Ett sparkonto passar oftast bäst när du vill spara till något på kortare sikt, till exempel en resa eller en ny soffa. Det passar också bra om du sparar ihop till en buffert. Vi rekommenderar att du har minst två månadslöner i buffert.

Vill du veta mer om vårt sparkonto? 
Läs mer om Enkla sparkontot

Placeringskonto – på längre sikt

Ett placeringskonto är ett så kallat låst sparkonto. Det passar därför bättre när du sparar på längre sikt – till exempel till ett bröllop, en bil eller kontantinsatsen till ditt drömhem. 

På ett placeringskonto binder du pengarna från sex månader till fem år, och får en fast ränta under hela bindningstiden. 

Vill du öppna ett placeringskonto? Ring oss på 0771-365 365.
Läs mer om Placeringskonto

Hur mycket ska man spara?

Vår sparguide svarar på de vanligaste frågorna.
Testa sparguiden

Roger Törnkvist SEB:s placeringsstrateg

Experten: Kom igång med buffertsparandet

– En vanlig riktlinje är att det är bra att ha två månadslöner i buffert. Men det beror naturligtvis på vilken ekonomisk situation du befinner dig i, säger vår placeringsstrateg Roger Törnkvist.

Rogers tips om buffertsparande

Customer service