Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Börja pensionsspara

Med ett eget pensionssparande kan du förbättra din framtidslön.
Testa vår räknesnurra och se hur mycket du behöver spara.

Vi guidar dig till ett sparande som passar dig.

Med ett eget pensionssparande kan du förbättra din framtidslön. Testa vår räknesnurra och se hur mycket du behöver spara.

Vi guidar dig till ett sparande som passar dig.

Vilket pensionssparande passar dig?

Välj mellan våra två sparformer – vilken du ska välja beror på hur aktiv du vill vara och vilken risk du är beredd att ta med ditt sparande.

Tryggt och enkelt

Traditionell försäkring

  • Våra förvaltare sköter placeringarna i ditt sparande.
  • Ett enkelt och tryggt sparande med jämn avkastning och garanti.
  • Få pengarna automatiskt utbetalda varje månad.

Valfritt och flexibelt

Fondförsäkring

  • Välj egna fonder eller en färdig fondlösning – byt fonder och risknivå när du vill.
  • Möjlighet att ta hjälp av vår rådgivningsrobot som håller koll på ditt sparande och väljer ut de bästa fonderna för dig.
  • Få pengarna automatiskt utbetalda varje månad.

Inte kund hos oss?

Börja här för att komma vidare med ditt pensionssparande.

Bli kund med mobilt BankId

Varför pensionsspara hos oss?

Välj hur du vill spara

Vi har lösningarna oavsett hur aktiv du vill vara.


Kvalitetssäkrat fondutbud

Brett utbud av fonder med olika inriktningar, förvaltade av både SEB och andra aktörer.

Rådgivning för dig

Rådgivning där det passar dig – fysiskt, online eller via telefon.

Varför ska jag pensionsspara?

I jämförelse med tidigare generationer får vi idag en mindre del av pensionen från det allmänna pensionssystemet. Dessutom ökar medellivslängden, vilket innebär att pensionen ska räcka under fler år än för tidigare generationer. Det betyder att ett eget sparande blir allt viktigare för att du ska nå upp till den pension du vill ha eller tror att du kommer att behöva. Och ju tidigare du startar ett eget privat pensionsspararande – desto mindre behöver du sätta av varje månad.

Hur mycket ska jag pensionsspara?

Dagens pensionssystem innebär att en genomsnittlig pensionär bara får ut cirka 45 procent av sin slutlön i pension. Många har även avtalspension eller annan tjänstepension via sin arbetsgivare och kan därmed lägga till ungefär 10 procent. Utöver det är det en bra målsättning att spara 5 procent av bruttolönen i ett eget pensionssparande, varje månad under hela arbetslivet. Om du tjänar över 44 900 kronor eller saknar tjänstepension i din anställning bör du sätta av mer.

Använd vår räknesnurra och se hur mycket just du behöver spara för att få den pension du vill ha. I beräkningen utgår vi från att du har en tjänstepension via din arbetsgivare. Om du saknar tjänstepension behöver du spara mer för att komma upp till önskad pension.

Loading...

Pensionsberäkning

Detta är en schablonberäkning som ger en uppskattning av hur mycket du behöver spara för att nå en önskad pensionsnivå. Beräkningen visar hur mycket mer du behöver spara i månaden utöver det du eventuellt redan sparar idag. I beräkningen antar vi att du har arbetat och tjänat in allmän pension (inkomstpension och premiepension) från 22 års ålder och att du fortsätter att arbeta och tjäna in allmän pension fram till önskad pensionsålder. Vi tar dock inte hänsyn till eventuell garantipension i det allmänna pensionssystemet.

I beräkningen som berör tjänstepension antar vi att du har en schablonmässig tjänstepensionsplan som liknar ITP1, vilket innebär att pensionsavsättningarna är avgiftsbestämda, d.v.s. en procentsats av din lön. Denna del av pensionen antas tjänas in från 25 års ålder till önskad pensionsålder.

Utöver detta tar vi hänsyn till det angivna befintliga sparandet i form av löneväxling samt sparande i kapitalförsäkring och ISK. Månadsbeloppen som anges antas betalas fram till önskad pensionsålder.

När det gäller löneväxlingen har vi räknat på det belopp du angivit. Oftast är sparbeloppet högre än den lön du växlar till pension – kontrollera gärna att du fyllt i sparbeloppet till din löneväxlingsförsäkring.

Vi antar en årlig avkastning på 2,1 procent och gör avdrag för avkastningsskatt och avgifter, vilket följer Pensionsmyndighetens standard för pensionsprognoser. Beloppen anges i dagens lön- och penningvärde så att det ska vara lätt att förstå beloppens värde utifrån den lön du har idag.

Vidare utgår vi schablonmässigt från att pensionsutbetalningarna pågår till 85 års ålder, med hänsyn tagen till begränsningar om tidigast möjliga utbetalningsålder för den allmänna pensionen samt tjänstepensionen.

När vi räknar ut hur mycket mer du behöver spara för att nå din önskade pension utgår vi från att du månadssparar i en kapitalförsäkring alternativt ISK, d.v.s. med redan beskattade pengar. Sparandet i ISK och kapitalförsäkring är i beräkningen omräknat så att det motsvarar bruttolön. Beroende på din framtida beskattningssituation kan därför beloppen vid utbetalning avvika från de beräknade.

Ring upp mig

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Vill du ringa oss istället? Du når oss på 077-11 11 800
Öppet måndag–fredag 8–16.30


Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm

Customer service