Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Fundera på hur ditt privatliv påverkas

Att starta företag är ett stort steg – särskilt när man har varit anställd. Du har inte längre samma skydd eller trygghet om något händer. Därför är det viktigt att du har stöd runt omkring dig som tycker att din idé är värd att satsa på.

Om du lever tillsammans med någon kommer den personen oundvikligen att påverkas. Involvera din partner och familj. Var öppen med allt – framförallt företagets ekonomi – och berätta om dina dagar och problem. Be om stöd, råd och hjälp under resan.

Ta hand om dig själv – och familjen

Entreprenörskap är en livsstil menar många. Men det viktigaste verktyget för att nå ditt mål är att ta hand om dig själv. Du kanske aldrig kommer kunna jobba 9–5, men det är viktigt att du hittar tid för återhämtning och umgås med familj och vänner. Planera in semestern i god tid och se till att du har ett buffertsparande så att du klarar dig utan intäkter några veckor. Du orkar mer när du kommer tillbaka och fokuserar bättre på företaget.

Om du har barn – prata ihop dig med din partner hur ni ska göra med föräldraledigheten. Det kan bli svårt att vara föräldraledig på heltid och samtidigt starta upp en firma.

Det kan vara svårt att ta ut lön första tiden. Se till att du har en buffert på runt 5-6 nettolöner.

Se över privatekonomin och spara ihop till en buffert

Det finns egentligen aldrig några perfekta tillfällen att starta eget. Oftast har man affärsidén, men inte kapitalet. Eller kapitalet, men inte affärsidén.

Det kan också vara svårt att ta ut lön den första tiden. Därför rekommenderar vi att du sparar ihop till en buffert på runt 5-6 nettolöner innan du startar verksamheten. Tänk också på att göra en budget för din privatekonomi innan du startar verksamheten – då vet du hur mycket som går åt varje månad. Ring oss gärna så hjälper vi dig med en genomgång.
Börja spara till en buffert

Bli företagskund

Med våra paketlösningar och digitala tjänster får du en enklare vardag som företagare.

Bli företagskund

Boka rådgivning

Vi hjälper dig med praktiska tips, råd och vägledning under livets alla händelser. Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig.

* Obligatoriska fält

Tack för din anmälan.

Hjälpte den här sidan dig?

Customer service