Checklista: 5 steg till att starta eget företag

Här är vår steg för steg-guide hur du förbereder dig innan du startar eget och hur företagandet kan påverka både dig, din familj och privatlivet.

 1. Fundera på hur ditt privatliv påverkas

  Att starta företag är ett stort steg – särskilt när man har varit anställd. Du har inte längre samma skydd eller trygghet om något händer. Därför är det viktigt att du har stöd runt omkring dig som tycker att din idé är värd att satsa på. Om du lever tillsammans med någon kommer den personen oundvikligen att påverkas. Involvera din partner och familj. Var öppen med allt – framförallt företagets ekonomi – och berätta om dina dagar och problem. Be om stöd, råd och hjälp under resan.

 2. Se över privatekonomin, familjejuridiken och dina försäkringar


  Spara ihop till en buffert och se vilka avdrag du kan göra
  Det finns egentligen aldrig några perfekta tillfällen att starta eget. Oftast har man affärsidén, men inte kapitalet. Eller kapitalet, men inte affärsidén. Därför rekommenderar vi att du sparar ihop till en buffert innan du startar verksamheten. Hur stor buffert just du behöver beror på vilken typ av verksamhet du ska starta. Ring oss gärna så hjälper vi dig med en genomgång.
  Innan du startar eget kan det vara bra att gå igenom Skatteverkets avdragslexikon. Där ser du vilka avdrag du får göra när du har kommit igång med bolaget.

  Skriv äktenskapsförord
  Om du vill att ditt företag hålls utanför bodelningen vid en eventuell skilsmässa bör du skriva ett äktenskapsförord. Med ett äktenskapsförord kan ni bestämma att vissa tillgångar och ägodelar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en skilsmässa eller ett dödsfall.
  Få hjälp med äktenskapsförord hos vår samarbetspartner Avtal24

  Skriv testamente och komplettera med livförsäkring om ni har särkullbarn
  Ett vanligt konfliktämne när det gäller företag och familjerätten är särkullbarn (de barn som inte är gemensamma). Ett särkullbarn har rätt att få ut sitt arv på en gång när föräldern avlider och behöver inte vänta tills efterlevande make avlidit. Följden kan bli att särkullbarnet ärver hela företaget eller att barnet och efterlevande make blir samägare till företaget. Med en livförsäkring kan din partner lösa ut särkullbarnet. Och med ett testamente kan du bestämma hur och när särkullbarnet ska få sin del av arvet.
  Läs mer och skaffa livförsäkring 
  Få hjälp med skriva testamente hos vår samarbetspartner Avtal24 

  Skaffa rätt försäkringar så att du får samma skydd som anställd
  Du har inte längre samma skydd som när du är anställd. Därför behöver du teckna en sjukförsäkring om du blir sjuk och en ansvarsförsäkring om du av misstag gör sönder något när du är ute på uppdrag, till exempel om du är målare och välter ut en färgburk över kundens parkettgolv.
  Skaffa ansvarsförsäkring genom vår samarbetspartner Trygg Hansa

  Som anställd får du också pension av din arbetsgivare, men som egen företagare måste du själv sätta av pengar till pensionen. Det skapar en trygg framtid och kanske ekonomisk frihet att gå i pension lite tidigare.
  Pensionsspara med Trygg grund – ett komplett försäkringsskydd för dig som företagare

 3. Ta hand om dig själv – och familjen

  Entreprenörskap är en livsstil menar många. Men det viktigaste verktyget för att nå ditt mål är att ta hand om dig själv. Du kanske aldrig kommer kunna jobba 9–5, men det är viktigt att du hittar tid för återhämtning och umgås med familj och vänner. Planera in semestern i god tid och se till att du har ett buffertsparande så att du klarar dig utan intäkter några veckor. Du orkar mer när du kommer tillbaka och fokuserar bättre på företaget.

  Om du har barn – prata ihop dig med din partner hur ni ska göra med föräldraledigheten. Det kan bli svårt att vara föräldraledig på heltid och samtidigt starta upp en firma.

 4. Våga misslyckas och skaffa en backup-plan

  Vad händer om företaget inte flyger? Framgångsrika företagare har ofta flera misslyckanden bakom sig. Skillnaden är att de har lärt sig av sina misstag och använt dem för att lyckas bättre i nästa företag. En del menar att den viktigaste faktorn för att lyckas ofta är grundarens tidigare erfarenheter av att driva företag.

  Fundera också på hur länge du ska ge företaget en chans. Hur länge kan familjen leva på en lön? Sätt en deadline och om företaget inte går runt efter den tiden får du tänka om.

  Och ha en backup-plan i bakfickan. Kan du tänka dig att ta ett annat jobb om affärsidén inte håller? Har du en annan idé du vill testa? Diskutera med familj, vänner och bekanta – de kan ge tips, råd och andra infallsvinklar.
  Tänk också på att du enligt lag har rätt att vara tjänstledig i sex månader för att starta eget.

 5. Starta upp företaget


  Här är vår steg för steg-guide för att komma igång

Boka företagsrådgivning

Våra företagsrådgivare är på plats för att ge dig bästa möjliga företagsrådgivning.

Boka företagsrådgivning