Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Checklista i 5 steg: Så förbereder du dig inför livet som företagare

Här är vår steg för steg-guide hur du förbereder dig inför tillvaron som egenföretagare och hur företagandet kan påverka både dig, din familj och privatlivet.

  1. Fundera på hur ditt privatliv påverkas

   Att starta företag är ett stort steg – särskilt när man har varit anställd. Du har inte längre samma skydd eller trygghet om något händer. Därför är det viktigt att du har stöd runt omkring dig som tycker att din idé är värd att satsa på. Om du lever tillsammans med någon kommer den personen oundvikligen att påverkas. Involvera din partner och familj. Var öppen med allt – framförallt företagets ekonomi – och berätta om dina dagar och problem. Be om stöd, råd och hjälp under resan.
  2. Se över privatekonomin, familjejuridiken och dina försäkringar

   Spara ihop till en buffert

   Det finns egentligen aldrig några perfekta tillfällen att starta eget. Oftast har man affärsidén, men inte kapitalet. Eller kapitalet, men inte affärsidén.

   Det kan också vara svårt att ta ut lön den första tiden. Därför rekommenderar vi att du sparar ihop till en buffert på runt 5-6 nettolöner innan du startar verksamheten. Tänk också på att göra en budget för din privatekonomi innan du startar verksamheten – då vet du hur mycket som går åt varje månad. Ring oss gärna så hjälper vi dig med en genomgång.


   Skriv äktenskapsförord

   Om du vill att ditt företag hålls utanför bodelningen vid en eventuell skilsmässa eller dödsfall bör du skriva ett äktenskapsförord. Med ett äktenskapsförord kan ni bestämma att aktierna eller andelarna i företaget ska vara enskild egendom och därmed inte ingå i en bodelning.
   Få hjälp med äktenskapsförord hos vår samarbetspartner Lexly


   Skriv kompanjonavtal om ni är delägare

   Om ni är flera delägare och en dör får dödsboet den avlidnes del i företaget. Om ni vill att kvarvarande delägare ska ha möjlighet att lösa in dödsboets del i företaget bör ni skriva ett kompanjonavtal. Där skriver man in en klausul med en rätt och en skyldighet för kvarvarande delägare att lösa in den avlidne kompanjonens aktier eller andelar. Men för att ha råd med detta brukar klausulen kompletteras med att parterna tecknar en livförsäkring på varandras liv.
   Få hjälp med äktenskapsförord och kompanjonavtal hos vår samarbetspartner Lexly
   Läs mer och skaffa livförsäkring


   Skriv testamente

   Om du är gift och har barn som inte är gemensamma med din make, är det viktigt att skriva testamente om du vill att din make ska ärva dig. Anledningen är att dessa barn har rätt att få ut sitt arv på en gång när du avlider. Och om du är sambo och vill att  din sambo ska ärva dig bör du också skriva ett testamente eftersom sambor inte ärver varandra.  
   Få hjälp med skriva testamente hos vår samarbetspartner Lexly

   Skaffa rätt försäkringar så att du får samma skydd som om du vore anställd

   Du har inte längre samma skydd som om du vore anställd. I första hand bör du skaffa en sjukförsäkring som ger dig ekonomisk ersättning om du skulle bli långvarigt sjuk. Du behöver inte ha en fast inkomst för att teckna den försäkringen. Vi rekommenderar också att du skaffar en ansvarsförsäkring för företaget som ger ett ekonomiskt skydd om du eller någon av dina anställda orsakar en skada för en kund, till exempel om du är målare och välter ut en färgburk över kundens parkettgolv. 
   Trygg start – en sjukförsäkring för dig som har ett nystartat företag
   Skaffa ansvarsförsäkring genom vår samarbetspartner Trygg Hansa


   Pensionsspara från dag 1

   De flesta anställda får idag en så kallad tjänstepension från sin arbetsgivare men som egen företagare måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen. Utan tjänstepension får de flesta bara 50 procent av sin slutlön i pension från det allmänna pensionssystemet. Därför är det viktigt att  du som har enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag tidigt sätter igång med ett eget pensionssparande. Om du har ett aktiebolag kan du skaffa en tjänstepension genom företaget. Annars riskerar du att behöva jobba längre än planerat för att ha råd att gå i pension. En tumregel brukar vara att du sparar cirka 4,5 procent av din lön. Det motsvarar vad de flesta anställda får inbetalat till sin tjänstepension. 
   Pensionsspara med Trygg grund – ett komplett försäkringsskydd för dig som företagare
  3. Ta hand om dig själv – och familjen

   Entreprenörskap är en livsstil menar många. Men det viktigaste verktyget för att nå ditt mål är att ta hand om dig själv. Du kanske aldrig kommer kunna jobba 9–5, men det är viktigt att du hittar tid för återhämtning och umgås med familj och vänner. Planera in semestern i god tid och se till att du har ett buffertsparande så att du klarar dig utan intäkter några veckor. Du orkar mer när du kommer tillbaka och fokuserar bättre på företaget.

   Om du har barn – prata ihop dig med din partner hur ni ska göra med föräldraledigheten. Det kan bli svårt att vara föräldraledig på heltid och samtidigt starta upp en firma.
  4. Våga misslyckas och skaffa en backup-plan

   Vad händer om företaget inte flyger? Framgångsrika företagare har ofta flera misslyckanden bakom sig. Skillnaden är att de har lärt sig av sina misstag och använt dem för att lyckas bättre i nästa företag. En del menar att den viktigaste faktorn för att lyckas ofta är grundarens tidigare erfarenheter av att driva företag.

   Fundera också på hur länge du ska ge företaget en chans. Hur länge kan familjen leva på en lön? Sätt en deadline och om företaget inte går runt efter den tiden får du tänka om.

   Och ha en backup-plan i bakfickan. Kan du tänka dig att ta ett annat jobb om affärsidén inte håller? Har du en annan idé du vill testa? Diskutera med familj, vänner och bekanta – de kan ge tips, råd och andra infallsvinklar.

   Tänk också på att du enligt lag har rätt att vara tjänstledig i sex månader för att starta eget.
  5. Starta eget företag - steg för steg

   Är du redo att ta steget? Vår guide ger dig en extra skjuts när du vill göra verklighet av din idé.
   Guiden till att starta eget

Vi hjälper dig att komma igång

Funderar du på att starta aktiebolag eller enskild firma? Vi hjälper dig hela vägen med stöd, råd och framförallt handfasta lösningar.

Bli företagskund

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.