Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så blir livet som företagare

Många drömmer om att förverkliga en idé, bli sin egen chef och bestämma själv. Men hur påverkar det familjen och ekonomin? Och vad händer om affärsidén inte flyger? Vi hjälper dig att undvika fallgroparna så att du är väl förberedd inför livet som egenföretagare.

Artiklar och poddar du inte får missa

Frågor från andra i samma situation

Som företagare har du rätt till ersättning från försäkringskassan precis som en person med anställning har. Din ersättning beräknas på din SGI. SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst och är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan utifrån hur mycket lön du tar ut från företaget.

Det innebär att om du tar ut en låg lön eller ingen lön alls riskerar du att inte få någon ersättning om du blir sjuk.

Du har inte längre samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du blir långvarigt sjuk. Därför behöver du teckna till exempel en sjukförsäkring om du blir sjuk.
Trygg start – en sjukförsäkring för dig som har ett nystartat företag
Trygg grund – ett komplett försäkringsskydd för företagare

Det finns egentligen aldrig några ultimata tillfällen att starta eget. Oftast har man affärsidén, men inte kapitalet. Eller kapitalet, men inte affärsidén.

Det kan också vara svårt att ta ut lön den första tiden. Därför rekommenderar vi att du sparar ihop till en buffert på runt 5-6 nettolöner innan du startar verksamheten. Tänk också på att göra en budget för din privatekonomi innan du startar verksamheten – då vet du hur mycket som går åt varje månad. Ring oss gärna så hjälper vi dig med en genomgång.

Som företagare är du ofta sämre skyddad än anställda. Men så länge du tar ut lön kan du pensionsspara. Dessutom har du oftast större möjligheter att sätta av till pensionen som egenföretagare än vad en anställd normalt har. Det du missar månad 1–10 kan du ta igen månad 10–12. Det ger dig en större flexibilitet som gör att du kan styra pensionen efter likviditet.

Om du jobbar heltid med företaget kan du pensionsspara i vår försäkringslösning Trygg grund, som är utformad för dig som vill ha samma skydd som när du var anställd. Varje månad pensionssparar du 4,5 procent av din lön, vilket är vanligt för anställda med kollektivavtal. Dina pengar kan tidigast betalas ut från 55 år och kortaste utbetalningstid är fem år. Om du vill kan du välja längre utbetalningstid.
Trygg grund – ett komplett försäkringsskydd för företagare

Vi hjälper dig att komma igång

Funderar du på att starta aktiebolag eller enskild firma? Vi hjälper dig hela vägen med stöd, råd och framförallt handfasta lösningar.

Bli företagskund

Ring upp mig

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.

Öppettider

Vardagar: 8–20
Helger: 10–18

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.