Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Så söker och hittar du sommarjobb

En ung man som tittar i sin telefon.

Att börja leta sommarjobb kan vara lika spännande som utmanande. För att göra det lite lättare har vi samlat några tips som kanske kan hjälpa dig i sökandet och öka dina chanser att hitta ett sommarjobb.

Hitta sommarjobben: Här kan du leta

Precis som andra jobb så annonseras många sommarjobb ut på de stora jobbportalerna. Men det är inte enda sättet att hitta sommarjobb på. Till exempel så erbjuder flera kommuner jobb till ungdomar över sommaren. De här sommarjobben kan du oftast hitta direkt på kommunernas egna webbplatser.

Ett annat sätt att hitta sommarjobb på är att höra sig runt bland sina kontakter. Kanske har du någon vuxen i din närhet som behöver en extra resurs på sitt jobb över sommaren? Prata med de som finns i din omgivning och se om det finns några möjligheter till sommarjobb.

Har du tidigare haft praktik på en arbetsplats kan det vara en idé att vända sig till dem för att se om de har behov av förstärkning under sommaren. Dessutom kan du höra av dig direkt till andra företag som verkar intressanta. Mejla, ring eller gå förbi arbetsplatsen personligen och lämna ditt CV om du har vägarna förbi.

Du kan även skapa ditt eget sommarjobb. Har du ett aktivt UF-företag i skolan kan du fortsätta driva verksamheten under sommarlovet för att tjäna in extra pengar till företaget. Pengarna kan ni sedan dela mellan varandra i företaget eller göra något roligt för tillsammans. Har du inget UF-företag idag men planerar att starta ett så kan vi hjälpa dig med alla banktjänster du behöver – helt kostnadsfritt.

Läs mer och ta del av vårt erbjudande till dig som UF-företagare

När är det dags att börja söka sommarjobb?

Sommarjobben i Sverige brukar börja starta igång i början av sommaren runt maj eller juni, men att vara tidigt ute är alltid fördelaktigt. Därför kan det vara bra att skicka iväg ansökningar redan under slutet av vintern, i februari eller mars. Dels visar det arbetsgivarna att du är intresserad, dels kan det ge dig en konkurrensfördel att vara först ut med din ansökan.

Så söker du sommarjobb

För att göra det lite lättare att hålla koll på alla sommarjobb som du har sökt eller vill söka kan du strukturera upp en lista eller ett kalkylblad. Där kan du fylla i alla jobb som du är intresserad av, markera de du sökt samt de du gått vidare med eller fått ett nej ifrån. Arbetar du strukturerat när du söker sommarjobb blir det lättare att undvika dubbla ansökningar samtidigt som du får en bättre överblick av hela processen.

Förbered CV och personligt brev så att du snabbt kan skicka iväg det när du hittar ett intressant jobb. Att vara snabb i sin ansökan kan vara en fördel om det är många andra sökande. Det är inte ovanligt att arbetsgivare tillsätter jobbet redan innan ansökningsperioden är över, så vänta inte för länge med att skicka in din ansökan.

Tänk framåt

Ett sommarjobb kan dels vara ett bra sätt att tjäna pengar på under sommaren, dels ett sätt att skaffa sig bra erfarenheter och kontakter som kan komma till hands i framtiden.

Lönen från sommarjobbet är för många den första löneutbetalningen man får i livet. Vissa arbetar för att tjäna ihop till något som man vill köpa här och nu, andra sparar sina pengar till framtiden. Undrar du vad du ska göra med din lön från sommarjobbet? Då kan vi hjälpa dig. På vår hemsida kan du läsa flera guider och artiklar om sparande. Du som är kund hos oss kan även boka ett möte för att prata med en rådgivare.

Ekonomisk rådgivning för privatpersoner

Förutom att du tjänar pengar på sommarjobbet så är det också ett sätt att få värdefull erfarenhet från arbetslivet. Det kan vara allt ifrån att du hittar en bransch du vill fördjupa dig i och jobba med i framtiden till att du får goda referenser som kan vara till hjälp i kommande jobbprocesser. Ta jobbet på allvar och sträva efter att göra ett så gott avtryck som möjligt så har du förhoppningsvis bra chanser att få fina referenser med dig från sommarjobbet.

Relaterat innehåll

Ung och vuxen

Sommarjobb och lön

Lönen för sommarjobb varierar beroende på arbete och ålder. Ta reda på vilken lönenivå som kan vara rimlig för dig.

Arbetstider för minderåriga

Är du under 18 år får du inte arbeta hur långa pass som helst. Här kan du läsa mer om vilka arbetstider som gäller för vilka åldrar.

En ung kvinna som vilar i soffan.

Extrajobb

Sommarjobbet är inte enda sättet att tjäna pengar och få arbetslivserfarenhet som ung student. Ett extrajobb kan vara minst lika värdefullt.

Upp Upp