Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Lön för sommarjobb: hur mycket bör du tjäna?

För många är sommarjobbet också det första jobbet man har. Då kan det vara svårt att veta vilken lön man ska ha eller vilka andra ersättningar man kan ha rätt till. Här har vi samlat information som förhoppningsvis kan ge dig en uppfattning om vilka lönenivåer som kan gälla för ett sommarjobb.

Vilken lön bör du ha i din ålder?

Lönen kan variera stort mellan arbetsgivare i privat och offentlig sektor, inte minst på grund av vilken ålder du har. Inom kommun och region finns det ofta vissa rekommenderade lönenivåer beroende på hur gammal du är. Arbetar du inom privat sektor finns det sällan några generella regler som gäller för alla. Däremot är ungdomslöner reglerade i vissa kollektivavtal. 

12-14 år:

För unga mellan 12 och 14 år är det vanligt med mindre komplicerade uppgifter såsom gräsklippning eller tidningsutdelning. En rimlig timlön ligger ofta mellan 50-80 kronor.  Du som är under 13 år får i regel inte arbeta alls, men det finns vissa undantagsfall. 

15-16 år:

För tonåringar i åldrarna 15 till 16 år finns det fler möjligheter till arbete. Det är ofta från 15 år och uppåt som man kan söka sommarjobb från kommunen. Vanliga jobb som kommunen kan erbjuda finns exempelvis inom exempelvis barn- och fritidsverksamhet eller vård och omsorg. Arbetsuppgifterna för den här gruppen blir mer komplexa och ansvaret ökar jämfört med någon som är mellan 12 och 14 år gammal. Detta avspeglas också i lönen. En timlön för denna åldersgrupp kan vara runt 80-100  kronor.

17-18 år:

De äldre tonåringarna, 17-18 år, kan förvänta sig högre löner, särskilt om de har tidigare arbetslivserfarenhet. Ju äldre och mer erfaren du är, desto lättare kan det även vara att hitta ett sommarjobb inom privat sektor. Då kan arbeten inom till exempel försäljning, kundservice och enklare administration bli aktuella. Många kan även hitta sommarjobb inom turism-, hotell- och restaurangbranschen. Timlönen för äldre tonåringar ligger ofta mellan 100-140 kronor.  

Löneskillnader sommarjobb

Även om lönerna i regel blir högre ju äldre du blir så gäller inte det för alla jobb. Lönesättningen beror till stor del på arbetets komplexitet och omfattning. Därför är lönenivåerna här ovanför endast exempel för att visa på hur inkomstnivåerna kan skilja sig mellan de olika åldersgrupperna. Exempellönerna är baserade på lönenivåerna i ett flertal kollektivavtal, som du kan hitta till genom länkarna här nedan.

Branscher

Lönen kan variera stort mellan olika branscher. Om arbetsgivaren har kollektivavtal finns det ofta vissa bestämda gränser för ungdomslöner. Saknar arbetsgivaren kollektivavtal kan sommarjobbslönen däremot antingen vara högre eller lägre än de kollektivavtalade lönerna. Blir du erbjuden ett sommarjobb från en privat aktör kan du jämföra lönenivån med rekommendationslönerna som din kommun erbjuder för sina jobb – om dessa siffror är offentliga.

Kommunala jobb

De flesta kommuner erbjuder sommarjobb till ungdomar varje år. Sommarjobben kan till exempel vara allt ifrån arbete inom vård och omsorg till trädgårdsskötsel eller enklare administration. Lönenivåerna varierar från kommun till kommun, men kommunerna har ofta särskilda lönerekommendationer som baseras på arbetstagarens ålder. Exempelvis har Stockholm stad följande lönerekommendationer för olika åldrar:

  • 16  år: 90 kronor per timme.
  • 17 år: 100 kronor per timme.
  • 18 år: 110 kronor per timme.
  • 19 år: 120 kronor per timme. 

Vilket sommarjobb tjänar man mest på

Ju högre kraven är på erfarenhet och utbildning, desto högre är i regel lönen för sommarjobbet. Därför är de bäst betalda sommarjobben oftast de som högt utbildade universitetsstudenter kan få. Sommarjobbet med högst lön hittar du sannolikt hos Adecco som varje år anställer en VD över sommaren som får 100 000 kronor i lön.    

Håll koll på dina rättigheter och villkor

Även fast sommarjobbet bara varar under en begränsad period är det ändå viktigt att ha koll på dina villkor och rättigheter. Var noga med att få ett skriftligt avtal där dina arbetstider, din lön samt ob-, semester- och övertidsersättning framgår. Ta även reda på vilka försäkringar som finns på arbetsplatsen. Du är automatiskt försäkrad om arbetsplatsen har kollektivavtal, men saknar arbetsplatsen kollektivavtal behöver du stämma av läget själv. Att vara försäkrad är viktigt om du skulle bli sjuk eller råkar ut för en olycka.

Löneutbetalning

Som för de flesta andra jobb brukar lönen för sommarjobbet betalas ut kring den 25:e varje månad. För att ta emot lönen behöver du ha ett bankkonto som arbetsgivaren kan sätta in lönen på. Har du inget bankkonto idag kan vi hjälpa dig. Ansök om att bli kund redan idag för att snabbt kunna komma igång med dina banktjänster. Är du under 18 år behöver du få hjälp av din vårdnadshavare för att bli kund hos oss.

Bli kund hos oss 

Relaterat innehåll

Ung och vuxen

Söka sommarjobb

Att börja leta sommarjobb kan vara lika spännande som utmanande. För att göra det lite lättare har vi samlat några tips som kan vara till hjälp.
En ung man som tittar i sin telefon.

Arbetstider för minderåriga

Är du under 18 år får du inte arbeta hur långa pass som helst. Här kan du läsa mer om vilka arbetstider som gäller för vilka åldrar.

En ung kvinna som vilar i soffan.

Sommarjobb och skatt

Skatteregler kan vara svåra att förstå sig på – speciellt om man sommarjobbar för första gången. Vi går igenom några saker som kan vara bra att känna till.

Hur mycket ska man spara?

Ta hjälp av vår spar­kalkylator och räkne­snurra eller jämför med andra i din ålder för att se vad som kan vara ett lagom sparande för dig.

Upp Upp