Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Arbetstider under 18 år: Detta gäller vid arbete för minderåriga och barn

En ung kvinna som vilar i soffan.

Är du under 18 och söker sommarjobb finns det en hel del som kan vara bra att känna till om vilka arbetstider som gäller för dig. Arbetstiderna kan variera mellan olika jobb och organisationer, men de får inte överskrida de lagstadgade gränserna. Här kan du ta reda på mer om vilka arbetstider som gäller för dig under 18 år.

Vad räknas som minderårig?

Alla som är under 18 år räknas som minderåriga enligt vår svenska lagstiftning. Är du minderårig och arbetar i Sverige gäller särskilda lagar och regler som är till för att skydda dig samt begränsa dina skyldigheter på arbetsplatsen – bland annat vilka tider du får arbeta.

Yngre barn: Upp till 13 år

Du som inte har fyllt 13 år får generellt sett inte arbeta överhuvudtaget. Det finns dock vissa undantag från lagen, så länge det är lätta och ofarliga sysslor du arbetar med. Du får nämligen arbeta trots att du är yngre än 13 år om du till exempel arbetar i ett familjeföretag eller inom konst- eller kulturbranschen. Oavsett var du arbetar så behöver vårdnadshavare godkänna avtalet och arbetet måste övervakas av en vuxen. Även om barnet får godkänt att jobba så måste arbetspassen hållas korta för att ge tillräckligt med tid för vila. Dessutom finns det normalt sett ett arbetsförbud under skoltid.

Äldre barn: 13 - 16 år

Har du fyllt 13 år har du rätt att börja arbeta, men det finns fortfarande lagar som begränsar arbetstiderna för att balansera skola och arbete. Under sommarlovet får du bara arbeta 7 timmar om dagen och max 35 timmar per vecka. Arbetar du under en skolvecka får du högst arbeta 2 timmar per dag och högst 12 timmar per vecka. Oavsett om du arbetar under lov eller skolvecka får du inte arbeta från klockan 20:00 till 06:00.

Ungdomar: 16 - 18 år

Är du mellan 16 och 18 år kan du ha mer flexibla arbetstider än någon som är yngre än 16. Du får då arbeta 8 timmar per dag och 40 timmar per vecka, men arbetstiderna får inte hindra möjligheterna till skolgång. Du ska ha minst 12 timmars vila mellan passen och får inte arbeta från 22:00 till 06:00 eller 23:00 till 07:00.

Arbete och skola i balans 

Generellt sett fokuserar lagstiftningen på att arbetet inte får komma i vägen för den minderåriges skolgång. Även om möjligheterna att arbeta blir större med åren så är det fortfarande skolan som ska komma i första hand. 

Pauserna mellan arbetspassen måste vara så pass långa att du som minderårig ska kunna återhämta dig tillräckligt mycket för att ha energi över till skolan. Jobbar du under sommarlovet har du dock rätt att arbeta mer än under en skolvecka. Sommarlovet kan därför vara ett bra tillfälle att tjäna in lite extra pengar. 

Hur sent får ett barn eller ungdom jobba?

Minderåriga får generellt sett inte arbeta sent på kvällar och nätter eller tidiga morgnar. Anledningen är att säkerställa tillräckligt med vila och återhämtning så att skolgången inte påverkas negativt. De här reglerna gäller även på sommarlovet, trots att du inte går i skolan då.  

Ledighet och vila

Du som vill arbeta under sommarlovet kan ta fler och längre pass jämfört med om du hade arbetat under en skolvecka, men du måste fortfarande ta pauser från jobbet. Barn upp till 16 år måste ha minst 4 veckor sammanhängande ledighet utanför skolan. Det är därför inte möjligt att arbeta alla dagar under sommarlovet. Har du till exempel 10 veckors lov kan du som mest arbeta 6 veckor. 

Vanliga frågor om arbetstider för minderåriga

Under skollov som är minst en vecka får yngre och äldre barn arbeta högst 7 timmar per dag och högst 35 timmar per vecka. 

Minderåriga får börja arbeta vid 13 års ålder, men det finns begränsningar för arbetsuppgifter och arbetstider beroende på åldern. 

För 17-åringar finns det inga specifika begränsningar på arbete på kvällen. Dock får de inte arbeta nattetid mellan klockan 22:00 och 06:00 om det inte är särskilda skäl och om Arbetsmiljöverket godkänner det. 

Arbetstiderna varierar beroende på ålder. För 13- och 14-åringar är det normalt arbetsförbud på skoldagar och för 15- och 16-åringar är det arbetsförbud under skoltid. Minderåriga får inte heller arbeta nattetid mellan 22:00 och 06:00 om inte särskilda skäl och godkännande finns.

Under skolveckorna får yngre och äldre barn arbeta högst 2 timmar per skoldag eller 7 timmar per skolfri dag. De får arbeta högst 12 timmar per skolvecka. 

Relaterat innehåll

Ung och vuxen

Sommarjobb och lön

Lönen för sommarjobb varierar beroende på arbete och ålder. Ta reda på vilken lönenivå som kan vara rimlig för dig.

Söka sommarjobb

Att börja leta sommarjobb kan vara lika spännande som utmanande. För att göra det lite lättare har vi samlat några tips som kan vara till hjälp.

En ung man som tittar i sin telefon.

Extrajobb

Sommarjobbet är inte enda sättet att tjäna pengar och få arbetslivserfarenhet som ung student. Ett extrajobb kan vara minst lika värdefullt.

För unga med entreprenörsdrömmar

Du behöver inte vänta tills du har fyllt 18 år. Om du bubblar av idéer har vi massor av unik inspiration och hjälp för hur du lyckas som ung entreprenör.

Ung kvinna tittar ut genom bilfönster