Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Skatt för sommarjobb: vad ska du betala?

Ett sommarjobb kan vara ett bra sätt att tjäna egna pengar, men hur fungerar det egentligen med skatten? Behöver du betala skatt på ditt sommar- eller extrajobb? Här kan du få svar på dina frågor om skatteregler för sommarjobb.

Arbetsgivarens ansvar

När du har ett sommarjobb är det arbetsgivarens ansvar att dra av skatt från din lön och se till så att den betalas in till Skatteverket. Det är därför du får en lägre summa utbetald än vad du faktiskt tjänar.

Även om det är arbetsgivarens ansvar att hantera din löneutbetalning så är det bra om du håller reda på hur mycket pengar du tjänar under året. Skatteverket har nämligen en gräns för hur mycket du kan tjäna innan du behöver betala skatt. Gränsen brukar vara runt 20 000 - 25 000 kronor per år . Det betyder att du kan tjäna upp till den summan utan att behöva betala skatt. Om din lön överskrider gränsen kommer du att betala skatt på det överskjutande beloppet .

Här kan du ta reda på den aktuella gränsen

Jämkning

Att ansöka om jämkning kan vara en bra idé om du bara jobbar några månader under året – exempelvis under sommaren. Skatteverket anpassar då din skattesats så att du inte behöver betala lika mycket skatt som du annars hade gjort. För att ansöka om jämkning behöver du fylla i och lämna in en blankett till Skatteverket. Svaret från Skatteverket ger du sedan till din arbetsgivare som ser till att justera skatten som dras från din lön.

Läs mer om jämkning på Skatteverkets hemsida

Skatteåterbäring

Om du har betalat för mycket skatt under året har du möjlighet att få tillbaka pengar när du deklarerar. Det innebär att om du tjänat mindre än skattegränsen eller om du fått för mycket skatt dragen från din lön, kan du få en skatteåterbäring. Skatteåterbäringen betalas ut året efter det år du har sommarjobbat och fått din inkomst, vanligtvis får du pengarna under våren.

Håll koll på din skatt

För att hålla koll på din lön och skatt är det viktigt att du ser till att få en lönespecifikation, även kallat lönebesked, från din arbetsgivare varje månad. Där kan du se hur mycket skatt som dras från din lön och hur mycket du får utbetalt. Det är också viktigt att se till att deklarera din inkomst när det är dags. Skatteverket skickar ut ett brev med information om när du behöver deklarera.

Att hålla koll på din lön och skatt är viktigt för att undvika överraskningar och för att se till att du får rätt belopp utbetalt. Så se till att du får en lönespecifikation varje månad, håll koll på skattegränsen och se till att deklarera i tid.

Viktigt att tänka på

Att hålla koll på din lön och skatt är viktigt för att undvika överraskningar och för att se till att du får rätt belopp utbetalt. Så se till att du får en lönespecifikation varje månad, håll koll på skattegränsen och se till att deklarera i tid. 

Vanliga frågor om skatt på sommarjobb

Som ungdom får du oftast tjäna upp till cirka 20 000 – 25 000 kronor per år utan att behöva betala skatt.

Ja, om du har betalat för mycket skatt under året kan du få tillbaka pengar när du deklarerar.

Arbetsgivaren drar skatt från din lön och betalar in den till Skatteverket. Du kan ansöka om skattejämkning för att få mindre skatt dragen varje månad om du vet att du inte kommer tjäna så mycket under året.

Ja, du måste deklarera din inkomst även från sommarjobb. Det gör vanligtvis året efter du har jobbat. Skatteverket skickar ut information om när och hur du ska deklarera.

Relaterat innehåll

Ung och vuxen

Sommarjobb och lön

Lönen för sommarjobb varierar beroende på arbete och ålder. Ta reda på vilken lönenivå som kan vara rimlig för dig.

Arbetstider för minderåriga

Är du under 18 år får du inte arbeta hur långa pass som helst. Här kan du läsa mer om vilka arbetstider som gäller för vilka åldrar.

Extrajobb

Sommarjobbet är inte enda sättet att tjäna pengar och få arbetslivserfarenhet som ung student. Ett extrajobb kan vara minst lika värdefullt.