Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Hjälpa barnen med första bostaden

Allt fler unga vuxna bor kvar hemma eftersom det är svårt och dyrt att hitta bostäder, speciellt i storstadsregionerna. Som förälder kan du hjälpa dem in på bostadsmarknaden genom att vara medlåntagare och med kontantinsatsen. 

Här är tre tips om hur du som förälder kan hjälpa ditt barn att komma in på bostadsmarknaden:

  1. Du kan hjälpa till med kontantinsatsen som är minst 15 procent av köpeskillingen. Då bör du skriva ett skuldebrev som reglerar skuldförhållandet.
  2. Du kan gå in som medlåntagare utan gemensamt ägande av bostaden. Tänk då på att du som förälder blir fullt betalningsansvarig om barnet inte kan betala räntorna och amorteringarna.
  3. Du kan också bli medlåntagare och delägare med ditt barn i bostaden.

Alla tre alternativen har sina fördelar och nackdelar så det är viktigt att man noga tänker igenom vilka konsekvenser de får. Ta gärna juridisk hjälp eftersom det finns flera olika aspekter att ta hänsyn till. Om du står som medlåntagare på ditt barns bolån bör du till exempel skriva ett regressavtal som reglerar skuldförhållandet er emellan. Däremot reglerar inte regressavtalet det solidariska betalningsansvaret ni har mot banken. Solidariskt betalningsansvar innebär att ni båda, var för sig, ansvarar för hela lånet gentemot banken.

Tänk på att en gåva till ditt barn ses som ett förskott på arv.

Upprätta gåvobrev

Om du ska ge ditt barn en del eller hel bostad eller en summa pengar (för att till exempel hjälpa till med kontantinsatsen) bör du skriva ett gåvobrev. När du ger en gåva till ditt barn eller barnbarn ses den som ett förskott på arv. Det innebär att gåvans värde ska räknas av från arvet i framtiden så att arvskiftet blir rättvist mellan arvtagarna. Om du inte vill att gåvan ska ses som förskott på arv kan du reglera det i gåvobrevet. Om du även lägger till att gåvan ska vara enskild egendom får mottagaren behålla gåvan om han eller hon i framtiden skulle separera eller skilja sig.

Se till att ditt barn har samboavtal när det flyttar ihop

Om ditt barn ska bli sambo se till att de skriver ett samboavtal. Utan samboavtal kan följden bli att din gåva till viss del övergår till sambon vid separation. Du kan själv trygga gåvan genom att upprätta gåvobrev med villkoret att den ska vara enskild egendom.

Ställ ditt barn i bostadskö

Du kan även ställa ditt barn i bostadskö redan under gymnasiet. Även flera av de stora fastighetsbolagen har egna bostadsköer. Eller sök på sociala medier för att hyra bostad i andra hand, men var försiktig med bostadsbedragare. Betala inte hyran i förskott och skriv alltid hyresavtal först. Inför skolstarten slår lägenhetsbedragarna till och alla studentstäder har problem med falska hyresvärdar.
Få hjälp med att skriva gåvobrev och regressavtal hos vår samarbetspartner Lexly

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

När barnen ska flytta hemifrån

Tomma rum, oro, saknad – men också stolthet, upprymdhet och tid för egentid. När barnen planerar att flytta hemifrån är det många känslor och frågor som dyker upp. Hur hjälper jag dem bäst med att hitta bostad? Ska de få tillgång till sparandet redan nu? Här hittar du vårt ”flytta hemifrån kit” när barnen följer sin egen väg i livet.

Ung kvinna öppnar en bildörr.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.

Upp Upp