Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Spara till kontantinsats

Ditt första boende kommer sannolikt inte att vara det största. Men oavsett hur stort eller dyrt du köper behöver du alltid betala 15 procent av bostaden med egna pengar. Det brukar kallas för kontantinsats. Genom att spara i fonder ger du dina pengar och framtida kvadratmeter en chans att växa.

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Bra att veta: Pengar du ska använda inom två år bor alltid bäst på ett sparkonto. Den kortaste spartiden vi rekommenderar för våra fonder varierar mellan 2–5 år.

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.

Vanliga frågor

För att kunna köpa en bostad behöver du alltid betala minst 15 procent av bostaden med egna pengar, vilket kallas kontantinsats. De pengarna kan du inte låna från oss på banken och du behöver därför spara till kontantinsatsen.

När du bestämmer hur du ska spara är det viktigt att tänka på hur lång tid du räknar med att spara. Om du planerar att använda pengarna inom ett par år är sparkonto säkrast, för att inte riskera att pengarna tappar i värde till exempel på grund av negativ börsutveckling.

Om du har en längre tidshorisont kan det finnas anledning att spara en viss del av pengarna på börsen för att förhoppningsvis få pengarna att växa. Tänkt dock på att sprida riskerna genom att inte placera alla pengar i samma innehav och att inte investera alla pengar vid samma tillfälle.

När du närmar dig målet med ditt sparande kan det vara smart att flytta pengar från börsen till sparkontot i omgångar, för att säkra dina pengar.