Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Att kvitta eller inte kvitta, kvittar inte!

Året 2021, ett fantastiskt börsår, börjar gå mot sitt slut. Som en inbiten skattenörd kan jag inte låta bli att flagga om kvittningsreglerna så här innan nyår. Så här kommer en påminnelse och uppmaning i sista stund!

Det är hög tid att göra bokslut och se över sina kapitalvinster och förluster om ni inte redan gjort det. Har du möjlighet att ”kvitta” vinster och förluster mot varandra? Den som är yngre eller fått ett nyvunnet intresse för värdepapper och aktieaffärer kanske inte tänkt så mycket på hur man redovisar sina vinster och förluster och hur det fungerar.

Om du köper och säljer aktier och fonder via exempelvis en depå ska du årligen deklarera dina försäljningar som gått med vinst eller förlust under året. Vanligtvis på blankett K4. De flesta prokrastinerar och tänker säkert att det löser sig i maj när jag ska deklarera, men vill du påverka din skattepliktiga kapitalvinst/-förlust 2021 måste du agera innan den sista december. Observera att den som bara gör sina värdepappersaffärer på ett Investeringssparkonto, ISK, inte behöver tänka på det eftersom den sparformen schablonbeskattas årligen.* Enkelt uttryckt; det räknas ut en ränta på ditt kapital på ISK oavsett om det gått med vinst eller förlust.

Det är nu begreppet kvittning av vinster och förluster kommer in. Du tjänar oftast på att kvitta förluster på marknadsnoterade aktier mot liknande aktie- och fondvinster. Det kan alltså löna sig att se över hur värdepappersaffärerna gått innan året är slut. Om det efter kvittning av vinst mot förlust på t. ex. marknadsnoterade aktier ändå återstår en kapitalförlust får endast 70 procent av förlusten dras av mot övriga kapitalinkomster (exempelvis utdelningar, ränteinkomster och vinst vid försäljning av privatbostad). Det är därför man helst vill kvitta bort en förlust mot en vinst helt eftersom man inte kan använda 100 procent av förlusten mot andra kapitalinkomster. Omvänt resonemang gäller om du har vinster. Titta efter om du har fonder eller aktier som gått med förlust som du inte har sålt ännu. I så fall kan det vara idé att sälja av dessa för att plocka fram en förlust som du kan utnyttja för att kvitta bort vinsten. Vill du fortfarande äga värdepappret kan du sen köpa tillbaka det några dagar senare. Vi kallar det för att vända aktien/fonden.

Men kom ihåg att det gäller att ha koll på hela inkomstslaget kapital som förutom försäljning av aktier och fonder även består av exempelvis ränteinkomster och ränteutgifter och vinst vid försäljning av bostad. Uppstår ett totalt överskott av kapital beskattas det med 30 procent och blir det ett totalt underskott av kapital får man en skattereduktion vid skatteberäkningen. Skattereduktionen är 30 procent upp till ett underskott på 100 000 kronor. Skattereduktionen räknas bara av mot kommunal och statlig inkomstskatt, fastighetskatt och fastighetsavgift så det gäller att ha skatt att räkna av emot. Får man ett totalt underskott av kapital som överstiger 100 000 kronor blir skattereduktionen dessutom endast värd 21 procent på överstigande belopp. Och förluster och underskott kan inte sparas! Svårt? För den som inte är en skattenörd, likt undertecknad, finns en förenklad lathund längst ner.

Det kan alltså vara en stor plånboksvinst att se över vinster och förluster innan årsskiftet…det kvittar alltså inte att kvitta!

God Jul och Gott Nytt År

 

Totalt överskott kapital 30 % i statlig inkomstskatt på kapitalinkomsten
Totalt underskott upp till 100 000 kronor Skattereduktion på 30 %
Totalt underskott som överstiger 100 000 kronor Skattereduktion på 21 %


*gäller även sparande i K-försäkring och Tjänstepensionslösningar


Relaterat inlägg: Tips inför årsskiftet 2021/2022

 

Denna information kommer från SEB och baseras på källor som SEB bedömt som tillförlitliga. Uppgifterna om skatter är baserade på de regler som gäller idag. Skattereglerna kan dock ändras över tid. Vad skattereglerna får för konsekvenser för just dig beror på dina individuella förutsättningar. Vi reserverar oss även för eventuella fel.

Bild på Susanne Eliasson
Privatekonomisk analytiker

Susanne Eliasson

Privatekonomisk analytiker

Susanne Eliasson


Kundservice