För dig som har fonder på fondkonto, depå eller ISK
Du som har fondandelar (t.ex. på fondkonto eller depå) och fonder eller aktier på ett investeringssparkonto (ISK) beskattas för en schablonintäkt som utgör inkomst av kapital. Schablonintäkten beräknas av banken eller fondbolaget. Schablonintäkterna är redan ifyllda i deklarationen. Skattesatsen för kapitalinkomster är 30 procent. Hur schablonintäkten beräknas varierar mellan sparformerna.
- Schablonintäkten för andelar i fonder är 0,4 procent av värdet av dina fondandelar vid årets ingång.
Exempel: Fondvärdet per den 1 januari 2024 var 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 400 kronor (0,4 procent av 100 000 kronor) och skatten blir 120 kronor (30 procent av 400 kronor). Det motsvarar 0,12 procent av värdet.
- Schablonintäkten för ISK är 3,62 procent av ett framräknat kapitalunderlag.
Exempel: Beräknat kapitalunderlag för 2024 är 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 3 620 kronor och skatten blir 1 086 kronor (30 procent av 3 620 kronor). Det motsvarar 1,086 procent av kapitalunderlaget.
Bostadsuppskov
Skjuta upp, behålla eller skatta fram uppskov? Eftersom det inte längre kostar något att skjuta upp beskattningen av bostadsvinsten kan det vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov. Du kan även göra det i efterhand. Man kan uttrycka det som att du har ett räntefritt lån av staten eftersom du kan skjuta upp skatten på din vinst. Du kan fortfarande välja mellan att skatta av vinsten eller att begära uppskov med beskattningen (under förutsättning att du uppfyller.
Förutsättningar för uppskov (skatteverket.se)
Det är dock viktigt att komma ihåg att du fortfarande har en latent skatteskuld. När du plockar fram din vinst till beskattning är det den vid tillfället gällande skattesatsen som du ska betala.
Skatten på kapital är 30 procent men eftersom det endast är 22/30 av vinsten som ska beskattas vid bostadsförsäljning blir den 22 procent. Därför brukar man lite slarvigt säga att skatten på kapitalvinst vid bostadsförsäljning är 22 procent.
Du kan alltid ta fram hela eller delar av gamla uppskov även om du inte säljer din bostad. Minsta belopp för återföring är 20 000 kronor per år. Den frivilliga återföringen gör du på blankett K2 avsnitt H. Exempel: Om du inte har tillräckligt med skatt för att kunna få skattereduktion för t.ex. husarbete och samtidigt har bostadsuppskov kan du ”ta fram” en vinst till beskattning som du kan utnyttja. På så sätt skattar du av en del av vinsten samtidigt som du kan utnyttja hela din skattereduktion.
Eftersom man slopat schablonintäkten på uppskov, både på gamla och nya, finns det en möjlighet att ansöka om bostadsuppskov i efterhand. Det gör du genom att begära omprövning av din deklaration senast sjätte året efter det år bostaden såldes. Den som sålt sin bostad 2019–2023 utan att begära uppskov med vinsten eller frivilligt återfört uppskov kan begära omprövning. Observera att du då också får betala uppskovsränta retroaktivt för de år som ränta gällde för uppskovet. Ta hjälp av Skatteverkets nya e-tjänst. Där kan du se om du uppfyller reglerna för att få uppskov och vad det netto innebär ekonomiskt för just dig och om du vill begära omprövning.
Skatteverkets beräkningstjänst (skatteverket.se)
För dig som har sålt värdepapper
Sänk skatten med dina aktieförluster. Vinster och förluster på försäljning av marknadsnoterade värdepapper (aktier, fondandelar m.m.) kan kvittas fullt ut mot varandra. Om du har uppskov från gamla aktiebyten (uppgifter ska finnas på deklarationsspecifikationen) kan dessa utnyttjas för kvittning mot förluster. Det gör du genom att fylla i uppskovsbeloppet på årets K4 blankett under avsnitt B. Dessa ”vinster” kan alltså utnyttjas utan att du säljer aktien. Om dina förluster från värdepappersaffärer överstiger vinsterna är den totala överskjutande förlusten bara värd 70 procent.
För dig som hyrt ut din privatbostad
När du hyr ut ditt småhus, din ägarlägenhet, din bostadsrätt eller din hyresrätt med överskott, ska du redovisa överskottet som inkomst av kapital. Skatten är 30 procent.
När du hyr ut din privatbostad har du ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Utöver detta har du möjlighet att göra avdrag för en del av dina kostnader för bostaden. För småhus och ägarlägenheter är avdraget 20 procent av hyresintäkten. Det innebär att om du exempelvis hyrde ut ditt fritidshus under sommaren 2024 för 50 000 kronor blir den inkomsten skattefri. Du får göra det generella avdraget på 40 000 kronor samt avdrag med 20 procent av hyresinkomsten på 50 000 kronor (10 000 kronor). Det skattepliktiga överskottet bli då 0 kronor (50 000 - 40 000 - 10 000 = 0). Har du däremot hyresintäkter som överstiger 50 000 kronor kommer du att du behöva skatta för det. Tänk på att det är andra regler för kostnader när det gäller uthyrning av bostadsrätter och hyresrätter.
När du hyr ut din möblerade bostad tillfälligt till olika hyresgäster på ett sätt som liknar hotellverksamhet kan du dessutom bli skyldig att registrera dig för moms. Hyr du ut per dygn eller vecka i fler än sammanlagt 16 veckor (112 dygn) för minst 80 000 kronor exklusive moms, jämställs det med hotellrörelse och då ska du även betala in moms till Skatteverket. Momsen är 12 procent. Från och med 1 januari 2025 höjdes omsättningsgränsen till 120 000 kronor. Läs mer hos Skatteverket. Där finns bra exempel hur du ska deklarera vid olika typer av uthyrning.
Hyra ut bostad (skatteverket.se)
För dig som har lån
Dela på ränteavdragen. Om till exempel båda makarna/sambos i en familj är gemensamt betalningsansvariga för lån kan de fördela ränteutgifterna mellan sig för att på så sätt få maximal skattereduktion för underskott i kapital.
Den maximala skattereduktionen är 30 procent och det får man för underskott upp till 100 000 kronor. Om underskott i kapital för någon part överstiger 100 000 kronor blir bara skattereduktionen värd 21 procent av det överskjutande beloppet. Det går utmärkt att ändra på den förtryckta fördelningen av räntan i samband med deklarationen.
Exempel
Du har haft ränteutgifter på 130 000 kronor och har inga andra inkomster under inkomst av kapital. Ditt underskott av kapital blir då 130 000 kronor. Du får skattereduktion med 30 000 kronor (30 procent av 100 000) + 6 300 kr (21 procent av 30 000) = 36 300. Om ni i stället fördelar räntorna emellan er med 65 000 kronor vardera blir skattereduktionen totalt 39 000 kronor (2 × 65 000 × 30 procent). En skillnad på 2 700 kronor, givet att det finns skatt att få skattereduktion emot.
Övrigt att tänka på
Statlig inkomstskatt
Den statliga inkomstskatten är 20 procent av den del av den beskattningsbara årsinkomsten som överstiger 598 500 kronor.
Avdragsgillt pensionssparande för vissa
Skulle du helt sakna pensionsrätt i din anställning eller har du inkomst av aktiv näringsverksamhet får du göra avdrag för pensionssparande. För 2024 får du göra avdrag för betald premie med högst 35 procent av inkomsten. Avdraget får uppgå till högst 10 prisbasbelopp (573 000 kronor).
Tillfällig höjning av skattereduktion för rot och rutavdrag 2024
Mellan 1 juli och 31 december 2024 höjdes rot- och rutavdraget tillfälligt. Under denna period kunde du få upp till 75 000 kr i både rot- och rutavdrag, vilket innebar en total skattereduktion på 150 000 kronor per person. Den höjningen gäller hela 2024 ut. Det betyder att rotarbeten som betalats före den 1 juli 2024 får max 50 000 kronor i reduktion. Betalningar från och med den 1 juli 2024 ger ytterligare reduktion på 25 000 kronor till ett sammanlagt värde på 75 000 kronor för helåret. Du måste alltid se till att du har tillräckligt med skatt som du kan avräkna skattereduktionen mot. Kom ihåg att du inte kan kvitta skattereduktionen mot all skatt, som exempelvis begravningsavgiften och allmänna pensionsavgiften.
- Kom ihåg att det är du som köpare av rut- och rot-tjänster som ansvarar för att uppgifterna om skattereduktion är riktiga.
- Kontrollera fakturorna! Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till skattereduktion och inte material eller maskinkostnader.
- Kom också ihåg att skattereduktionen som ges under året endast är preliminär. Om du inte har tillräckligt mycket skatt att räkna av skattereduktionen mot, blir du återbetalningsskyldig till Skatteverket för den del du inte kan utnyttja. Du kan inte spara det till ett annat år.
- Om din skatt inte räcker till och ni är flera i hushållet som köpt husarbete kan det vara fördelaktigt att man omfördelar hela eller delar av avdraget till exempelvis make/maka, sambo. Det gör ni i deklarationen under ”Övriga upplysningar” och kryssar i rutan för omfördelning. För att kunna föra över rot-delen måste den personen vara delägare av bostaden. Men det förutsätter att rot-arbetena totalt ligger under maxnivån för arbetskostnaderna. Om ni är två ägare till bostaden som har rot-renoverat och någon av er inte har tillräckligt hög skatt för 2024, se om ni även kan omfördela ränteavdragen så att den som tjänar mer tar större del av ränteavdragen.
Rotarbete och rutarbete (skatteverket.se)