Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Tips och råd inför årets deklaration 2023 – tre tips för tuffa tider

Snart skickar Skatteverket ut årets inkomstdeklaration, där du ska deklarera 2022 års inkomster. Här har vi sammanställt tre tips som kan vara till nytta i tider av ekonomisk osäkerhet.

  1. Restskatt? Betala in på skattekontot i tid och undvik kostnadsränta
    Om du räknar med att behöva betala kvarskatt – eller restskatt – är det viktigt att göra en inbetalning till ditt skattekonto i tid, för att helt undvika kostnadsränta.  Om din kvarskatt är mer än 30 000 kronor borde du redan gjort en extra skatteinbetalning. Räntan på belopp över 30 000 kronor började nämligen räknas från och med den 14 februari.

    Har du kvarskattebelopp på högst 30 000 kronor är sista betalningsdag för att helt slippa ränta däremot den 3 maj.

    Kvarskatten betalas in till Skatteverkets bankgirokonto 5050-1055. OCR-nummer hittar du på din preliminära skatteuträkning eller via e-tjänsten. Det går också att få fram på Skatteverkets hemsida genom att ange ditt personnummer.
  2. Om du har sålt en bostad de senaste sex åren – uppskov kan ge billigt lån
    Eftersom det inte längre kostar något att skjuta upp beskattningen av en bostadsvinst kan det vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov. Man kan uttrycka det som att du, genom att skjuta upp skatten på din vinst, ges ett räntefritt lån av staten.

    Du kan ansöka om uppskov också i efterhand. Om du har sålt en bostad med vinst för mindre än sex år sedan – och skattat för vinsten – kan du alltså få tillbaka inbetald skatt. Du behöver då begära en omprövning av din deklaration för det aktuella året. Observera att du också behöver betala retroaktiv uppskovsränta för de år då sådan fanns (innan 2021). Med Skatteverkets nya e-tjänst kan du se om du uppfyller kriterierna för uppskov och vad det skulle innebära ekonomiskt att begära omprövning. Kom ihåg att ett uppskov innebär att du har en skatteskuld som ligger kvar.
  3. För er som har lån – dela på ränteavdragen
    Den som har lån får göra skatteavdrag med 30 procent av sina räntekostnader, upp till 100 000 kronor. Om räntekostnaden är högre än 100 000 kronor är skatteavdraget 21 procent för den överstigande delen.

    I en familj kan två vuxna som är gemensamt betalnings­ansvariga för lån samtidigt fördela ränteutgifterna mellan sig, för att få maximal skattereduktion. Det går utmärkt att ändra på den förtryckta fördelningen av räntan i samband med deklarationen.

    Exempel: Du har haft ränteutgifter på 130 000 kronor och har inga andra inkomster under inkomst av kapital. Ditt underskott av kapital blir då 130 000 kronor. Du får skattereduktion med 30 000 kr (30 procent av 100 000) + 6 300 kr (21 procent av 30 000) = 36 300.

    Om ni i stället fördelar räntorna emellan er med 65 000 kronor vardera blir skattereduktionen totalt 39 000 kronor (2 × 65 000 × 30 procent). En skillnad på 2 700 kronor.
    Självklart måste ni ha koll på att det finns skatt att få skattereduktion emot.

Viktiga datum för deklarationen 2023

  • 6–10 mars: Du som har en digital brevlåda eller skaffar en digital brevlåda senast den 5 mars i år får deklarationen dit.
  • 14 mars: Deklarationstjänsten öppnar men den som har e-legitimation kan logga in och se deklarationen redan 10 mars.
  • 15 mars–15 april: Du som inte har digital brevlåda får en hemskickad pappers­deklaration.
  • 30 mars: För att få en eventuell skatte­återbäring i april måste du senast 30 mars godkänna deklarationen digitalt och göra det utan några ändringar eller tillägg.
  • 5–6 april: Skatteverket betalar ut skatte­åter­bäring till dig som godkände deklarationen digitalt senast den 30 mars utan att göra ändringar eller tillägg.
  • 2 maj: Sista dagen att deklarera.
  • 3 maj: Sista dagen för att göra en extra skattebetalning om du räknar med kvarskatt under 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta. Har du kvarskatt över 30 000 kronor skulle du betalat in överskjutande belopp senast den 13 februari för att helt undvika kostnadsränta.
  • 8–9 juni: Skatteverket betalar ut skatte­åter­bäring till dig som deklarerade senast den 2 maj och där deklarationen är godkänd.
  • 12 september: Sista dagen för betalning för de flesta som har kvarskatt. Du ska betala skatten inom 90 dagar från att du fått ditt slutskatte­besked. Datumet står i slutskatte­beskedet.
Kundservice