Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Byta karriär

Bild på en man som sitter med en laptop i sitt vardagsrum.

Livet är för kort för att inte förverkliga sina drömmar. När du vill byta jobb, längtar efter en ny karriär eller bara funderar på att skaffa en karriärcoach hjälper vi dig att ta rätt beslut på vägen. Det är aldrig för sent.

Frågor från andra i samma situation

Vi har precis köpt lägenhet och tagit ett stort bolån. Nu funderar jag på att byta karriär. Vågar jag?

Att byta karriär och få en helt ny arbetsgivare, eller kanske starta eget, är ett stort steg. Du har inte längre samma trygghet om något händer. Därför är det viktigt att du har stöd runt omkring dig som tycker att det är en bra idé. Om du lever tillsammans med någon kommer den personen oundvikligen att påverkas. Involvera din partner och familj. Var öppen med allt och berätta om dina dagar och problem. Be om stöd, råd och hjälp under resan.

Därför rekommenderar vi att du sparar ihop till en buffert på runt 5-6 nettolöner innan du säger upp dig. Då har du lite ekonomiskt utrymme att söka praktikplats eller satsa helhjärtat på att starta eget. Tänk också på att göra en budget för din privatekonomi – då vet du hur mycket som går åt varje månad.

Med ett bolåneskydd får du en försäkring som hjälper dig att betala lånet om något skulle hända. Försäkringen består av två delar: arbetsoförmåga och arbetslöshet eller livskydd. Du väljer själv om du vill teckna båda delarna eller bara en av dem.

Börja spara till en buffert
Skaffa ett bolåneskydd

Vad händer med min tjänstepension om jag byter bransch eller arbetsgivare?

Du behåller din tjänstepension tills du väljer att börja ta ut den. Den går alltså inte förlorad för att du byter jobb. Däremot kan det bli så att din nya arbetsgivare betalar in pengar i en ny tjänstepension som placeras i en annan bank. Därför rekommenderar vi att du samlar alla dina tjänstepensioner på ett ställe så att du får bättre koll på hela din pension.

Samla och flytta ditt pensionssparande

Jag funderar på att starta eget, men undrar hur mitt pensionssparande påverkas?

De flesta anställda får idag en så kallad tjänstepension från sin arbetsgivare, men som egen företagare måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen. Utan tjänstepension får de flesta bara 50 procent av sin slutlön i pension från det allmänna pensionssystemet. Därför är det viktigt att du som har enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag tidigt sätter igång med ett eget pensionssparande. 

Om du har ett aktiebolag kan du skaffa en tjänstepension genom företaget. Annars riskerar du att behöva jobba längre än planerat för att ha råd att gå i pension. En tumregel brukar vara att du sparar cirka 4,5 procent av din lön. Det motsvarar vad de flesta anställda får inbetalat till sin tjänstepension.

Artiklar du inte får missa

”Ville göra något bra för unga. Något som kändes rätt.”

Livet som hemmapappa i Dallas blev startskottet för Pelle Möllers nya karriär. Sedan starten av JumpYard har han öppnat trampolinparker i både Stockholm och Helsingborg.

“Sämre ekonomi betyder inte sämre livskvalitet”

Det här kan vi hjälpa dig med

Börja spara till en buffert

Vår sparguide svarar på de vanligaste frågorna och ger generella rekommendationer på hur mycket du bör spara.

Testa vår sparguide

Starta eget företag – steg för steg

I vår starta eget-guide får du koll på allt när du vill göra verklighet av dina idéer.

Starta eget företag

Bli kund

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster. 

Bli kund på 3 min

Boka rådgivning

Vi hjälper dig med praktiska tips, råd och vägledning under livets alla händelser. Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig.

* Obligatoriska fält

Tack för din anmälan.

Hjälpte den här sidan dig?

Customer service