Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Bröllop – och en trygg ekonomi för framtiden

Att säga ja till varandra förändrar livet. Men innan ni köper förlovningsringar och bröllopsklänning till ert bröllop kan det vara bra att tänka efter före. Här är våra bästa tips för en jämställd privatekonomi och en lyckad start på äktenskapet.

Frågor från andra i samma situation

Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar som reglerar vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap.

Enskild egendom är det som bara tillhör dig och som inte ska ingå i en eventuell framtida bodelning, till exempel vid skilsmässa. Om ni inte skriver ett äktenskapsförord blir i princip all egendom, även det ni ägde före äktenskapet, giftorättsgods och delas lika vid eventuell skilsmässa. Om ni inte skriver ett äktenskapsförord blir i princip all egendom, även det ni ägde före äktenskapet, giftorättsgods och delas lika vid eventuell skilsmässa. Formkraven på ett äktenskapsförord inte lika stränga som för ett testamente, men det måste vara skriftligt, undertecknat av makarna och registrerat hos Skatteverket, som sköter äktenskapsregistret.

Det finns inga blanketter eftersom äktenskapsförordet kan se ut på olika sätt. Därför kan det vara bra att kontakta en familjejurist för att få hjälp med att skriva av avtalet. Avtalet kan skrivas när som helst – både inför och under äktenskapet. Det går alltid att ändra avtalet, men kom ihåg att varje gång ni skriver ett nytt måste ni registrera det hos Skatteverket. Läs gärna mer på skatteverket.se.

Skriv äktenskapsförord hos vår samarbetspartner Lexly

Nej, du måste inte skriva ett testamente hos en jurist. Däremot rekommenderar vi det av två skäl.

  1. Arvsreglerna är rätt snåriga och det kan vara svårt att tolka reglerna.
  2. Enligt lag måste ett testamente upprättas på ett speciellt sätt. Bland annat ska testamentet vara skriftligt och testators underskrift ska bevittnas av två samtidigt närvarande vittnen. En testator är den som upprättar avtalet. Det finns även krav på vem som kan bevittna ett testamente. Make, maka eller sambo till testatorn eller arvtagare får inte vara vittne. Inte heller släktingar eller någon som är gift med en släkting får bevittna undertecknandet av ett testamente. Dessutom ska vittnena vara medvetna om att det är ett testamente de bevittnar.

Få hjälp med att skriva testament hos vår samarbetspartner Lexly

Det här kan vi hjälpa dig med

Redo att börja spara?

Om du är redo att börja spara i fonder finns det olika vägar att gå beroende på vad du vill med ditt sparande.

Familjejuridik

Även om man inte vill tänka det värsta bör man också fundera över vad som händer om hela eller delar av familjen skulle omkomma. Vem ska då ärva? Läs mer hos vår samarbetspartner Lexly.

Försäkringar

Ring oss på 077-11 11 800 så hjälper vi dig se över dina liv- och sjukförsäkringar.

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.