Bröllop – och en trygg ekonomi för framtiden

­

Få händelser i livet är större än att gifta sig. Att säga ja till varandra förändrar livet. Men innan ni köper förlovningsringar och bröllopsklänning kan det vara bra att tänka efter före. 

Ta del av vår checklista före ert bröllop så att ni kan njuta av högtidsstunden och veta att både det ekonomiska och juridiska är i sin ordning.

Checklista: 7 tips när du ska gifta dig

1. Att tänka på före äktenskapet
2. Att tänka på under äktenskapet 
3. Skriv äktenskapsförord
4. Skriv testamente
5. Se över ert försäkringsskydd
6. Se till att ni får en jämställd pension
7. Skaffa en framtidsfullmakt

Frågor från andra i samma situation

Vad innebär ett äktenskapsförord? Skrivs det som ett testamente eller finns en färdig blankett?
Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar som reglerar vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap.

Enskild egendom är det som bara tillhör dig och som inte ska ingå i en eventuell framtida bodelning, till exempel vid skilsmässa. Formkraven på ett äktenskapsförord inte lika stränga som på testamente, men det måste vara skriftligt, undertecknat av makarna och registrerat hos Skatteverket som sköter äktenskapsregistret. 

Det finns inga blanketter eftersom äktenskapsförordet kan se ut på olika sätt. Därför kan det vara bra att kontakta en familjejurist för att få hjälp med att skriva av avtalet. Avtalet kan skrivas när som helst – både inför och under äktenskapet. Det går alltid att ändra avtalet, men kom ihåg att varje gång ni skriver ett nytt måste ni registrera det hos Skatteverket. Läs gärna mer på skatteverket.se.
Skriv äktenskapsförord hos vår samarbetspartner Avtal24

Visa mindre


Måste vi skriva ett testamente hos en jurist? Går det inte skriva ett eget dokument som undertecknas av båda parter och ett vittne?

Nej, du måste inte skriva ett testamente hos en jurist. Däremot rekommenderar vi det av två skäl.

  1. Arvsreglerna är rätt snåriga och det kan vara svårt att tolka reglerna.
  2. Enligt lag måste ett testamente upprättas på ett speciellt sätt. Bland annat ska testamentet vara skriftligt och testators underskrift ska bevittnas av två samtidigt närvarande vittnen. En testator är den som upprättar avtalet. Det finns även krav på vem som kan bevittna ett testamente. Make, maka eller sambo till testatorn eller arvtagare får inte vara vittne. Inte heller släktingar eller någon som är gift med en släkting får bevittna undertecknandet av ett testamente. Dessutom ska vittnena vara medvetna om att det är ett testamente de bevittnar.
    Få hjälp med att skriva testament hos vår samarbetspartner Avtal24
Visa mindre

 

Det här kan vi hjälpa till med

Bli kund online

Boka rådgivning som kund

Det här kan vi hjälpa till med

Som kund hos oss ger vi dig alla verktyg du behöver för att ta aktiva och medvetna beslut om din ekonomi. Vi finns här för dig under livets alla händelser och hjälper dig att hantera både planerade och oförutsedda händelser.

Bli kund

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund online

Redan kund

Vi hjälper dig med praktiska tips, råd och vägledning under livets alla viktiga händelser.

Få råd och vägledning

Relaterade livshändelser

Köpa bostad

Här hittar du information om våra bolåneräntor, hur räntan sätts och vad som är viktigt att tänka på när du väljer bindningstid. 
Ditt livs största investering

Skilja dig

Att separera är en känslomässig påfrestning som även kan få ekonomiska konsekvenser. Vi finns här och hjälper dig med det praktiska när livet tar en ny vändning.
Ditt livs största förändring