Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Skriv äktenskapsförord och testamente

När man gifter sig vill man helst inte tänka tanken att äktenskapet kanske en gång ska upphöra. Trots det händer det ganska ofta att par går skilda vägar. Genom att tänka efter före går det att undvika onödiga diskussioner och ekonomiska konflikter. Så skriv äktenskapsförord om ni vill att viss egendom inte ska ingå i giftorätten och delas lika.

Enskild egendom i äktenskapsförord

Ett äktenskapsförord är ett skriftligt avtal mellan makar som reglerar vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap. Enskild egendom är det som bara tillhör dig och som inte ska ingå i en eventuell framtida bodelning, till exempel vid skilsmässa. Om ni inte skriver ett äktenskapsförord blir i princip all egendom, även det ni ägde före äktenskapet, giftorättsgods och delas lika vid eventuell skilsmässa. Formkraven på ett äktenskapsförord är inte lika stränga som för ett testamente, men det måste vara skriftligt, undertecknat av makarna och registrerat hos Skatteverket, som sköter äktenskapsregistret.

Det finns inga blanketter eftersom äktenskapsförordet kan se ut på olika sätt. Därför kan det vara bra att kontakta en familjejurist för att få hjälp med att skriva av avtalet. Avtalet kan skrivas när som helst – både inför och under äktenskapet. Det går alltid att ändra avtalet, men kom ihåg att varje gång ni skriver ett nytt måste ni registrera det hos Skatteverket. Läs mer på skatteverket.se

Skriv testamente

Huvudregeln är att makar ärver varandra. Det innebär att gemensamma barn får vänta med att få ut sitt arv tills den efterlevande maken eller makan dör. Barn som inte är gemensamma, så kallade särkullbarn, har rätt att få ut sitt arv direkt. Finns det bara särkullbarn har maken eller makan i princip ingen arvsrätt alls om det inte finns ett testamente. Läs mer om hur särkullbarn ändrar arvsordningen.

Det finns regler som säger hur arvet efter en avliden ska fördelas, den så kallade legala arvsordningen. Vill man inte att den ska gälla måste det skrivas ett testamente där det klargörs hur man vill fördela kvarlåtenskapen. Ta gärna hjälp av familjejurist – framförallt om det både finns gemensamma barn och särkullbarn (barn från tidigare förhållanden). Genom att skriva testamente hjälper du dina anhöriga att veta vad du vill.

Det är också vanligt att föräldrar skriver in i testamentet att arvet efter dem ska vara barnens enskilda egendom.

Även om man inte vill tänka det värsta bör man också fundera över vad som händer om hela eller delar av familjen skulle omkomma. Vem ska då ärva? Tänk om bara omyndiga barn finns kvar, vem eller vilka vill ni då ska ta hand om barnen?

Om det inte finns legala arvingar hamnar arvet hos Allmänna arvsfonden.
Få hjälp med att skriva äktenskapsförord och testamente hos vår samarbetspartner Lexly

4 av 10 äktenskap slutar i skilsmässa. Av kärlek och omtanke, tänk därför på att värna om varandras ekonomi för att undvika onödiga bråk om pengar.

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Här har vi samlat allt du behöver veta

Att säga ja till varandra förändrar livet. Men innan ni köper förlovningsringar och bröllopsklänning till ert bröllop kan det vara bra att tänka efter före. Här är våra bästa tips för en jämställd privatekonomi och en lyckad start på äktenskapet.

Leenede kvinna får hjälp att bli fin inför bröllop.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.

Upp Upp