Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Checklista: 5 tips när du ska gifta dig

I vår checklista får du tips och råd på viktiga saker att tänka på innan ni gifter er.

  1. Praktiskt att tänka på före vigseln

    Oavsett om ni gifter er borgerligt eller kyrkligt, i Sverige eller utomlands måste ni först ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Om du vill byta efternamn i samband med vigseln måste du också ansöka om detta hos Skatteverket. Du behåller ditt eget efternamn om du inte skickar in någon ansökan. Vi som bank får automatiskt information om namnbyte och adressändring från Skatteverket. Däremot behöver du ändra efternamnet på dina bankkort – det gör du enkelt genom att ringa oss och be att vi trycker upp nya kort med ditt nya namn.

    När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Ni ska lämna båda intygen till vigselförrättaren. Efter vigseln fyller vigselförrättaren i intygen och skickar dem till Skatteverket.

    Undvik att låna till bröllopet. Starta i stället ett speciellt sparande och försök att inte ta av buffertsparandet – det kan ni behöva till annat.

  2. Skriv äktenskapsförord

    Inför ett giftermål vill man helst inte tänka tanken att äktenskapet kanske en gång kan upphöra. Trots det händer det ganska ofta att par går skilda vägar. Genom att tänka efter före går det att undvika onödiga diskussioner och ekonomiska konflikter. Skriv därför ett äktenskapsförord om ni vill att viss egendom inte ska ingå i giftorätten och delas lika.

    Ett äktenskapsförord är ett skriftligt avtal mellan makar som reglerar vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap. Enskild egendom är det som bara tillhör dig och som inte ska ingå i en eventuell framtida bodelning på grund av skilsmässa. Om ni inte skriver ett äktenskapsförord blir i princip all egendom, även det ni ägde före äktenskapet, giftorättsgods och delas lika vid eventuell skilsmässa. Formkraven på ett äktenskapsförord är inte lika stränga som för ett testamente, men det måste vara skriftligt, undertecknat av makarna och registrerat hos Skatteverket, som sköter äktenskapsregistret.

    Det finns inga blanketter eftersom äktenskapsförordet kan se ut på olika sätt. Därför kan det vara bra att kontakta en familjejurist för att få hjälp med att skriva av avtalet. Avtalet kan skrivas när som helst – både inför och under äktenskapet. Det går alltid att ändra avtalet, men kom ihåg att varje gång ni skriver ett nytt måste ni registrera det hos Skatteverket.

     Läs mer om äktenskapsförord på skatteverket.se.
  3. Skriv testamente

    Huvudregeln är att makar ärver varandra. Det innebär att gemensamma barn får vänta med att få ut sitt arv tills den efterlevande maken eller makan avlider. Barn som inte är gemensamma, så kallade särkullbarn, har rätt att få ut sitt arv direkt. Finns det bara särkullbarn har maken eller makan i princip ingen arvsrätt alls om det inte finns ett testamente.

    Det finns regler som säger hur arvet efter en avliden ska fördelas, den så kallade legala arvsordningen. Vill man inte att den ska gälla måste det skrivas ett testamente där det klargörs hur man vill fördela kvarlåtenskapen. Ta gärna hjälp av familjejurist – framförallt om det både finns gemensamma barn och särkullbarn (barn från tidigare förhållanden). Genom att skriva testamente hjälper du dina anhöriga att veta vad du vill. Det är också vanligt att föräldrar skriver in i testamentet att arvet efter dem ska vara barnens enskilda egendom.

    Även om man inte vill tänka det värsta bör man också fundera över vad som händer om hela eller delar av familjen skulle omkomma. Vem ska då ärva? Tänk om bara omyndiga barn finns kvar, vem eller vilka vill ni då ska ta hand om barnen?

    Om det inte finns legala arvingar hamnar arvet hos Allmänna arvsfonden.
    Få hjälp med att skriva äktenskapsförord och testamente hos vår samarbetspartner Lexly
  4. Se till att få en jämställd ekonomi och pension

    Med en jämställd ekonomi skapar ni bättre förutsättningar för varandra att bygga upp en egen ekonomisk trygghet vid sidan av den gemensamma. Ju mer överens ni är om er gemensamma ekonomi desto mindre är risken för konflikter om pengar. Därför är det klokt att redan tidigt i relationen fundera på hur vardera parten skulle kunna klara sig ekonomiskt på egen hand – både på kort och på lång sikt.

    Här är 6 tips för en mer jämställd ekonomi
    ­

  5. Se över ert försäkringsskydd

    Försäkringar ska ge trygghet nu och för framtiden. En lika viktig som skrämmande fråga du kan behöva ställa dig är vad som händer med din familj och deras ekonomi om du plötsligt skulle avlida? Vilka försäkringsersättningar får din familj från olika håll då? 

    Många yngre familjer med nyinköpta hus har en tung lånebörda som bygger på att det finns två inkomster. Om den ena parten avlider kan den efterlevande få svårt att hantera kostnaderna ensam. Lösningen kan vara att skaffa livförsäkringar som gör att det betalas ut ett engångsbelopp vid ena partens bortgång. Samhället ger ett visst skydd för efterlevande vid en persons bortgång, tidsbegränsad omställnings­pension och i vissa fall barnpension, och de som har tjänstepension via sin arbetsgivare har oftast någon form av efterlevandeskydd. Trots det får den efterlevande väsentligt mindre pengar i plånboken om någon av familjens inkomsttagare avlider. För ett par med gemensamma barn där ingen har barn från ett tidigare förhållande, så kallade särkullbarn, är den enklaste och billigaste lösningen att teckna ett bolåneskydd. I övriga fall bör du och din partner teckna en livförsäkring eller grupplivförsäkring på varandras liv.

    Om du skulle bli långvarigt sjuk så kan det påverka din privatekonomi dramatiskt. Sjukpenningen sjunker kraftigt efter 90 dagars sjukskrivning. Särskilt om du är höginkomsttagare bör du därför fundera på att teckna en separat sjukförsäkring som täcker upp delar av det som inte täcks av den allmänna sjukförsäkringen och eventuell tjänstepension. Ha även för vana att med jämna mellanrum se över försäkringsskyddet så att det matchar era nuvarande behov.

    Ring oss på 077-11 11 800 så hjälper vi dig se över dina liv- och sjukförsäkringar.

    Se över dina övriga försäkringar kostnadsfritt hos våra partners Trygg-Hansa och Hedvig

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.

Här har vi samlat allt du behöver veta

Att säga ja till varandra förändrar livet. Men innan ni köper förlovningsringar och bröllopsklänning till ert bröllop kan det vara bra att tänka efter före. Här är våra bästa tips för en jämställd privatekonomi och en lyckad start på äktenskapet.

Leenede kvinna får hjälp att bli fin inför bröllop.
Upp Upp