Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Hitta ditt eget sätt att pensionsspara

En kvinna sitter framför en laptop.

Vi alla har olika sätt att se på sparande - vissa älskar att hålla koll på aktiemarknadens utveckling och är villiga att ta risker med sitt pensionssparande. Andra vill bara att det ska vara enkelt och prioriterar därför det varsamma och trygga sättet att spara. Oavsett vilken spartyp du är så finns det lösningar som passar just dig. 

Pensionen kan för många vara ett ämne som känns avlägset. Men nivån för den allmänna pensionen har sjunkit betydligt de senaste åren och fortsätter att sjunka, vilket kan komma att ha stor påverkan på din ekonomiska framtid. Dessutom ökar medellivslängden hela tiden, vilket innebär att pensionen ska räcka under fler år än för äldre generationer. Ju tidigare du startar ett privat pensionssparande, desto mindre behöver du sätta av varje månad.

Spara lite hela arbetslivet

Dagens pensionssystem innebär att de flesta får ungefär 45 procent av slutlönen när de går i pension. Många kan även lägga till ungefär 10 procent genom avtalspension eller annan tjänstepension från sin arbetsgivare. En bra målsättning är att utöver detta spara cirka 5 procent av din lön under hela arbetslivet, men om du tjänar över 41 400 kronor eller saknar tjänstepension i din anställning, bör du sätta av mer.

Olika sätt att pensionsspara

Vi har flera olika lösningar som du kan använda för ditt pensionssparande. Vilken du ska välja beror på hur engagerad du vill vara och hur stor risk du är beredd att ta med ditt pensionssparande.

Vilken spartyp är du?

Sköt allt åt mig

Jag vill slippa vara engagerad och istället låta erfarna förvaltare sköta placeringen av mitt försäkringskapital. En trygg och jämn avkastning och en garanti på mitt sparande känns viktigt.
Tryggt pensionssparande med återbetalningsskydd

Hjälp mig på traven

Jag tar hand om det

Customer service