Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Börja spara i fonder

  • Topprankad analys och prisbelönta fonder
  • Välj bland våra smarta fondlösningar eller gör ett eget fondval
  • Gör ett avtryck i framtiden – spara i mörkgröna fonder
  • Topprankad analys och prisbelönta fonder
  • Välj bland våra smarta fondlösningar eller gör ett eget fondval
  • Gör ett avtryck i framtiden – spara i mörkgröna fonder

Ny bostad, spännande resor, en grundplåt till barnens körkort eller ett sätt att förgylla pensionen. Att månadsspara i fonder är ett enkelt sätt att spara till dina mål och drömmar. Med fonder kan du få dina pengar att växa mer än på ett sparkonto och eftersom du köper i både upp- och nedgång sprider du risken över tid.

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Är du inte kund hos oss?

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund

Välj fonder i fondlistan

I vår fondlista hittar du alla våra fonder. Du filtrerar själv fram de som passar dig.

Gå direkt till fondlistan

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vi har öppet dygnet runt.

Varför månadsspara i fonder?

När du månadssparar köper du fonder löpande varje månad och behöver inte fundera på att pricka rätt tidpunkt för dina fondköp. I och med att du köper i både upp- och nedgång sprider du risken över tid jämfört med om du gör en insättning vid ett enda tillfälle. När börsen går ned köper du till ett lägre pris och får på så sätt fler fondandelar för ditt månadssparande, vilket du tjänar på när börsen går upp igen. Och genom att du sparar löpande så missar du heller aldrig en börsuppgång.

Fördelen med att spara regelbundet på längre sikt

Så fungerar månadssparande – ett exempel:

  1. Du påbörjar ditt månadssparande och köper andelar till en kurs på 10 kr/andel.
  2. Börsen har gått ned 55 % och kursen är 4,50 kr/andel. I och med att du köpt fondandelar löpande under nedgången och fått fler andelar för ditt sparande har ditt sparkapital ”bara” sjunkit med 34 %.
  3. Börsen har återhämtat sig något och fonden har en kurs på 6,50 kr/andel. Även om det är en bra bit kvar till startkursen har du tagit igen hela värdeminskningen under kursfallet.
  4. Börsen har återhämtat sig helt och kursen är åter 10 kr/andel. Om du istället hade gjort en engångsinsättning när du började ditt sparande skulle din värdeökning vara 0. Men i och med att du har månadssparat har du köpt fondandelar billigare som nu också har ökat i värde. Totalt har du tjänat 43 % på ditt sparande.

I exemplet ovan har vi utgått från ett månadssparande i en svensk indexfond, som helt och hållet följer Stockholmsbörsen.

Hur mycket ska man spara?

Vad är en fond? Hur väljer jag de bästa fonderna? Hur mycket ska man spara och hur hög risk är det rimligt att ta? Oavsett om du är nybörjare eller om du har sparat i fonder tidigare kan vår sparguide ge dig smarta tips på vägen. Få hjälp att hitta ett sparande som passar dig och som du kan känna dig trygg med.

Testa sparguiden

Så mycket kan ditt månadssparande ge dig

Hur mycket du kan få ut av ditt sparande beror på flera saker – vilket belopp du sätter av varje månad, hur lång tid du sparar och hur dina fonder utvecklas. Väljer du fonder med högre risknivå ökar dina möjligheter till avkastning, samtidigt som risken är högre att du förlorar pengar om börsen faller.

Exempel på hur mycket det kan bli:

Månadsspara 3 år 5 år 10 år 20 år
300 kr 11 500 kr 19 900 kr 44 200 kr 109 500 kr
500 kr 19 100 kr 33 200 kr 73 600 kr 182 500 kr
1000 kr 38 300 kr 66 400 kr 147 200 kr 365 000 kr
2000 kr 76 500 kr 132 800 kr 294 400 kr 730 100 kr
3000 kr 114 800 kr 199 200 kr 441 500 kr 1 095 100 kr

 

Beloppen i tabellen är en uppskattning på hur mycket ditt fondsparande kan bli värt om fonderna växer med i genomsnitt 4 procent varje år. Beloppen ovan representerar endast exempel och är inte en garanti om framtida resultat. I exemplet har vi inte tagit hänsyn till avgifter, inflation eller skatter.

Nyheter om fonder

Customer service