Börja spara i fonder

Varför ska jag spara i fonder?

  • Fonder är ett enkelt sätt att spara
  • Du väljer själv risknivå
  • Pengarna kan växa mer än på ett sparkonto
Logga in och börja spara i fonder

Här hittar du vår steg för steg-guide för hur du börjar månadsspara i fonder. Längre ned berättar vi mer om vad du ska tänka på för att få ett sparande som passar just dig.

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Jag vill börja spara i fonder – hur gör jag?

1. Logga in och öppna ett investeringssparkonto
Börja med att logga in på internetbanken och öppna ett investeringssparkonto (förkortat ISK). Det gör du under fliken Fonder & värdepapper.

Med ett ISK får du alla dina värdepapper, till exempel fonder, på ett och samma konto. De likvida med som finns på kontot anslutet till ISK omfattas av den statliga insättningsgarantin. Läs mer om insättningsgarantin

2. Fyll i månadsbelopp
När du har öppnat ett ISK väljer du hur mycket du vill spara. Antingen gör du en engångsöverföring eller så startar du ett månadssparande, där pengarna förs över regelbundet. Du väljer också vilket konto pengarna ska föras över ifrån. Till exempel från ditt lönekonto.

3. Välj fonder
När du har fyllt i hur mycket du vill spara är det dags att välja vilken fond du vill spara dina pengar i. Välj fond utifrån hur lång tid du vill spara och hur stor risk du är villig att ta. 

Om du är osäker på vilken eller vilka fonder du ska välja så kan du titta på våra utvalda fonder. De hittar du under rubriken "Hjälp mig att komma igång".