Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Vad kostar det att handla med aktier?

När du handlar med aktier betalar du förutom aktiens pris också en avgift för att få handla på börsen. Kanske har du hört om courtage, men är osäker på vad det är. I den här delen av aktieskolan går vi igenom olika typer av courtage du kan stöta på och vad aktier faktiskt kostar.

Vad är courtage?

Courtage är en avgift som tas ut när du köper och säljer aktier. Ordet kommer från franskan, på svenska heter det egentligen kurtage eller kommission, men idag är det vanligare att använda det franska ordet.

Courtage betalar du alltså både när du köper och säljer aktier. Courtage kommer i olika varianter:

  • Fast courtage: om du har fast courtage på din aktiehandel betalar du samma avgift oavsett hur mycket du köper aktier för. Du betalar alltså samma avgift för en affär på 100 kronor som på 100 000 kronor. Fast courtage är oftast bäst för de som gör stora aktieaffärer och är som regel inte lika fördelaktigt för de som handlar för mindre belopp.

  • Rörligt courtage: om du har rörligt courtage baseras avgiften för köpet eller försäljningen på affärens storlek. Rörligt courtage är alltså en procentuell avgift, exempelvis 0,09 procent.

  • Minimicourtage: När det kommer till rörligt courtage är det även vanligt att det finns ett minimicourtage. Det är det lägsta möjliga beloppet för courtage som du får betala när du handlar för mindre belopp.

Courtage hos SEB

När du handlar aktier hos oss betalar du en rörlig courtageavgift på 0,09 procent på affärsbeloppet. Det är alltså storleken på affären som avgör hur hög din avgift blir i kronor räknat. Vårt minimicourtage ligger på 1 krona per affär, och är alltså det du betalar som lägst. När du lägger en order som är större än en viss brytpunkt betalar du det rörliga courtaget istället. Här kan du läsa mer om SEB:s courtage

ISK avgift

Hos SEB betalar du ingen avgift för ditt ISK-konto. Du betalar bara den årliga schablonskatten för det belopp som du har på ditt ISK-konto. Här kan du läsa mer om ISK konton.

Aktiekursen

Vi har tidigare gått igenom de olika faktorer som påverkar aktiekursen i mer detalj. Men det är värt att nämna igen några av de bidragande faktorerna till aktiekursens utveckling.

Den största bidragande faktorn till en akties kurs är utbud och efterfrågan. För att handla med aktier måste en köpare matchas med en säljare och dessa behöver sen komma överens om ett pris. Detta sköts automatiskt med hjälp av aktieordrar och aktiemäklare, likt SEB.

Exempel: Aktie X har tidigare kostar 150 kronor. En köpare som är villig att betala 200 kronor för aktie X matchas med en säljare som är villig att sälja till det priset. Detta leder till att aktiekursen nu stiger från 150 kronor till 200.

Precis som att en aktiekurs kan stiga kan den även sjunka lika snabbt.

De huvudsakliga faktorer som påverkar aktiekursen är:

  • Förväntade företagsvinster
  • Konjunktur och räntor
  • Utländska börser
  • Rykten och spekulationer
  • Företagsköp

Så hur mycket kostar det att köpa aktier? Aktiens kostnad beror i slutändan på aktiekursen, vilken typ av courtage du har och det belopp du och en säljare kommer överens om.

Vanliga frågor och svar

Vad kallas avgiften man betalar när man köper en aktie?

Avgiften du betalar när du köper eller säljer aktier kallas courtage eller kurtage. 

När betalar man courtage?

När du köper eller säljer aktier läggs courtaget till det belopp du handlar för. Exempel: Handlar du aktier för 100 kronor med ett courtage på 1 krona betalar du vid köptillfället totalt 101 kronor.

När du säljer aktier dras courtaget från försäljningen. Exempel: Om du säljer aktier för 100 kr med ett courtage på 1 krona får du in 99 kronor på ditt konto.

Hur fungerar courtage?

Beroende på vilken typ av courtage du har fungerar det lite olika. Om du har fast courtage betalar du samma avgift oavsett hur stort belopp du handlar för. Om du har ett rörligt courtage baseras det på beloppet du handlar för och adderas sen till köpbeloppet. Om du har rörligt courtage, men handlar aktier för ett lägre belopp, betalar du minimicourtaget. SEB har ett rörligt courtage på 0,09 procent med ett minimicourtage på 1 krona.

Hur beräknas courtage?

Rörligt courtage baseras på köpbeloppet. För att beräkna ditt courtage tar du det belopp du vill köpa aktier för och multiplicerar det med procentsatsen. Exempel: du köper aktier för 10 000 kronor och betalar vårt rörliga courtage på 0,09 procent = 10 000 * 0,0009 = 9 kronor.

Hur fungerar rörligt courtage?

Med rörligt courtage baseras din courtageavgift på beloppet du köper eller säljer aktier för. Hos oss på SEB betalar du en avgift på 0,09 procent av beloppet, men som minst 1 krona.


Vill du lära dig mer om hur aktier fungerar? Läs vidare i aktieskolan

Vill du komma igång med aktiehandel? Handla med aktier här eller i vår app

 

Customer service