Populära utländska aktier – vad handlar man på de olika marknaderna?
Som vi nämnt kan det finnas flera argument för att handla utländska aktier, till exempel kan det vara ett sätt att komma åt nya branscher eller bolag som inte går att handla i Sverige.
Den svenska aktiemarknaden kännetecknas av klassiska exporterande industribolag som t.ex. Sandvik, Volvo och ABB. Med tanke på att vi svenskar föredrar att handla svenska bolag har vi ofta en extra stor andel industribolag i våra aktieportföljer. På samma sätt har Norge en tyngdpunkt inom energisektorn, Danmark en stor andel läkemedelsbolag och Finland en övervikt i råvarubolag.
Här hittar du några utmärkande drag för de europeiska och nordamerikanska marknader du kan handla på hos oss. Observera att de bolag vi nämner här endast är exempel på populära aktier och inte en köprekommendation från SEB:s sida.
- Storbritannien – landet med störst vikt i många europeiska börsindex kännetecknas av sina många finansbolag, t.ex. storbanken HSBC. Även bolag inom stapelvaror återfinns här, ett exempel är Unilever.
- Belgien – stapelvaror men även hälsovård är två sektorer som utgör mer än hälften av den belgiska börsen. Här finns också ett av världens största bryggerihus, Anheuser-Busch InBev, med varumärken som Budweiser, Michelob och Stella Artois.
- Frankrike – den näst största marknaden i Europa är känd för sina sällanköps- och lyxvaror. Här hittar du bolag som Hermès, LVMH och L’Oréal, men även banker som Société Général och BNP Paribas.
- Tyskland – en populär marknad bland svenska investerare där industri är den dominerande sektorn, precis som i Sverige. Bolag som Siemens och flera kända bil- och lastvagnstillverkare är listade här, t.ex. Volkswagen, Porsche och BMW Group.
- Nederländerna – här hittar du bland annat ett av Europas största bolag, ASML Holding NV, som producerar utrustning för halvledarindustrin. Men också kemikoncernen Akzo Nobel och GPS-tillverkaren Tom Tom.
-
USA – världens största aktiemarknad erbjuder en bred variation av sektorer och bolag som vi svenskar ofta har en koppling till i vår vardag. Teknik är den dominerande sektorn med jättar som Apple, Microsoft, Amazon, Meta, Alphabet (Google) och Nvidia. Här finns också globala finansbolag som JPMorgan Chase och Goldman Sachs, läkemedelsbolag som Johnson & Johnson och Pfizer samt världsledande varumärken som till exempel Coca-Cola och Procter & Gamble inom konsumtionsvaror. USA är också hem för flera av världens största energibolag, till exempel ExxonMobil och Chevron.
-
Kanada – den kanadensiska börsen utmärker sig främst inom naturresurser och energi. Gruvsektorn är särskilt framträdande, med bolag som Barrick Gold och Teck Resources, och landet är också en globalt ledande exportör av olja och naturgas. Energiaktörer som Suncor Energy och Enbridge har en viktig roll på marknaden. Förutom råvaror är Kanada känt för sina finansbolag, med banker som Royal Bank of Canada och Toronto-Dominion Bank, som är bland de största i landet.
När öppnar och stänger börserna?
Öppettiderna för världens börser skiljer sig åt mellan länderna. Därför kan det vara bra att ha koll på de olika öppettiderna om du vill handla med utländska aktier.
De flesta marknadsplatser i Europa, inklusive Sverige och Finland, har normalt öppet vardagar klochan 9–17:30 (svensk tid). Några börser avviker och har kortare öppettider än övriga, till exempel börserna i Norge och Danmark. De flesta börser har stängt eller avvikande öppettider på helgdagar så bäst är att kolla upp vad som gäller för det land du vill handla i.
Både USA och Kanada har normalt öppet måndag–fredag klockan 15:30–22 (svensk tid). Precis som i Sverige och Europa avviker öppettiderna när det gäller helgdagar, till exempel vid Thanksgiving och jul.