Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Lär barnen hantera pengar säkert på nätet

Sverige blir allt mer kontantlöst. Här tipsar SEB:s privatekonom Jens Magnusson om hur du som är förälder kan lära barnen hantera sin digitala ekonomi på ett säkert sätt.

Borde jag ge mitt barn veckopengen i kontanter?

Det finns fortfarande en spridd uppfattning bland föräldrar om att "cash is king", att det är svårare att lära barn hantera pengar om de bara finns digitalt. Men jag tycker inte att man ska göra en stor sak av att det inte längre är kontanter som gäller i första hand. Barn och ungdomar kan visst lära sig pengars värde utan att hålla sedlar och mynt i handen. Speciellt om de lätt kan se sitt saldo och vad pengarna har gått till med hjälp av exempelvis en app eller ett digitalt kontoutdrag. Undantaget är möjligen de yngre barnen som inte är mogna för eget bankkort ännu, där kan det vara värt att göra sig omaket att ta ut en peng till spargrisen, säger Jens.

Vad är viktigast att lära barnen för att hantera sina pengar säkert digitalt?

Förut förklarade vi för våra barn att det är bra att ha en plånbok i innerfickan istället för att låta pengarna ligga löst i bakfickan så att de kan bli tappade eller stulna. Nu handlar det om att förklara att bankkortet och koden är värdehandlingar och att man inte ska visa dem för någon, låna ut dem eller ha en lapp med koden på samma ställe som kortet. Men uppmuntra också barnet att säga till direkt om hen tappat sitt kort eller råkat säga koden till någon.

Barn lever ju i en snabb, digital värld där de är vana att dela bilder och information i sociala nätverk. Med detta kommer förstås också nya risker. Jag hörde om ett barn som valde att fota och dela bilden på sitt nya SEB Debit limited  till alla sina kontakter på Snapchat eftersom han var så stolt över det. Att inte ta kort på sitt kort är ett bra tips.

Och när det gäller att handla på nätet eller Swisha?

Vi pratar ju ofta om att man ”bara ska handla på säkra sajter” men vad som är en säker sajt är ju inte alltid självklart ens för oss vuxna. Det kan vara bra att ha en åldersgräns för när barnet får handla själv på nätet. Och använder barnet Swish, sätt en ganska låg beloppsgräns så att det inte går att föra över så stora summor. Förklara för barnet att det är bra att kolla att rätt person har fått pengarna. Och även här gäller det förstås att vara försiktig med koden och hålla den hemlig.
Läs mer om Swish

Så fungerar SEB:s ungdomsapp

Appen är ett verktyg för att hjälpa barn att få koll på sin ekonomi – och för föräldrarna att se till att vecko- eller månadspengen faktiskt ges regelbundet. Det går att se när pengarna kommer in på kontot, göra överföringar mellan egna konton, se kontohändelser och börja spara.
Läs mer om SEB:s ungdomsapp