Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så pratar du pengar med ditt barn

Många föräldrar tycker att det är svårt att prata om ekonomi med sina barn. Här tipsar SEB:s chefsekonom Jens Magnusson om hur du kommer igång – och vad som är viktigast.

Att lägga grunden till en sund ekonomi redan från början är viktigt. Men många svenska föräldrar drar sig för att prata pengar med sina barn. Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, menar att det viktigaste är att komma till skott.

– Många tycker att det är svårt och lite jobbigt, man vet inte riktigt vad man ska säga och är rädd att göra fel. Dessutom är det något av ett tabu i Sverige att prata om pengar. Men gör det inte svårare än det är! Ta upp frågan i situationer där det ändå handlar om pengar, när ni ska köpa en present eller lördagsgodis. Då har du en naturlig ingång till ekonomi som gör det lättare att förstå för barnet, säger Jens.

Förklara skillnaden mellan ”måste ha” och ”vill ha”

Kan man resonera med sina barn om vad pengarna räcker till? Självklart.

– Barn vill ju ha saker, och det redan från tidig ålder. Då kan ni prata om skillnaden mellan det man måste ha och det man vill ha. Ett barn kan tycka att det är väldigt märkligt att det alltid finns pengar när ni är i mataffären, men inte till leksaken hen vill ha. Förklara att vissa saker får man önska sig, och andra behöver man, som till exempel mat.

Diskussionen är det viktiga och att prata om hur man hjälps åt i familjen.
Jens Magnusson

Involvera barnen i valsituationer

Vi har generellt fått det bättre ställt, men ytterst få familjer är så ekonomiskt oberoende att de aldrig behöver prioritera. Se till att involvera hela familjen när det handlar om att välja mellan flera ”önske-”aktiviteter eller inköp.

– Ska ni åka utomlands i sommar eller köpa en ny tv? Låt barnen vara med och tycka. Involvera dem i exempelvis sparandet till semesterkassan.

Det är lätt att jämföra sig med andra. Förklara att olika familjer prioriterar olika. Var dock försiktig med att lägga över ekonomiskt ”vuxenansvar” på barnen.

– Förklara hur ert läge ser ut, men se till att er egen eventuella ekonomiska stress inte spiller över på barnen. Försök undvika att klaga på hur dyrt allting är eller att ni ”aldrig har råd”.

Glöm inte veckopengen

Något som gör det lättare för dina barn att förstå hur det fungerar med ekonomi, är att redan från tidig ålder ge veckopeng, som sedan kan övergå till månadspeng när barnet blir lite äldre.

Allt färre ger barnen veckopeng, vilket Jens Magnusson menar är lite synd.

– Att få en regelbunden summa pengar som ska räcka till nästa vecka är ett väldigt bra sätt att lära sig hur det fungerar med ekonomi, och att man inte kan köpa allt man vill. I början kanske barnet handlar lördagsgodis för hela slanten. Lite längre upp i åldrarna kommer insikten att det går att spara pengarna i några veckor för att istället kunna köpa något dyrare, som en leksak eller ett spel.

Diskussionen är det viktiga, säger Jens – och att prata om hur man hjälps åt i familjen.

– Sätt in veckopengen i ett sammanhang. Vad tycker barnet själv att den ska räcka till? Och det är inget fel med att villkora veckopengen, där kan ni också resonera om vad barnet ska göra för att få sin veckopeng. Det går att göra även med små barn, enkla saker som att de ska hänga upp sin jacka när de kommer hem eller lägga sina smutsiga kläder i tvättkorgen. Senare kanske det handlar om att laga middag en dag i veckan eller klippa gräset.

Ge barnen en bra start med ett fondsparande

Körkort, utlandsstudier eller egen bostad? Några hundralappar varje månad kan göra stor skillnad när det är dags för barnen att stå på egna ben.

Läs mer om att spara till barn