Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Höj ditt pensionssparande – för en bättre pension

Behöver du öka ditt sparande för att få den pension du vill ha? Få koll med 3 enkla steg.

Behöver du öka ditt sparande för att få den pension du vill ha? Få koll med 3 enkla steg.

Sparar du redan till pensionen? Grattis, då har du tagit ett viktigt steg mot ditt framtida liv som pensionär! Men för att få en så bra pension som möjligt kan det också vara bra att se över och justera sparandet när inkomsten eller förutsättningarna i övrigt förändras. Ta hjälp av vår 3-stegsguide och räknesnurra för att få koll på om ditt sparande är tillräckligt för att du ska kunna leva som du vill i framtiden – eller borde du kanske spara mer?

Få koll på pensionen – 3 enkla steg

1. Planera och skapa din målbild

Tänk dig in i framtiden och försök se dig själv som pensionär. När vill du sluta jobba? Var och hur vill du bo? Vill du resa mer? Försök uppskatta hur stor inkomst du behöver för att kunna leva som du vill. Många menar att de behöver runt 80 procent av sin framtida slutlön som pensionär. Hur mycket behöver du?

2. Räkna och få koll

Använd vår räknesnurra för att få en prognos över hur mycket just du behöver spara till pensionen. Fyll i dina uppgifter och ändra sedan pensionsålder och hur mycket du behöver i pension för att se hur det påverkar. I beräkningen utgår vi från att du har en tjänstepension via din arbetsgivare. Om du saknar tjänstepension behöver du spara mer för att komma upp till önskad pension.

3. Förbättra din pension på 2 minuter

Sparar du redan tillräckligt? Grattis! Då kan du lugnt fortsätta med ditt nuvarande sparande. Behöver du spara mer? Kanske finns det utrymme om du har bytt jobb och fått högre lön, bytt till billigare boende eller har barn som har flyttat hemifrån. Om du behöver komma igång med ett nytt sparande guidar vi dig gärna till en sparform som passar dig.

Loading...

Pensionsberäkning

Detta är en schablonberäkning som ger en uppskattning av hur mycket du behöver spara för att nå en önskad pensionsnivå. Beräkningen visar hur mycket mer du behöver spara i månaden utöver det du eventuellt redan sparar idag. I beräkningen antar vi att du har arbetat och tjänat in allmän pension (inkomstpension och premiepension) från 22 års ålder och att du fortsätter att arbeta och tjäna in allmän pension fram till önskad pensionsålder. Vi tar dock inte hänsyn till eventuell garantipension i det allmänna pensionssystemet.

I beräkningen som berör tjänstepension antar vi att du har en schablonmässig tjänstepensionsplan som liknar ITP1, vilket innebär att pensionsavsättningarna är avgiftsbestämda, d.v.s. en procentsats av din lön. Denna del av pensionen antas tjänas in från 25 års ålder till önskad pensionsålder.

Utöver detta tar vi hänsyn till det angivna befintliga sparandet i form av löneväxling samt sparande i kapitalförsäkring och ISK. Månadsbeloppen som anges antas betalas fram till önskad pensionsålder.

När det gäller löneväxlingen har vi räknat på det belopp du angivit. Oftast är sparbeloppet högre än den lön du växlar till pension – kontrollera gärna att du fyllt i sparbeloppet till din löneväxlingsförsäkring.

Vi antar en årlig avkastning på 2,1 procent och gör avdrag för avkastningsskatt och avgifter, vilket följer Pensionsmyndighetens standard för pensionsprognoser. Beloppen anges i dagens lön- och penningvärde så att det ska vara lätt att förstå beloppens värde utifrån den lön du har idag.

Vidare utgår vi schablonmässigt från att pensionsutbetalningarna pågår till 85 års ålder, med hänsyn tagen till begränsningar om tidigast möjliga utbetalningsålder för den allmänna pensionen samt tjänstepensionen.

När vi räknar ut hur mycket mer du behöver spara för att nå din önskade pension utgår vi från att du månadssparar i en kapitalförsäkring alternativt ISK, d.v.s. med redan beskattade pengar. Sparandet i ISK och kapitalförsäkring är i beräkningen omräknat så att det motsvarar bruttolön. Beroende på din framtida beskattningssituation kan därför beloppen vid utbetalning avvika från de beräknade.

Ring upp mig

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Vill du ringa oss istället? Du når oss på 077-11 11 800
Öppet måndag–fredag 8–16.30


Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm

Customer service