Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Är du 55+? Och har ett tag kvar till pension?

Bra, då har du tid att tänka till och förbereda så att det blir som du vill när det är dags. Här får du en enkel 3-stegsguide som hjälper att få koll på nuläget och göra upp en realistisk plan i stora drag. När du har planen kan du gå vidare med vår checklista för att ytterligare få ut det bästa av dina förutsättningar. 

De flesta behöver spara mer

Önskad pensionsnivå i Sverige är i genomsnitt 80 % av slutlönen, medan den faktiska snittpensionen är 51 % av lönen. De flesta behöver alltså öka sitt sparande för att få den pension de vill ha. Kanske är detta en period i livet när du har utrymme att spara mer?

Spara mer

Logga in och höj det sparande du redan har hos oss. 

Höj ditt befintliga sparande på SEB

Starta ett pensionssparande

Bättre sent än aldrig. Starta ett eget sparande hos oss idag. 

Starta ett pensionssparande

3-stegsguide – få koll på pensionen

1. Skaffa dig koll på nuläget

Börja med att gå in på minpension.se för att se hur mycket pension du sparat ihop hittills och hur din prognos ser ut. Ditt privata pensionssparande får du skriva in själv. Hur många procent av din nuvarande inkomst kommer du att få som pensionär? Ändra pensionsålder och utbetalningstid och se hur det påverkar. Tänk på att du förmodligen kommer att vilja ta ut till exempel tjänstepensionen under längre tid än 5 år.

Minpension.se


2. Sen är det dags att börja planera och räkna

Tänk igenom framtiden. Hur vill du leva som pensionär? När vill du sluta arbeta? Var och hur vill du bo? Räkna på ungefär hur stor inkomst du behöver för att kunna leva som du vill. Många säger att de behöver runt 80 procent av sin lön som pensionär.


3. Jämför nuläget med din målbild – behöver du spara mer?

Hur ser det ut för dig? Om det fattas en bit mellan prognosen och din målbild är det hög tid att öka ditt privata sparande. Eller starta ett om du inte redan har ett. Kanske finns mer pengar att sätta undan nu lite senare i livet, om barnen flyttat hemifrån?

Kan man se bostaden som ett pensionssparande?

Många som äger sin bostad ser den som ett pensionssparande, både för att bostaden ökar i värde och genom att man amorterar på bostadslånet. Men för att kunna leva på pengarna som finns inlåsta i boendet behöver du sälja och flytta till något billigare.

Har du planerat att leva på de pengar du har i din bostad? Fundera i så fall igenom redan nu hur du ska lösa ditt framtida boende och när det kan vara läge att sälja. Bra att ta med i beräkningen är den reavinstskatt som utlöses när du säljer med vinst och köper något billigare. Tänk också på att det för de flesta är svårt att få nya bolån med enbart pension som inkomst.

Checklista – Så här kan du påverka din pension

  • Den allmänna pensionen från staten – välj placering för dina PPM-pengar

  • Tjänstepensionen – gör de val du kan och se över placeringarna

  • Kolla om du kan löneväxla

Se hela checklistan

Planera pensionärslivet

För att få det som man vill ha det är det bra att planera i tid. Se vår privatekonom Jens Magnusson som pratar om vikten av att planera sitt pensionärsliv.
Läs mer och se filmerna med Jens Magnusson


Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm

Customer service