Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Förbered dig på att komma tillbaka

Sveriges sjuktal ligger runt 4,5 procent av totalt antal arbetade timmar. 70 procent av dessa är psykiska sjukdomar som till exempel utmattningssyndrom.

Det kan ta lång tid att komma tillbaka från en utmattningssyndrom, men vanligtvis börjar man arbetsträna 25 procent efter 90 dagar. Det kan handla om att komma in till jobbet en kort sväng, hälsa på kollegorna, ta en kopp kaffe och kolla av mejlen. Därefter går man successivt upp till 50, 75 och 100 procent i arbetstid under en halvårsperiod. Arbetsgivaren har idag ett stort ansvar att tillsammans med sjukvården och Försäkringskassan se till att anpassa arbetsuppgifterna för den som varit sjukskriven. Idag är det också vanligt att man får fysisk träning på recept. 

En lång sjukskrivning kan innebära att man kanske inte kan leva det liv man hade innan och många behöver ställa om sitt liv för att det inte ska hända igen. Kanske behöver man ändra sin livsstil, nya vanor, ny arbetsplats, starta eget, flytta? Många tänker också att man kan jobba till 65 år, men ibland orkar inte kroppen eller man kanske råkar ut för en olycka som innebär förtidspensionering. Efter ett år som sjukskriven är det mycket svårt att få lägsta sjukersättning och det ställs idag stora krav på att börja arbeta igen.
Räkna ut hur mycket din deltid påverkar pensionen

Arbetsgivaren har idag ett stort ansvar att tillsammans med sjukvården och Försäkringskassan se till att anpassa arbetsuppgifterna.

Ju mer du funderar över hur du kan hantera både planerade och oförutsedda händelser desto mindre sårbar blir du om det värsta skulle hända.

Om man har råkat ut för en fysisk skada och har blivit handikappad kanske man behöver anpassa bostaden och även få sjukvård hemma. Hör med din kommun och se vad de kan hjälpa till med.

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund  på 3 minuter

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.