Viveca berättar att eftersom det inte finns tillräckligt mycket forskning om utmattningssyndrom så vet man inte helt säkert om det är en viss typ av människor som drabbas mer än andra.
– Utifrån min erfarenhet kan jag dock se att personer som bygger sin självkänsla på prestation, både på arbetet och privat, drabbas oftare. Många av dem jag träffar i mitt arbete är plikttrogna, lojala och hårt arbetande personer som ofta säger ja och tar på sig extra arbete. I sin strävan att vara duktiga prioriterar de ofta andra framför sig själva och sin egen hälsa.
– Dessa egenskaper gör dem mycket uppskattade både på arbetet och i privatlivet, men ingen människa orkar leva upp till detta dygnet runt. Lägg dessutom till kraven på att vara en perfekt förälder/vän/kollega/anställd med perfekt kropp, perfekt hem och perfekta barn så blir ekvationen ännu mer orimlig.
Enligt Viveca upplever en del att symptomen kommer smygande, medan andra känner att de kraschar helt utan förvarning.
– Det kan bero på att de inte är medvetna om signalerna som kroppen skickar ut. Huvudvärk eller värk i ryggen lindras med en värktablett och sömnproblem minskas med en sömntablett. Men symptomen är kroppens rop på hjälp och väljer man att skjuta undan dem så kommer kraschen förr eller senare.
Hur hjälper man en person med utmattningssyndrom?
– Fråga om du kan hjälpa till med något, exempelvis storhandla, laga mat, läsa läxor eller att hämta och lämna på skola och fritidsaktiviteter. Det är i början, vid själva kraschen, som individen behöver mest hjälp. Då är det vanligt att man sover dygnet runt i flera veckor.