Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Hantera sjukdom

Vem som helst kan råka illa ut. Vi hjälper dig att planera för det oplanerade – en längre tids sjukskrivning. Allt från vilken ersättning du får från Försäkringskassan när du är sjukskriven till hur viktigt det är med rätt vård av anhörig.

Frågor från andra i samma situation

När du blir sjuk kan du få ersättning från fyra olika håll: 1) Försäkringskassan, 2) arbetsgivaren genom så kallad kollektivavtalad försäkring, 3) privat sjuk- eller olycksfallsförsäkring, 4) fackförbund. På Ersättningskollen får du en samlad bild av din totala sjukersättning.
Läs mer på www.ersattningskollen.se

Om du ser att sjukpenningen inte kommer att täcka dina utgifter bör du redan nu ta en privat olycksfall- eller sjukförsäkring eller ett låneskydd som hjälper till att betala ditt bolån om du blir sjuk eller arbetslös.

Genom fackförbund kan man också teckna en inkomstförsäkring. Generellt så rekommenderar vi att man har runt två nettolöner på kontot för oförutsedda utgifter. Det brukar dröja ett tag innan din sjukpenning börjar betalas ut och då är det bra att ha en buffert att ta av.
Läs mer om sjukförsäkring – kompletterar din inkomst upp till 90 procent av lönen

Absolut. Arbetsgivaren har idag ett stort ansvar att tillsammans med sjukvården och Försäkringskassan se till att anpassa arbetsuppgifterna när du kommer tillbaka från sjukskrivningen.

Det kan ta lång tid att komma tillbaka från ett utmattningssyndrom, men vanligtvis börjar man arbetsträna 25 procent efter 90 dagar. Det kan handla om att komma in till jobbet en kort sväng, hälsa på kollegorna, ta en kopp kaffe och kolla av mejlen. Därefter går man successivt upp till 50, 75 och 100 procent i arbetstid under en halvårsperiod.

Artiklar du inte får missa

Så ser du varningstecken

Psykologen: ”Jag har aldrig träffat en latmask med utmattningssyndrom”. Stress i sig är inte farligt. Men utan återhämtning kan det bli farligt. Det menar Viveca Eisner, leg psykolog.

Podd: Köpläge?

Bolånet vid skilsmässa, sjukdom och dödsfall

Tänk på separationen redan när ni gifter er - det är rådet från SEB:s privatrådgivare AnnaLena Liljestrand. I avsnitt tre av podcasten Köpläge?  från SEB får du reda på hur bostadsekonomin påverkas när det oväntade händer. Hur påverkas ditt bolån vid skilsmässa, om någon i familjen blir långvarigt sjuk, arbetslös, råkar ut för en olycka, eller avlider?

Det här kan vi hjälpa dig med

Försäkringar

Ring oss på 077-11 11 800 så hjälper vi dig se över dina sjuk- och olycksfallsförsäkringar.

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund  på 3 minuter

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.