Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Vänd på en hjärnmiss och investera ihop 1 miljon kronor på köpet

Américo Fernández: "Om du investerar 4 400 kronor i månaden, på börsen med en förväntad årlig avkastning på 6 procent, når du 1 miljon på lite mer än 12 år."

Vem skulle vilja ha 1 miljon kronor på kontot? Säkert de allra flesta. Samtidigt är det nog många som tror att det ligger utom räckhåll – som känner att de saknar tillräckliga spar­möjligheter eller kunskaper för att nå dit. Men så behöver det inte vara.

Investeringar innebär en risk. 

Missförstå mig inte, buffert och sparkonto bör vara första prioritet, oavsett vilka ekonomiska förutsättningar du har. Fast så fort du bockat av det kan fokus för ditt sparande med fördel flyttas till börsen. Samtidigt finns inga gratisluncher och det räcker inte bara med att placera pengar där. Vägen mot miljonen kräver en tydlig strategi, uthållighet, disciplin och lite tur.

Vägen mot miljonen kräver en tydlig strategi, uthållighet, disciplin och lite tur.

Jag har tidigare i bloggen skrivit om olika hjärnmissar som hindrar oss från att fatta smarta ekonomiska beslut och många gånger handlar det om att försöka undvika sådana. Men ibland kan man i stället välja att dra fördel av en viss typ av hjärnmiss – till exempel flockbeteende.

Spara som snittet – ”Someone like me”

Inom beteendeekonomi hävdas att människor sällan vill sticka ut när det gäller ekonomiska beslut. I stället vill man i så stor utsträckning som möjligt göra som flocken och dämpa känslan av FOMO (Fear Of Missing Out). Den svenska motsvarigheten är att inte vara sämre än grannen. Det här är ett beteende som ofta är förknippat med sparmissar, då flocken många gånger rör sig snabbt, utan att riktigt veta varför. Men det går också att dra fördel av flockbeteendet i sina investeringsbeslut.

Ett sätt att göra det är spara som snittet (someone like me). Enligt SEB Sparkollen sparar svenskarna i snitt 4 400 kronor i månaden fördelat på bankkonto, aktier, fonder och pension (exklusive amorteringar). Om du investerar den summan, 4 400 kronor i månaden, på börsen med en förväntad årlig avkastning på 6 procent, når du 1 miljon på lite mer än 12 år.

Kanske låter det lite för enkelt? Men bakom investerings­­beslutet finns framförallt tre viktiga steg som man bör hålla sig till under hela investerings­resan.

3 viktiga steg för en framgångsrik investeringsresa

  1. Vänd ”spara” till ”investera”. När bufferten finns på kontot – flytta fokuset till börsen. Att inte ta risk är också en risk om du vill nå miljonen. Vid långsiktiga sparhorisonter bör man med fördel tänka bred aktieexponering och låg avgift.
  2. Sätt upp en stående överföring från lönekontot till investeringskontot varje månad, så slipper du frestas av att konsumera upp dina investeringar. Det svåraste för de flesta är att hålla i sitt investeringsbeslut över tid. 
  3. Förstå det du investerar i. Dels kommer det minska sannolikheten för att du köper och säljer i affekt när börsen svänger, dels ökar det sannolikheten för en långsiktigt hållbar portfölj. 

Kom ihåg, räkneexemplet här ovanför finns det tusentals olika versioner av. Poängen är att visa att det går att nå miljonen, men att det kräver ihärdighet och långsiktighet. Nu kvarstår bara att sätta just ditt investeringsmål!

Américo Fernández, Privatekonom, SEB
Privatekonom, SEB

Américo Fernández

Privatekonom, SEB

Américo Fernández