Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Hellre en dyr glass i solen än semesterskuld i höst

Amie Berglund: "Ge barnen en egen semesterkassa för glass och annat de vill köpa. Då slipper ni tjat under resan samtidigt som de får lära sig att hantera pengar."

Semestrande kan bli ganska dyrt när det fylls med aktiviteter, resor och restaurangbesök. Bara glassnotan för en familj på två vuxna och två barn kan gå på 120 kronor – och ska man lyxa till det med kulglass kan notan landa på närmare 300 kronor. Blir det sedan glass 2–3 gånger i veckan hela sommarlovet är man snart uppe i ett par tusenlappar.  Men vad man kan göra för att hålla nere utgifterna och slippa tömma sparkontot? 

Efter vad som känts som en evighetslång vinter är sommaren äntligen här! Och något som hör sommaren till är att svalka sig med en och annan glass. Att inflationen även nått glasstillverkarna blev jag varse häromdagen. Vad dyrt det har blivit! En Daimstrut kostar 30 kronor, och har dessutom krympt i storlek. När jag satt och njöt av glassen som jag ändå köpte slog mig tanken; hur långt kommer semesterkassan att räcka? 

Semestrande kan bli ganska dyrt när det fylls med aktiviteter, resor och restaurangbesök. Bara glassnotan för en familj på två vuxna och två barn kan gå på 120 kronor – och ska man lyxa till det med kulglass kan notan landa på närmare 300 kronor. Blir det sedan glass 2–3 gånger i veckan hela sommarlovet är man snart uppe i ett par tusenlappar. Med tanke på att genomsnittssvensken planerar för att semestern kommer kosta drygt 11 000 kronor, enligt en undersökning som SEB har låtit göra, står glassbudgeten för en betydande del. 

Många svenskar väljer dessutom att åka utomlands. Sommarvädret tenderar ju nämligen alltid att vara som bäst när man fortfarande jobbar, medan regn och snålblåst tar över när det väl har blivit semesterdags. En vecka utomlands med solgaranti har därför blivit ett måste för många. Efter förra årets otur har också undertecknad bestämt sig för att fly landet. 

Skapa utrymme i semesterkassan

Att resa kostar däremot en slant. Jämfört med för ett år sedan har priset på flygresor ökat med nästan 12 procent enligt SCB. Och på två år har priset ökat med över 40 procent. Hur dyr semestern blir har däremot inte primärt att göra med om man reser utomlands eller väljer hemester, utan snarare vad man gör. För även hemma i Sverige kan det bli dyrt. Därför kan det vara bra att fundera ett varv på vad man kan göra för att hålla nere utgifterna för att slippa tömma sparkontot. 

Ett spartips som kan ge extra utrymme i semesterkassan kan därför vara att exempelvis boka boende via en privat hyresvärd i stället för ett hotell. Det är ofta billigare och många gånger finns också möjlighet att laga egen mat. Även om det för många är en del av semestern att gå ut och äta middag kan ju kanske frukosten avnjutas på balkongen. Eller varför inte ta med picknick till stranden i stället för att köpa lunch? Restaurangbesök tenderar att vara svåra att budgetera för eftersom man oftast inte vet innan vilka ställen man vill gå till. 

Ett annat tips är att fundera på vilka gratisaktiviteter som känns lockande. För egen del har jag investerat i ett par sköna skor så jag kan promenera runt och se platsen jag besöker i stället för att åka dyra taxiresor. Motionen får jag på köpet!

Utgå från din egen ekonomiska verklighet

Oavsett om det blir en utlandsresa eller hemester är det några saker som alltid gäller när det kommer till semesterkassan.

  1. Det första är att inte låna pengar till resan. Det kan kännas lockande när regnet öser ner och vännerna lägger ut bilder från stranden i ett fjärran land, men det kommer inte vara värt det. Brännan kommer dessvärre att blekna, medan lånen kommer att hänga över dig i höst som en våt filt. 
  2. Det andra är att sätta en tydlig budget och hålla sig till den. Att spendera pengar som jag själv sparat ihop för det här specifika ändamålet gör att det känns så mycket roligare att unna sig. Då kan jag också njuta av det jag lägger pengarna på utan att känna mig som slösaktig eller oroa mig över att övertrassera kontot.

    För barnfamiljen kan ett ytterligare tips vara att ta med barnen i planeringen och ge dem en egen semesterkassa för glass och annat de vill köpa. Då slipper ni tjat under resan samtidigt som de får lära sig att hantera pengar.
  3. En avslutande uppmaning är att inte titta för mycket på vad andra gör utan utgå ifrån sin egen ekonomiska verklighet. Som alla vet är det som syns på sociala medier sällan hela sanningen och de flesta delar bara med sig av utvalda ögonblick. Inte konstigt att man kan ryckas med och känna att man också vill visa upp ett liv i lyx. Men för egen del njuter jag då hellre av en (förvisso dyr) glass i solen, än åker på en resa för pengar jag lånat och som i slutändan riskerar att kosta mig skjortan.  
Amie Berglund
Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund

Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund