Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Gör en budget för din privatekonomi

Ett par står och borstar tänderna i badrummet

För att få bättre koll på din privatekonomi kan det vara smart att göra en budget. Här ger vi dig några av våra tips på vad du kan tänka på när du ska göra din egen budget. 

Vad är en budget?

En budget är ett sätt att planera din ekonomi för att få en prognos över hur mycket pengar du gör av med och hur mycket du kan spara. Med hjälp av en budget får du bättre koll på vilka inköp du har råd att göra och hur mycket pengar du kan lägga undan varje månad. Att skapa en budget är helt enkelt ett effektivt sätt att kunna känna dig lite tryggare i vilka inkomster och utgifter du har. 

Vad ingår i en budget?

För dig som privatperson är dina inkomster, fasta kostnader och rörliga kostnader de viktigaste delarna i en budget. Utöver det kan du sedan lägga till sparande med överskottet som blir kvar. Målet med budgeten är just att få koll på pengar som kommer in och pengar som går ut så att du sedan vet vilka inköp och investeringar du har råd att göra. 

Hur gör man en budget?

Börja med att sammanställa dina inkomster. Det är alltså alla pengar du får in regelbundet varje månad. Hit räknas till exempel lön och bidrag. Inkomsterna är utgångspunkten för din budget.

Därefter ser du över dina utgifter. För tydlighetens skull kan det vara smart att dela upp dem i fasta och rörliga kostnader. Till fasta kostnader hör utgifter som hyra, el, telefon och bredband. Återkommande utgifter, helt enkelt. De rörliga kostnaderna är de som kan variera från månad till månad så som mat, kläder, fritid och nöje till exempel. 

När du har koll på dina inkomster och utgifter drar du sedan av utgifterna från inkomsterna. Förhoppningsvis finns det ett överskott kvar efteråt. Det här överskottet kan du spara! Sätt av pengarna till pensionen, starta ett buffertsparande eller öronmärk pengarna för en kommande resa eller ett större inköp. 

Få koll på dina utgifter – direkt i appen

I vår app kan du enkelt få en bättre överblick över dina utgifter. Logga in i appen, gå in på ditt konto och klicka på fliken Utgifter för att se en sammanställning med diagram och kategorier över alla dina utgifter, månad för månad. 

Exempel på budget

Så här kan en enkel hushållsbudget ställas upp. Genom att utgå från inkomsterna och dra av alla utgifter får du en bild av hur mycket du kan spara eller göra annat med.  

De här kategorierna och beloppen är bara exempel på hur en budget kan se ut. Byt ut siffrorna mot dina egna inkomster och utgifter för att anpassa den till ditt hushåll. Du kan även lägga till eller ta bort kategorier för att få dem att överensstämma med din ekonomi. 

 

 

Inkomster Summa (kr)
Lön 25 000 
   
Fasta kostnader  
Hyra  8 000 
El  350 
Bredband  500 
Försäkringar  250 
Rörliga kostnader   
Mat  2 500 
Kläder  1 000 
Media  500 
Nöje  2 000 
   
Överskott  9 900 
   
Sparande   
Buffertsparande  5 000 
Pension  1 250 
Framtida köp/resa  650 
Övrigt  3 000 

 

Sparmål

Att sätta upp sparmål för dig själv kan vara ett bra sätt att motivera dig till att minska vissa av dina rörliga kostnader. Du kan exempelvis dra ner lite på klädinköpen en månad och sätta av lite mer till ditt buffertsparande istället.  

Ett sätt att lättare uppnå dina sparmål är att sätta undan sparpengar direkt när du får din lön. Väntar du med att göra det till slutet av månaden finns det en risk att de pengarna annars spenderas på något annat. 

Relaterade länkar

Lär dig mer om sparande

Det finns flera olika sparformer att välja mellan. Vi hjälper dig att ta reda på vilken typ av konto eller försäkring du ska välja för att det ska passa dig och ditt sparande. 

Hur mycket ska man spara?

Med vår sparkalkylator kan du få en bättre uppfattning om hur mycket du behöver spara för att nå dina mål.