Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Ansök om lånelöfte för bolån

Bolånelöfte i två enkla steg

1. Börja med att skaffa en indikation på hur mycket just du kan låna till din framtida bostad. Det gör du i vår bolånekalkyl.
Till bolånekalkylen

2. När du har börjat leta boende aktivt är det bra att ha ett lånelöfte redo. Då är du beredd när drömbostaden dyker upp. Ansök om lånelöfte direkt här på webben.

Kontakta oss innan du skriver kontrakt!

När du har vunnit en budgivning är det viktigt att du kontaktar oss så vi kan kontrollera att bostaden går att belåna.

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett villkorat förhandsbesked som visar hur mycket du får låna för att köpa en bostad. Med ett bolånelöfte vet du hur högt du kan gå i budgivningen när drömbostaden dyker upp.

Hur länge gäller ett lånelöfte?

Kom ihåg att lånelöftet är en färskvara – det gäller i högst 3 månader! Därefter kan du ringa oss för att ansöka om att förnya det. Du behöver också ringa oss om din ekonomi förändras efter att vi har godkänt din lånelöftesansökan. Lånelöftet gäller nämligen bara så länge uppgifterna som du lämnade i ansökan stämmer.

Lånelöftet är generellt

Lånelöftet är inte knutet till en specifik bostad. När du har vunnit en budgivning behöver vi därför kontrollera att just den bostad som du vill köpa går att belåna. Det gör vi innan du skriver på kontraktet. Om du köper en bostadsrätt måste vi även kontrollera hur din avgift till föreningen kan påverkas om räntan på föreningens lån går upp. Om föreningens ekonomi är känslig för räntehöjningar kan ditt lånebelopp bli lägre.

Vem kan ansöka om lånelöfte?

För att kunna ansöka om lånelöfte hos oss behöver du bland annat ha en fast inkomst och tillräckligt med pengar till kontantinsatsen.

Ansök om lånelöfte på webben

Du kan ansöka om bolånelöfte i vår digitala bolånelöftesansökan om du eller ni

 • ska köpa villa, bostadsrätt eller fritidshus
 • är högst två personer som vill låna
 • ska sälja max en bostad.

Om du lånar tillsammans med någon måste ni dessutom bo i samma hushåll efter köpet.

Ansök om lånelöfte på telefon eller kontor

Du kan också ansöka om lånelöfte via telefon eller på något av våra kontor. Vill du ansöka via telefon ringer du 0771-365 365 för att boka en tid. Vi har öppet vardagar klockan 8–20, lördagar 9–17 och söndagar 10–18. För att ansöka på ett kontor hör du av dig till det kontoret.
Kontaktuppgifter till våra kontor

När du ska ansöka om bolånelöfte behöver du ha en del uppgifter tillgängliga. Du behöver veta

 • ungefär hur mycket du vill köpa för
 • hur mycket du kan lägga i kontantinsats
 • vad du har i inkomst, sparande och lån

Om du redan äger en bostad behöver du veta ungefär vad den har för marknadsvärde och hur mycket lån som finns på den. Du behöver dessutom veta om du har, eller kommer att ha, något uppskov. Du kan läsa om uppskov hos Skatteverket.
Skatteverket

Om du som förälder har möjlighet kan du hjälpa ditt barn att köpa en bostad, exempelvis om han eller hon studerar. Ett sätt kan vara att hjälpa till med kontantinsatsen, ett annat är att stå med på lånen som medlåntagare, men då är det viktigt att ni båda vet vad det innebär. Om du vill ha juridisk rådgivning kan du vända dig till vår samarbetspartner Lexly.
Boka rådgivning hos Lexly

Här är några av de saker som är bra känna till om du funderar på att stå som medlåntagare på ditt barns lån, och några saker som ni behöver fundera över tillsammans:

 • Du kan bli medlåntagare om barnet är mellan 18 och 28 år när ni tar lånet.
 • Du och barnet har samma ansvar för att betala räntor och amorteringar.
 • Lånet du har tillsammans med ditt barn kan påverka dina möjligheter att få andra lån.
 • Ni måste diskutera hur ni hanterar lånet om barnet blir sambo eller gifter sig.
 • Ni måste bestämma vem som ska äga bostaden. Äger ni tillsammans kan det innebära en skatteeffekt när barnet själv ska ta över lånen och ägarskapet.

När ditt barn får en stadig inkomst kan ni ansöka om att skriva över hela lånet på barnet. På så vis får du möjlighet att erbjuda eventuella syskon samma lösning. Om du vill veta mer är du välkommen att kontakta oss på något av våra kontor.
Kontaktuppgifter till våra bankkontor

 

Köpa första bostaden

Att köpa den första bostaden kan vara svårt, inte minst i storstäder. Jens Magnusson, privatekonom på SEB, ger tips till hur föräldrar kan hjälpa sina barn med den första bostaden.

Podd för när du köper bostad: Koll på läget

I Svensk Fastighetsförmedlings podd får du tips och goda råd för ditt första bostadsköp.
Lyssna på avsnittet Första affären

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

Vill du ringa oss istället? Du når oss på 0771-365 365
vardagar 8–21.30
lördag 9–17
söndag 10–18

Tack så mycket!

Vi hör av oss till dig så fort vi kan.

Hoppsan!

Något gick fel. Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

Customer service