Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Tre sätt att hjälpa barnen köpa första bostaden

Jens Magnusson
Jens Magnusson

Många föräldrar undrar hur de kan hjälpa sina barn på bästa sätt med bostaden. Här berättar vår chefsekonom Jens Magnusson om de 3 mest vanliga sätten att hjälpa barnen köpa första bostaden.

  1. Hjälpa till med kontantinsats
  2. Bli medlåntagare
  3. Gå in som delägare i lägenheten

Så mycket kan du låna

Ansök om lånelöfte

Det är svårt och dyrt att ta sig in på den svenska bostadsmarknaden, särskilt i storstäderna. Och för unga människor är det tuffast. Många föräldrar undrar hur de kan hjälpa sina barn att köpa bostad på bästa sätt. Därför har vi tre handfasta råd hur man bäst går tillväga.

1. Hjälpa till med kontantinsats

Ett sätt är att hjälpa till med kontantinsatsen. När du ska köpa bostad får du som mest låna 85 procent av bostadens pris i form av ett bostadslån. De resterande 15 procenten måste du själv betala i form av en kontantinsats.

– Om man har kapitalet och kan hjälpa till på det sättet så är det förstås väldigt bra, säger Jens Magnusson.

Risken är att den här lösningen blir väldigt dyr. För en bostad som kostar två miljoner kronor blir kontantinsatsen hela 300 000 kronor. Ännu tuffare blir det om man har fler barn och vill ge alla sina barn samma möjlighet.

Om du ska låna ut pengar till kontantinsatsen bör ett skuldebrev upprättas. Skuldebrevet fungerar som ett kvitto för den som lånat ut och i det avtalet kan du bland annat klargöra vilka räntor som eventuellt ska tillkomma, när återbetalning ska ske och hur återbetalningen ska gå till.

Räkna på bolån med vår bolånekalkyl

I vår bolånekalkyl kan du räkna på ditt bolån – oavsett om du behöver låna till hus eller lägenhet. Därefter kan du enkelt och smidigt ansöka om lånelöfte.

Så mycket kan du låna

2. Bli medlåntagare

Ett annat sätt att hjälpa barnen med det första boendet är att gå in som medlåntagare utan gemensamt ägande.

– Det innebär att barnet tar ett bostadslån för att köpa bostaden, men för att lånet ska kunna bli större och ha bättre villkor så går föräldrarna in som medlåntagare, säger Jens Magnusson och fortsätter:

– Det kan vara ett bra sätt att finansiera en bostad, men det finns några saker som du måste tänka på. Om det visar sig att barnet inte kan betala räntor och amorteringar för lånet så är du som förälder fullt ansvarig och kan då behöva gå in och betala i barnets ställe.

3. Gå in som delägare i lägenheten

Ett tredje sätt är att du som förälder går in och äger lägenheten tillsammans med barnet. Då bestämmer man tillsammans hur stor varje ägarandel ska vara, hur de ekonomiska bördorna ska fördelas liksom det praktiska arbetet. Detta görs upp på ett sätt som man själv tycker är lämpligt och som båda parter tycker fungerar.

– I nästa skede kan man bestämma att barnet ska ta över ansvaret helt och hållet för lån och ägande av bostaden. Då är det viktigt att tänka på att det finns skatterättsliga problemställningar att ta hänsyn till och att ett sådant övertagande kan utlösa skatteeffekter, som exempelvis reavinstskatt, säger Jens Magnusson.

– Alla de tre sätten har sina fördelar och sina nackdelar. Så fundera och resonera med banken om vilken lösning som är bäst för er, råder Jens Magnusson.

Om du ska stå som medlåntagare på ditt barns bostadslån, oavsett om du äger en del av bostaden eller inte, kan ett regressavtal vara lämpligt eftersom varje låntagare ansvarar för hela lånet gentemot banken. Regressavtalet påverkar inte det solidariska betalningsansvaret mot banken, utan används för att reglera och tydliggöra hur låntagarna sinsemellan ska ansvara för lånet.

Därför är ett samboavtal viktigt när ditt barn flyttar ihop

Om ditt barn ska flytta in i bostaden tillsammans med sin partner och du ska finansiera en del av bostadsköpet bör du se till att de skriver ett samboavtal och eventuellt även ytterligare avtal beroende på hur den specifika situationen ser ut.

Utan avtal kan följden bli att den gåva du avsett att ge till ditt barn till viss del övergår till sambon vid separation. Sambolagen säger nämligen att bostadens värde ska delas lika mellan dem vid en separation, oavsett vem som betalat för den eller vem som står på kontraktet. Genom samboavtalet kan man bestämma att hälftendelning inte ska ske vid en separation eller försäljning.

Tänk på detta: En gåva blir ett förskott på arvet

Om du ska ge en bostad, del av en bostad eller en summa pengar till ditt barn (för att exempelvis finansiera kontantinsatsen) bör ett gåvobrev upprättas. När du ger en gåva till ditt barn eller barnbarn, ses den som huvudregel som ett förskott på arv. Det innebär att gåvans värde ska räknas av från arvet i framtiden.

Om du inte vill att gåvan ska ses som förskott på arv kan du reglera det i gåvobrevet. Med gåvobrevet har du även möjlighet att skriva villkor som skapar trygghet för mottagaren. Du kan till exempel göra gåvan till mottagarens enskilda egendom, vilket betyder att mottagaren får behålla gåvan om han eller hon i framtiden skulle separera.

Spara till barnens bostad

Liten peng nu. Mycket bostad sen. Kom igång och spara till barnens första bostad redan nu. Här får du tips på en populär och enkel sparform.

Räkna på bolån

I vår bolånekalkyl kan du räkna på ditt bolån – oavsett om du behöver låna till hus eller lägenhet. Därefter kan du enkelt och smidigt ansöka om lånelöfte.

Bli kund på 3 minuter

En ny bankupplevelse väntar på dig. Upptäck alla våra smarta tjänster – vi utvecklar hela tiden nya, enkla, digitala funktioner som hjälper dig i din vardag.

Förmånligt erbjudande på juridiska avtal

Som kund med vårt paket Enkla vardagen får du förmånliga erbjudanden hos vår samarbetspartner Lexly.

Läs mer om erbjudandet

När barnen ska flytta hemifrån

Tomma rum, oro, saknad – men också stolthet, upprymdhet och tid för egentid. När barnen planerar att flytta hemifrån är det många känslor och frågor som dyker upp. Hur hjälper jag dem bäst med att hitta bostad? Ska de få tillgång till sparandet redan nu? Här hittar du vårt ”flytta hemifrån kit” när barnen följer sin egen väg i livet.

Ung kvinna öppnar en bildörr.