Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Vanliga frågor om bolån från våra kunder

Vi får många frågor om bolån från kunder som funderar på att köpa bostad eller som vill ändra ett befintligt lån. Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna vi får.

Ditt bostadslån består av två delar – ränta och amortering. Ränta är det pris som banken tar ut för att du lånar pengar. Amortering är ingen kostnad för ditt bolån, det är en avbetalning du gör på lånet.

I ansökan behöver vi information om bland annat din ekonomi och om bostaden du vill köpa. Det kan vara bra att kolla upp en del uppgifter i förväg så att du, och din eventuella medsökande, kan fylla i ansökan utan avbrott, exempelvis:

  • Hur mycket sparande du har i fonder, aktier och andra värdepapper (alla banker)
  • Ditt studielån och din månadsbetalning
  • Beviljad kredit och räntesats för kreditkort eller kontokrediter
  • Om du har några andra lån såsom ett privat- eller billån

Vi gör också alltid en kreditupplysning (UC) för att se om du har några obetalda skulder.

Lista med uppgifter för vår ansökan

Med vår bolånekalkylator får du en första uppskattning av hur mycket du kan låna. Om det är aktuellt att köpa bostad kan du ansöka om ett bolånelöfte för att veta mer exakt hur mycket du kan låna.

Bolånekalkyl – hur mycket får jag låna?

För att köpa en bostad måste du själv betala en del av bostadens pris. Ditt bolån får inte överstiga 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent kallas kontantinsats och den betalar du med egna pengar. 

Ett bostadslån är en stor och viktig del av vardagsekonomin. Därför kan det vara bra att börja räkna på vad du har råd med varje månad innan du börjar leta bostad och ansöka om bolån.

I vår lånekalkyl kan du räkna på bolån

Amortering är ingen kostnad för ditt lån, det är en avbetalning du gör på lånet. Genom att amortera på ditt bolån så minskar lånet. Det innebär också att dina räntekostnader minskar eftersom de baseras på hur stort lån du har. I Sverige har vi amorteringskrav och amorteringsregler, vilket i korthet betyder att du behöver amortera på ditt bolån om belåningsgraden är över 50 procent på bostadens värde. Här har vi samlat allt du behöver veta om amorteringskrav, rak amortering, amorteringsunderlag och mycket mer.

Läs mer om amortering och amorteringskrav

Att amortera innebär att du betalar tillbaka på ditt lån. När du amorterar minskar ditt lån och även dina räntekostnader, eftersom räntekostnaderna baseras på hur stort lån du har.

  1. Bolån mellan 50–70 % av bostadens värde ska amorteras med ett belopp som motsvarar 1 % av det totala lånebeloppet per år.
  2. Bolån över 70 % av bostadens värde ska amorteras med ett belopp som motsvarar 2 % av det totala lånebeloppet per år.
  3. Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt ska du amortera ytterligare 1 % av det totala lånebeloppet per år.
Belåningsgrad Om lånet är mindre än 4,5
gånger din årsinkomst
Om lånet är större än 4,5
gånger din årsinkomst
Under 50 % 1 %
50–70 % 1 % 2 %
Över 70 % 2 % 3 %


Läs mer om amortering och amorteringskrav

Det kan vara möjligt att höja bolån för att hjälpa till med kontantinsatsen. Eftersom lån eller gåvor till barn kan påverka skatter och arvsfrågor rekommenderar vi juridisk rådgivning, exempelvis genom vår samarbetspartner Lexly.

När du ansöker om höjning av ditt bolån gör vi alltid en individuell bedömning av din ekonomi och din nuvarande belåningsgrad, som är bolånets storlek i förhållande till bostadens amorteringsgrundande värde.

Det är viktigt att tänka på att ditt framtida låneutrymme minskar när du höjer ditt lån. Det kan bli svårt att få ytterligare lån om du till exempel behöver renovera bostaden.

Läs mer om att hjälpa barnen med första bostaden

Juridisk rådgivning med Lexly

Hos oss får du en individuell bolåneränta. Räntan sätts utifrån vår ordinarie bolåneränta minus en individuell räntenedsättning, som bland annat beror på dina ekonomiska förutsättningar, hur stora lån du har i förhållande till bostadens värde och hur mycket affärer du har hos oss i övrigt.

Läs mer om individuell ränta.

Du kan ansöka om bolån tillsammans med någon du ska dela bostad med. Ur ett jämställdhetsperspektiv kan det vara bra att de som delar på en bostad också delar på ägandet och lånen.

Bostadsägandet kritiskt för jämställdheten

Bolån är i första hand tänkt som finansiering för sådant som relaterar till bostaden till exempel renoveringar som kan bevara eller öka bostadens värde.

Tänk på att det du ska använda lånet till kan minska i värde över tid. Det är därför bra att återbetala lånet i en snabbare takt än värdeminskningen. Minsta amorteringstid för bolån är 10 år.

Det är viktigt att tänka på att ditt framtida låneutrymme minskar när du höjer ditt lån. Det kan bli svårt att få ytterligare lån om du till exempel behöver renovera bostaden.

Läs mer eller ansök om att höja bolån

När du ansöker om bolånelöfte gör vi en bedömning av din ekonomi. Vår utgångspunkt är att du ska kunna betala tillbaka lånet på sikt. Vi vill också att du ska ha god ekonomi och kunna hantera andra kostnader och stigande räntor under tiden du har lån. Vi begränsar alltså hur mycket du får låna både för din och för vår skull.

I vår steg för steg-guide kan du läsa mer om bostadsköpets olika delar. Där hittar du information om allt från vad ett lånelöfte är till hur du kan tänka under en budgivning.

Köpa bostad – steg för steg

Om du säljer din bostad med vinst behöver du betala vinstskatt. Denna vinstskatt kan du välja att skjuta upp under vissa förutsättningar – så kallat uppskov. Tidigare behövde du betala en ränta till staten för detta uppskov. Den räntan tas nu bort.

Här kan du läsa mer om uppskov på vinstskatt

Om du planerar att köpa bostad eller vill höja ditt befintliga bolån så ansöker du om ett bolånelöfte. När du ansöker om lånelöfte gör vi en bedömning av din ekonomi och hur mycket du får låna.

Ansök om bolånelöfte

Om du höjer ditt bolån kan det göra att du behöver amortera mer än tidigare. Det som avgör hur mycket du behöver amortera är främst din belåningsgrad, alltså lånets storlek i förhållande till bostadens amorteringsgrundande värde.

Läs mer om amortering av bolån

I samband med att du tar ett bolån bestäms ett amorteringsgrundande värde för bostaden. Det är bostadens amorteringsgrundande värdet och lånets storlek som avgör hur mycket du behöver amortera varje år.

Om du tror att bostaden har ökat i värde efter att du tog lånet och vill sänka din amortering, kan du i vissa fall göra en ny värdering av bostaden.

Så gör du en ny värdering av din bostad

Du som bor i hus kan både sänka dina elkostnader och bidra till produktionen av förnybar energi genom att installera solceller. Därför erbjuder vi två typer av solcellslån med extra förmånlig ränta för dig som har bolån hos oss.

Erbjudandet gäller när du köper solceller från vårs samarbetspartners E.ON eller Vattenfall. De ger dig också en förmånlig installationsrabatt.

Läs mer om solcellslån

Ja, det kan vara möjligt. När du ansöker om bolån eller höjning av bolån gör vi alltid en individuell bedömning av din ekonomi. Vi ser bland annat över dina inkomster för att säkerställa att du har kan betala boendekostnaderna viss marginal och övriga utgifter.

Det är viktigt att tänka på att ditt framtida låneutrymme minskar när du tar ett bolån eller höjer ditt lån. Det kan bli svårt att få ytterligare lån om du till exempel behöver renovera bostaden.

Ansök om bolånelöfte

Ja, det kan vara möjligt. När du ansöker om höjning av ditt bolån gör vi alltid en individuell bedömning av din ekonomi och din nuvarande belåningsgrad, som är bolånets storlek i förhållande till bostadens amorteringsgrundande värde. Som mest kan vi bevilja bolån upp till 85 procent av bostadens värde.