Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Amortering av bolån

Amortering innebär att du betalar av en del av din skuld. Det gör du under hela lånets löptid, ofta en gång i månaden. Innan vi lägger upp lånet diskuterar vi tillsammans med dig vilken amortering som passar dig. Sedan får du skriftligen en individuellt anpassad amorteringsplan.

Vad är amortering och hur fungerar det?

Att amortera innebär att du betalar tillbaka på ditt lån. När du amorterar minskar ditt lån och även dina räntekostnader, eftersom räntekostnaderna baseras på hur stort lån du har. Därmed blir du också mindre utsatt vid stigande räntor, sjunkande bostadspriser eller om din inkomst minskar. Man kan se amortering som ett slags sparande eftersom din skuld minskar.

Hur du väljer att amortera på ditt bolån kan vara ett svårt beslut som påverkar din ekonomi mycket. Därför kan det även vara bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter. Det är oftast bra att både amortera och att spara på andra sätt – inte bara det ena eller andra.

Amortering är ett bra sätt att spara

Räkna ut din amortering och gör en amorteringsplan

Innan du tar ett bolån kan det vara bra att i förväg räkna ut hur mycket du behöver amortera. Till exempel kan det vara bra att veta hur mycket amorteringskravet påverkar. Vi hjälper dig med att lägga upp en amorteringsplan så att du har full koll på läget. Här har vi tagit fram ett exempel på hur mycket amorteringskravet påverkar.

Läs mer om amorteringskrav

Ta hjälp av vår bolånekalkylator

I vår bolånekalkylator kan du beräkna ditt bolån, oavsett om du behöver låna till hus eller lägenhet. När du fått en bolånekalkyl kan du ansöka om lånelöfte.

Se hur mycket du kan låna

Frågor och svar kring amortering

I juni 2016 började ett amorterings­krav att gälla. Kraven skärptes ytterligare den 1 mars 2018. Många faktorer spelar in så läs mer om amorteringskraven och kontakta oss för rådgivning.

I samband med att du tar ett nytt bolån får din bostad ett amorteringsgrundande värde. Din amortering grundas på det värdet i minst 5 år, även om marknadsvärdet rör sig uppåt eller nedåt under perioden. Det gäller även när du uppdaterar ditt befintliga amorteringsgrundande värde – det låses i minst 5 år.

  • Om du har ett rörligt bolån, med tremånadersränta, kan du när som helst och utan kostnad betala av på lånet.
  • Om du har ett bundet bolån och vill göra en extra amortering behöver du betala en så kallad ränte­skillnads­ersättning. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Så här gör du som har rörligt bolån

  • Via appen väljer du Lån och det bolån du vill amortera. Tryck sedan på Amortera extra och fyll i uppgifterna.
  • På internetbanken väljer du Lån – Mina lån. Klicka på lånenumret för det lån du vill amortera och sedan på Amortera extra. Fyll i uppgifterna.

 

Rak amortering är den återbetalningsplan som vi erbjuder på bolån. Rak amortering betyder att du betalar av ditt bolån med samma summa varje månad. Till exempel: Om du har en återbetalningstid på 40 år innebär det att skulden är helt avbetald efter 40 år om du följer planen och betalar av samma summa varje månad.

Uppdatera ditt amorteringsgrundande värde

Genom att göra en värdering får du ett nytt så kallat amorteringsgrundande värde. Om det amorteringsgrundande värdet är högre än för 5 år sedan kan det finnas möjlighet för dig att höja ditt bolån eller sänka din amorterings­kostnad.

5 steg: värdera din bostad och påverka din amortering