Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Solcellslån – sollån för finansiering av solceller

 • Förmånlig ränta på privatlån, för närvarande 6,40 % eller
  0,10 procentenheter i rabatt på bolån.
 • Förmånlig installationsrabatt från våra
  samarbetspartners E.ON och Vattenfall.

Gör solcellskalkylen redan idag!

 • Förmånlig ränta på privatlån, för närvarande 6,40 % eller 0,10 procentenheter i rabatt på bolån.
 • Förmånlig installationsrabatt från våra samarbetspartners E.ON och Vattenfall.

Gör solcellskalkylen redan idag!

Om solcellslån

Du som bor i hus kan både sänka dina elkostnader och tillverka din egen förnybara energi genom att installera solceller. Därför erbjuder vi dig som har bolån hos oss två alternativ för solcellslån med extra förmånlig ränta. Erbjudandet om att låna till solceller gäller när du köper solceller från någon av våra samarbetspartners E.ON eller Vattenfall. De ger dessutom en förmånlig installationsrabatt.

Så här ansöker du om solcellslån

 1. Fyll i kalkylen hos E.ON eller Vattenfall
 2. Begär ett prisförslag.
 3. Ansök om lån. I prisförslaget du får finns länkar till låneansökan.

Välj mellan två alternativ för sollån

När du ska låna till solceller kan du välja antingen ett privatlån med förmånlig ränta eller använda ditt bolån och höja det. Ränterabatten på bolånet gäller på höjningen under första villkorsperioden och på samtliga bindningstider.

Privatlån

 • Förmånlig ränta 6,40 procent.
 • Låna mellan 20 000 kr och 350 000 kr utan säkerhet.
 • Återbetala lånet på mellan 2 och 10 år.

Erbjudandet gäller för dig som har bolån i SEB. 

Exempel på lånekostnad för privatlån

Aktuell låneränta är för närvarande 6,40 %. En kreditprövning görs alltid. Om den rörliga årsräntan är 6,40 %, blir den effektiva räntan 6,59 % för ett annuitetslån på 100 000 kronor upplagt på 5 år (60 återbetalnings­tillfällen), utan uppläggnings­avgift. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 117 116 kronor och din månads­kostnad blir 1 952 kronor. Årsränta per den 1 november 2023.

 

Om ni är två som lånar tillsammans (make, maka eller sambo) ökar möjligheten att låna ett större belopp än om du står som ensam låntagare. Du kan när som helst lösa lånet utan extra kostnad.

Bolån

 • Ränterabatt på 0,10 procentenheter.
 • Låna från 100 000 kr.
 • Återbetala lånet från 10 år.

För att kunna höja ett bolån krävs att det totala lånebeloppet inklusive höjningen inte överstiger 85 % av bostadens värde. Nya pantbrev kan behöva tas ut till en kostnad av 2 % på lånebeloppet och höjning av lånebeloppet kan medföra att kravet på amortering ändras.

Exempel på lånekostnad för bolån

Med ett lånebelopp på 100 000 kronor, en rak amortering på 50 år, en ränta på 4,99 procent och automatisk betalning så blir den effektiva räntan 5,11 procent. Den första månadsbetalningen blir då 583 kronor.

Om räntan är oförändrad under lånets amorteringstid (50 år) blir det sammanlagda beloppet du betalar 224 709 kronor före skattereduktion. Efter en skattereduktion på 30 procent blir det totala sammanlagda beloppet 187 296 kronor. Antalet avbetalningar har då varit 600 stycken.

Tänk på att om du har lön i annan valuta än svenska kronor kan beloppet som ska återbetalas påverkas av valutakursförändringar.

Krediten tillhandahålls av Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), 106 40 Stockholm, organisationsnummer: 502032-9081. För att låna behöver du ha ett konto och internetbanken hos oss. Som säkerhet för lånet pantsätts din bostad.

Frågor och svar om solcellslån

Den energi som varje dag når jordens yta i form av solljus är 8 000 gånger större än vad mänskligheten gör av med på ett år. Solceller är ett bra sätt att ta vara på den energin och omvandla den till förnybar el. Solceller hänger ihop i större solpaneler som monteras uppe på fastighetens tak eller på fasaden. När solens strålar träffar solcellerna uppstår elektrisk spänning mellan framsidan och baksidan av cellen. Genom att koppla en ledning mellan fram och baksida på cellen bildas ström i form av likström. För att elen ska kunna användas i fastigheten används en så kallad växelriktare som omvandlar likström till växelström.

Solceller ger mest energi på sommarhalvåret men de slutar inte producera el bara för att det är molnigt eller för att det ligger snö på taket. Det behöver alltså inte vara soligt, bara ljust. En klar sommardag produceras det som mest el. Mellan mars och oktober är produktionen som högst. Solceller omvandlar cirka 10-15 % av den inkommande solenergin till elektricitet.

Det är svårt att ge en exakt indikation på vad solceller kostar. Istället rekommenderar vi att du gör en solcellskalkyl hos våra samarbetspartner E.ON eller Vattenfall. De erbjuder en förmånlig installationsrabatt och i offerten du får från dem finns länkar till låneansökan.

Det beror på hur stort ditt tak är, hur mycket du vill investera i solceller och hur mycket el du förbrukar. Våra samarbetspartner E.ON och Vattenfall hjälper till med att räkna ut hur många solceller du behöver.