Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Värdera din bostad och påverka din amortering

Du kan när som helst göra en bostadsvärdering med hjälp av en mäklare. Har du köpt din bostad efter 1 juni 2016? Då har du möjlighet att efter 5 år göra en ny bostadsvärdering för att påverka ditt amorteringsgrundande värde.

Vad är amorteringsgrundande värde?

I samband med att du tar ett bolån värderas din bostad. Från den värderingen får din bostad ett amorteringsgrundande värde. Vad du behöver amortera enligt amorteringskravet grundas på det värdet i 5 år, även om marknadsvärdet rör sig uppåt eller nedåt under perioden.

Om det nya amorteringsgrundande värdet är högre än för 5 år sedan kan det finnas möjlighet att sänka din amortering om du önskar. Förutsättningen är att det nya amorteringsgrundande värdet gör att din belåningsgrad nu är lägre än gränsvärdena för amorteringskravet 50 respektive 70 procent. 

Vill du värdera din bostad – så här gör du

Kontakta en mäklare för att få en muntlig värdering av din bostad. Den här värderingen visar om din bostad har ökat så pass mycket att det är läge att ansöka om ett nytt amorteringsgrundande värde. Om du är kund hos oss kan du göra det kostnadsfritt hos våra samarbetspartner Bjurfors och Svensk fastighetsförmedling.

Ta del av Bjurfors erbjudande

Ta del av Svensk fastighetsförmedlings erbjudande

Sänk din amortering

Har du nyligen fått din bostad värderad kan du kanske sänka din amortering.

  1. Om din nya värdering bekräftar att värdet av din bostad har gått upp kontakta oss genom ett meddelande på internetbanken . Skriv att du är intresserad av sänka din amortering.

  2. Kontakta därefter en mäklare för att få en skriftlig värdering. Kom ihåg att spara detta dokument eftersom vi kommer att behöva se en kopia av det.

  3. Skicka in din skriftliga värdering till oss genom ett meddelande på internetbanken .

  4. Så snart vi har fått din skriftliga värdering kontaktar vi dig för att tillsammans se över ditt bolån.

Exempel på 5-årsregeln

Enligt amorteringsreglerna från 1 juni 2016 kan du värdera om din bostad tidigast 5 år efter att du köpte den eller höjde ditt bolån. Därefter löpande vart femte år.

Exempel 1

Anta att du tog ett nytt bolån den 1 augusti 2016. Samma datum bestämdes ditt amorterings­grundande värde. Det betyder att du tidigast kunde göra en ny värdering den 1 augusti 2021 för att få ett nytt amorterings­grundande värde.

Exempel 2

Anta att du köpte din bostad år 2010, men höjde bolånet 2018. Det betyder att du tidigast kan värdera om din bostad år 2023.

Frågor och svar

I samband med att du tar ett nytt bolån får din bostad ett amorteringsgrundande värde. Din amortering grundas på det värdet i minst 5 år, även om marknadsvärdet rör sig uppåt eller nedåt under perioden. Det gäller även när du uppdaterar ditt befintliga amorteringsgrundande värde – det låses i minst 5 år.

Vi beskriver reglerna på sidan om amorteringskrav.

Det är svårt att ge ett generellt svar på den frågan. Därför rekommenderar vi att du avvaktar med att betala för en skriftlig värdering tills vi har gått igenom dina bolån.

Om det nya värdet på bostaden inte har ökat markant påverkar det inte din månadsamortering särskilt mycket. Då är det bättre att avvakta tills marknaden går upp eller att du amorterat av mer för att se en större effekt.

Vi skickar ett meddelande till dig när vi har lagt upp din nya amortering. När du har svarat på det meddelandet och godkänt vårt förslag ser du ändringen vid nästa månads avi.