Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Investeringssparkonto – ISK

Handel med finansiella instrument är en risk. Du kan förlora dina insatta pengar.

Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du köpa och sälja fonder och andra värdepapper utan att behöva deklarera vinster och förluster. Istället för vinstskatt betalar du en årlig schablonskatt baserad på det värde du haft på kontot under året. ISK passar dig som kan ta lite högre risk i ditt sparande än att ha pengarna på ett vanligt sparkonto.

De kontanta medlen på kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin och de finansiella instrumenten av investerarskyddet. Läs mer om insättningsgarantin och investerarskyddet

Är du inte kund hos oss?

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund

Vanliga frågor och svar

Du kan använda ett investeringssparkonto för noterade aktier och andra värdepapper. Till exempel:

  • Aktiefonder
  • Räntefonder
  • Aktier
  • Börshandlade fonder (ETF:er)
  • Strukturerade placeringar
  • Börshandlade certifikat
  • Warranter
  • Vissa obligationer

Om du investerar i fonder och värdepapper med förväntat låg avkastning kan en depå passa bättre, i annat fall riskerar investeringssparkontots schablonskatt att bli större än värdeökningen.

Förhandsinformation om investeringssparkontot (ISK)
Information om Investeringssparkontot (ISK)
Produktblad ISK

Med ett investeringssparkonto betalar du skatt baserad på det totala värdet på ditt konto, oavsett hur ditt sparande har utvecklats under året.

För att räkna ut din skatt lägger vi ihop det värde du har på investeringssparkontot i början av varje kvartal, och värdet av de pengar och värdepapper som du har satt in under året. Vi delar summan med fyra för att få fram ett medelvärde av kontots värde under året. Det kallas kapitalunderlag.

Vi multiplicerar sedan kapitalunderlaget med statslåneräntan för november föregående år, ökad med 1,0 procentenheter, och får då fram schablonintäkten. Som lägst får schablonintäkten vara 1,25 procent av kapitalunderlaget.

Du betalar 30 procent skatt på schablonintäkten varje år.

Exempel:

Statslåneräntan per den 30 november 2021 fastställdes till 0,23 procent. Till detta läggs 1,0 procentenheter vilket ger en schablonintäkt på 1,23 procent av kapitalunderlaget. Schablonintäkten för 2022 blir 1,25%, eftersom det är golvet för hur låg schablonintäkten kan vara.

Kapitalunderlag Schablonintäkt 1,25 % Din skatt 0,375 %
25 000 kr 313 kr 94 kr
100 000 kr 1 250 kr 375 kr
500 000 kr 6 250 kr 1 875 kr
1 000 000 kr 12 500 kr 3 750 kr

Själva investeringssparkontot kostar ingenting, men förutom den årliga schablonskatten betalar du courtage för dina affärer och förvaltningsavgifter för dina fonder. Förvaltningsavgiften för respektive fond hittar du i fondlistan och fondens faktablad.

Se prislistan för aktuella handelspriser

Om du vill flytta fonder och värdepapper från ett fondkonto eller en depå till ett investeringssparkonto, kontakta oss så hjälper vi dig. Tänk på att en flytt räknas som en försäljning, och att du behöver deklarera eventuella vinster eller förluster.

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

Beräkna din skatt

Customer service