Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Är dina aktier i linje med Parisavtalet?

Båt åker genom fjord med höga berg runt omkring.

Klimatet … vår tids stora ödesfråga. Larmrapporterna om riskerna med den förväntade  temperaturökningen duggar tätt. Under påskhelgen slogs till exempel ännu ett dystert rekord på Manua Loa mätstation på Hawaii. Koldioxidhalten i atmosfären, som påverkar temperaturen, var för första gången över 423 miljondelar. Hade gasen varit brun i stället för transparent hade vi antagligen agerat annorlunda … ?

Kan du som sparare vara med och göra skillnad för att undvika att ytterligare rekord slås i framtiden? Ja! I somras skrev jag bloggen Jakten på Net Zero – den eftertraktade nollan, som fokuserade på vikten av att ställa om nu och hur du som fondsparare kan tänka för att bidra till en mer hållbar värld. 

Hur hållbar är din aktieinvestering?

Fonder har både Morningstars hållbarhetsglober och EU:s SFDR-klassning som gör det lättare att placera med hållbarhet som mål. En direktinvestering i aktier med fokus på hållbarhet har fram tills nu varit mer utmanande då det saknats en ”hållbarhetsstämpel”. 

Investerare har kanske mest fokuserat på cleantech-bolag och hur produkter och tjänster används samt vilken klimatnytta de kan göra. Om bolagen själva belastar jordens ändliga resurser har varit svårare att få grepp om och överblicken över bolagets klimatdata har ofta bara varit åtkomligt för professionella investerare. 

På SEB började vi fundera på hur vi skulle kunna hjälpa våra kunder att tolka komplex ESG-data och göra det enklare för kunderna att spara utifrån sina egna preferenser. Nu kan vi se ett första resultat, genom noga utvald hållbarhetsdata från ISS ESG som visas för enskilda aktier i vår aktielista.

Kolla hållbarhetsfliken!

När du klickar på ett bolag i listan hittar du numera en hållbarhetsflik som ger en snabb bild av bolagets hållbara ambitioner, till exempel i form av växthusgasutsläpp, mål för att bidra till Parisavtalet och beräknade bidrag till den globala uppvärmningen. Ett bolag beskrivs som en kategori 1-aktie om det har godkända och granskade mål utifrån FN-initiativet SBTi och en tydlig plan för hur de kan bidra till 1,5-gradersmålet enligt Parisavtalet.

ISS temperature score

Är då en kategori 1-aktie att klassa som en hållbar investering? Se det snarare som en indikation på att företaget har ambitiösa planer för att ställa om den egna verksamheten. En investering med fokus på omställning kan till exempel vara att hitta bolag med höga växthusgasutsläpp idag, men som klassas som kategori 1. Lyckas dessa bolag med vad de utlovat så kommer de väsentligt att minska Sveriges växthusgasutsläpp och du kan vara med på bolagets omställningsresa.

Med tillgång till olika hållbarhetsdata kan du som sparare välja vad som är viktigast för dig. Är det en investering i ett bolag som har en koldioxidsnål verksamhet? Ett bolag med höga växthusgasutsläpp idag, men som har tydliga mål för att minska dem? Eller är det kanske en styrelse med jämn könsfördelning?

Lycka till med dina investeringar och ditt bidrag till att nå Parisavtalet!

Bloggen: Jakten på Net Zero – den eftertraktade nollan

Läs mer om att spara hållbart

Läs mer om SFDR – Disclosureförordningen

Läs mer om FN-initiativet SBTi 

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Aktier kan både stiga och falla i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital. Denna text är endast avsedd som allmän information och utgör inte rådgivning.

John Carlbäck
Product Manager Mutual Funds & Sustainability Savings

John Carlbäck

Product Manager Mutual Funds & Sustainability Savings

John Carlbäck


Customer service