Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR)

SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) är en EU-förordning som syftar till att göra det enklare för dig att jämföra hållbarhets­arbetet i olika finansiella produkter.

Förordningen om hållbarhetsrelaterade upplysningar, som SFDR heter på svenska, har skapat ett standardiserat sätt att rapportera kring hållbarhet som ställer krav på hur fondbolag inom EU ska informera sina kunder om sitt hållbarhetsarbete, både som bolag och för de fonder som de förvaltar.

De huvudsakliga målen med förordningen är att

  • öka transparensen kring hållbarhet
  • underlätta finansiering av tillväxt på ett hållbart sätt
  • motverka Greenwashing (grönmålning).

SFDR skapar underlag till ett mer gemensamt sätt att se på vad hållbara investeringar är. SFDR är en del av EU:s paket för att bli klimatneutrala till år 2050, genom EU:s Green deal, eller EU:s gröna giv på svenska. Inom ramen för den gröna given så finns flera förordningar och regelverk som alla bidrar till omställningen. Viktigt att veta är att alla delar ännu inte är helt klara, även om de i många fall är samman­kopplade med varandra.

Hållbara investeringar enligt SFDR

Förordningen ställer krav på att fondbolaget ska redovisa hur deras fonder antingen bidrar till mål för miljö och social hållbarhet eller huruvida fondernas investeringar inte medför någon betydande skada på miljö eller social hållbarhet. Hållbara investeringar görs främst i fonder som klassas som fonder med hållbara investeringar som mål (artikel 9-fonder, även kallade mörkgröna fonder) och därför bara får göra hållbara investeringar. Hållbara investeringar kan också, i olika utsträckning, finnas i fonder som klassas som fonder med hållbara egenskaper (artikel 8-fonder, även kallade ljusgröna fonder).

Bidra till ett miljömässigt eller socialt hållbarhetsmål

Fondbolaget ska uppge om och i vilken utsträckning fondens investeringar bidrar till ett miljömässigt eller ett socialt mål. Det kan exempelvis vara att fondens investeringar bidrar till minskad klimatpåverkan eller ökat fokus på jämställdhet och inkludering.

Ej medföra betydande skada på miljömässiga eller sociala hållbarhetsmål

Fondbolaget ska uppge om och i vilken utsträckning fondens investeringar inte medför några negativa konsekvenser på miljömässiga- eller sociala hållbarhetsmål. Det innebär att investeringarna som fonderna gör ska ta hänsyn till vissa valda hållbarhets­faktorer. Det kan exempelvis handla om utsläpp eller vattenrelaterade miljömässiga hållbarhets- eller jämställhets­frågor för sociala hållbarhetsmål.

God bolagsstyrning

De bolag som fonder investerar i ska följa praxis för god bolagsstyrning, som till exempel att bolagen har sunda policys, rimliga ersättningsnivåer och agerar trovärdigt och ansvarsfullt.

SFDR i fokus: En introduktion till definitioner, arbetssätt och hur regelverken hänger ihop

Det här innebär SFDR för dig som sparar i våra fonder

Vi är många som vill investera våra pengar för frågor som vi tycker är extra viktiga. Men det är samtidigt bra att vara medveten om att hållbarhet är ett brett och i många fall komplicerat område. Hållbarhetsfrågor behöver inte alltid vara enkla att dela in som svarta eller vita och området som omfattas är brett och spänner över allt från hur bolag hanterar miljöfrågor till deras påverkan på samhället i stort.

SFDR utgör ett omfattande underlag för att beskriva hur vi som fondbolag tar oss an dessa frågor i vår förvaltning och hur de implementeras i våra fonder. Det stärker vår ambition kring att du som kund ska känna dig trygg med de metoder och processer som vi använder för att på ett ansvarsfullt sätt integrera hållbarhetsfrågor i vår förvaltning oavsett vilken fond du väljer att spara i och vilka frågor som du brinner extra mycket för.

Frågor och svar

Upp Upp