Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Börja investera i aktier

Nu när du lärt dig grunderna är det dags att börja investera i aktier. Vi hjälper dig ta nästa steg och har därför tagit fram en enkel guide på vad du behöver göra för att börja handla med aktier. Vi går igenom steg för steg hur du kommer igång!

De senaste åren har aktier som sparform ökat i popularitet och allt fler har börjat testa sina vingar på börsen. Om du redan läst andra delar i vår aktieskola såsom vad aktier är eller hur aktier fungerar så har du säkert redan koll på varför du ska investera i aktier.

Men för dig som är ny kan vi gå igenom det igen. Att investera i aktier är ett sätt att få dina sparpengar att växa över tid. Förutom att du kan tjäna pengar på att få utdelning eller genom att sälja aktier som stigit i kurs så är aktiehandel även ett sätt att lära dig mer om hur bolag och börsen påverkas av vår omvärld.

Eftersom aktiemarknaden kan svänga från dag till dag brukar en långsiktig sparplan vara att rekommendera. Men du bör fortfarande vara medveten om att det alltid finns en risk i att handla med aktier.

Så hur kommer du igång, och vilka steg behöver du ta för att börja handla med aktier? Det ska vi gå igenom nu.

1. Öppna konto

Det första du behöver göra är att öppna ett konto eller förvar att handla aktier i. Det finns ett antal olika konton att välja på men det vanligaste är något som kallas investeringssparkonto eller ISK.

Förutom ISK-konto finns det även andra förvar, exempelvis aktie- och fonddepå, ofta kallat depå. Det är den klassiska kontotypen som var vanligast innan ISK. En depå fungerar som ett vanligt bankkonto, men för värdepapper.

Beroende på vilken typ av konto du har är det olika skatteregler som gäller. ISK-kontot är idag den vanligaste kontotypen för aktiehandel. Den främsta anledningen till att ISK-konton blivit så populära är enkelheten när det kommer till beskattning och deklaration. När du använder dig av ett ISK-konto betalar du nämligen bara skatt på det innehav du har på kontot och slipper deklarera eventuella vinster eller förluster vid aktieförsäljning. Det kallas även att du betalar schablonskatt. Här kan du läsa mer om vad ett vad ett ISK-konto är.

2. Sätt in pengar

Nästa steg när du ska börja investera i aktier är att ha ett startkapital. Det får du genom att föra över pengar till ditt valda investeringssparkonto. Detta steg kräver ingen vidare förklaring. Du för helt enkelt över pengar från ditt vanliga bankkonto till ditt ISK-konto. Väljer du istället att handla på en aktiedepå kan du koppla ditt vanliga bankkonto till depån så att pengarna dras automatiskt från kontot vid ett aktieköp, och sätts in på kontot när du säljer aktier.

Om du väljer att handla på ett ISK kan du också ha en stående månadsöverföring från ditt bankkonto till ditt ISK-konto. När pengarna väl är inne på kontot, är det dags att börja handla aktier.

3. Börja handla aktier

Tredje steget är att börja handla aktier, vilket även brukar kallas för att lägga en order. För att göra detta kan det vara bra att lägga ner lite tid på att hitta ett eller flera företag vars aktier du vill börja investera i. När du har bestämt dig för ett företag som du vill köpa aktier i loggar du in på internetbanken eller i appen.

  1. I sökfunktionen söker du på aktiens namn.

  2. Klicka på köp.

  3. Välj antal aktier du vill köpa.

  4. Välj vilket pris du vill köpa aktierna för. Det brukar vara bäst att välja det senaste priset, det så kallade marknadspriset, för att öka chansen att köpet går igenom.

  5. Granska ditt köp och bekräfta.

  6. Klart!

Det går även att handla aktier på mer avancerade sätt. Det kan du läsa mer om här.

4. Håll koll på kursen

Det sista steget när du ska börja handla med aktier är att hålla koll på aktiekursen. Om kursen skulle börja gå ner måste du nämligen ta ett beslut om du vill sälja aktien till en förlust eller om du ska behålla den i hopp om att den ska återhämta sig. Precis som med allt annat när det kommer till aktiehandel så beror det på vilken sparstrategi du har och hur långsiktig den är. Om du fortfarande tror på aktien och har en relativt långsiktig sparplan kan det ibland löna sig att ha lite is i magen och hoppas på att aktien med tiden ska stiga i värde igen.

 

Vill du lära dig mer om hur aktier fungerar? Läs vidare i aktieskolan

Vill du komma igång med aktiehandel? Handla med aktier här eller i vår app

Customer service