Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Information om din kostnadsredovisning

Du som sparar i fonder eller andra värdepapper får en gång om året en sammanställning av de kostnader och avgifter som du har betalat för ditt sparande under föregående år. I kostnadsredovisningen hittar du också hur ditt sparande har utvecklats.

  • Om du har flera olika sparprodukter, exempelvis fondkonto, depå eller investeringssparkonto, får du flera rapporter – en för varje sparprodukt.
  • I rapporter summerar vi samtliga kostnader för ditt sparande som har tagits ut under året, även sådana kostnader som du betalat indirekt, såsom fondkostnader.
  • Kostnaderna och avgifterna i rapporter är redan betalade och du behöver inte göra något.
  • Kostnadsredovisningen är ett komplement till övriga årsbesked vi skickar till dig.

På den här sidan hittar du information om hur vi har räknat ut kostnaderna som redovisas samt svar på vanliga frågor om rapporterna.

Så här har vi räknat i din kostnadsredovisning

Fondkonto och depå

För fondkonto och depå räknar vi ut värdeförändringen genom att jämföra värdet av samtliga innehav den sista dagen i perioden (den utgående balansen, UB) med värdet den första dagen i perioden (den ingående balansen, IB):

  • Värdeförändring = UB - IB

Om du har köpt fondandelar eller värdepapper under perioden ska marknadsvärdet vid köptillfället läggas till den ingående balansen. På samma sätt tar vi hänsyn till om du har flyttat fonder eller värdepapper till eller från fondkontot eller depån och om du har fått kontant utdelning. Hela formeln för värdeförändring blir då:

  • Värdeförändring = UB - (IB + köp/inlägg - försäljning/uttag - kontantutdelningar)

Investeringssparkonto (ISK)

Ett investeringssparkonto (ISK) består av både en depå och ett likvidkonto. Värdeförändringen för depån räknar vi ut genom att jämföra värdet för samtliga innehav den sista dagen i perioden (den utgående balansen, UB) med värdet den första dagen i perioden (den ingående balansen, IB).

Eftersom investeringssparkontot också innehåller ett likvidkonto ska även saldot på likvidkontot räknas med i ingående och utgående balans.

  • Värdeförändring ISK = UB (inklusive saldo) – IB (inklusive saldo)

Om du har flyttat fonder eller värdepapper till eller från investeringssparkontot under perioden ska marknadsvärdet vid flyttillfället läggas till eller dras ifrån den ingående balansen. På samma sätt tar vi hänsyn till insättning eller uttag av likvida medel. Hela formeln för värdeförändring blir då:

  • Värdeförändring ISK = UB - (IB + IV - UV + I - U)

UB/IB: Utgående respektive ingående balans, inklusive saldo, på likvidkontot
IV/UV: Inflyttade respektive utflyttade fondandelar och värdepapper
I/U: Insättning respektive uttag av likvida medel

Om du har avslutat ditt ISK under året, beräknas värdeförändringen på ett annorlunda sätt. Eftersom utgående värde vid årets slut blir noll, beräknar vi på senaste känt värdet, vilket är per den sista dagen föregående kvartal och inte per den dagen kontot avslutades.

Fondkostnader är avgifter som fondbolaget tar ut, exempelvis för förvaltning och administration av fonden. De här kostnaderna dras inte från ditt konto utan tas ut direkt från fonden, vilket gör att fondkursen sjunker. På sista sidan i kostnadsredovisningen hittar du information om vilka typer av fondkostnader som kan förekomma.

För varje fond redovisas, oftast dagligen, hur mycket en andel i fonden är värd, ett så kallat NAV (Net Asset Value). Detta värde är beräknat efter uttaget av kostnader i fonden. Som andelsägare i fonden tar du del av både värdeutvecklingen och kostnaderna för alla dagar som du har ägt andelar i fonden.

För att räkna ut dina fondkostnader gör vi varje dag följande beräkning:

  • Daglig fondkostnad = fondens kostnad i procent * värdet av ditt innehav

Varje fondbolag ansvarar för att ta fram kostnaderna för sina fonder och för att redovisa uppgifter om fondens kostnad i procent. Om ett externt fondbolag inte har redovisat sina fondkostnader har vi inte kunnat räkna ut din fondkostnad för det aktuella innehavet.

Även om det är bestämt vilka kostnader som ska rapporteras i kostnadsredovisningen kan det finnas skillnader mellan hur olika fondbolag har räknat och även i hur ofta fondbolagen väljer att uppdatera sina kostnader.

Information om hur SEB:s fondbolag, SEB Investment Management AB, beräknar kostnader för sina fonder.

När du handlar fonder eller värdepapper i utländsk valuta gör vi en växling åt dig. Kostnaden för valutaväxlingen ingår i växlingskursen och kan beräknas genom att ta skillnaden mellan växlingskursen du betalar hos oss och den gällande marknadskursen. Kostnaden redovisas under ”Engångsavgifter - valutaväxling m.m. ”.

Kostnader för valutaväxling uppstår också om du exempelvis får utdelning i utländsk valuta, men den här typen av växlingskostnad ingår istället i ”Övriga kostnader” under kostnader för tjänster.

Observera att detta inte är en ny kostnad som ska betalas, utan den del av det handlade beloppet som växlingen har kostat.

Alla värden i kostnadsrapporten är redovisade i svenska kronor (SEK). Kostnader eller innehav i utländsk valuta har vi räknat om till svenska kronor utifrån följande växlingsskurser (samtliga kurser finns längre ner under ”Relaterat”):

Valuta Valutakurs
SEK/EUR 10.078383333
SEK/USD 8.470533333


Växlingskurserna är ett genomsnitt av slutkurserna den första bankdagen varje månad under året. Vi har räknat om till SEK för att kunna redovisa allt som ingår i rapporten i samma valuta. Med andra ord har ingen valutaväxling skett och inga kostnader för sådan uppkommit.

Vid redovisning av olika kostnader i procent har vi använt olika jämförelsebelopp beroende på vilken kostnad som redovisas. Det är för att procentsatserna ska stämma överens med uppgifterna i den preliminära kostnadsredovisningen och i prislistor. I tabellen här nedanför kan du se vilka jämförelsebelopp vi har använt för att räkna ut kostnaderna i procent för respektive kostnadstyp.

  • Kostnaden i procent = kostnaden i kronor/jämförelsebeloppet i kronor
Kostnadstyp Jämförelsebelopp
Kurtage (ingår i kostnader för tjänster) Omsatt belopp i värdepappret (aktier, derivat) 
Valutaväxlingar (ingår i kostnader för tjänster) Omsatt belopp som växlats från utländsk valuta 
Depåavgift eller förvaltningsarvode (ingår i kostnader för tjänster) Genomsnittligt värde på dina innehav under året 
Värdepapperskostnader (ingår i kostnader i värdepapper och fonder)  Genomsnittligt innehav i dessa värdepapper




Frågor och svar

Om du får flera rapporter som skiljer sig åt sinsemellan beror det på att du använder olika tjänster hos oss som redovisas på lite olika sätt. Vi skickar rapporter till dig om du:

  • Har sparat eller placerat i värdepapper eller fonder (gäller depå, ISK, fondkonto, IPS, svensk depåförsäkring, Portfolio Bond). Här ingår till exempel kostnader för aktiehandel och löpande fondkostnader. Observera att vi rapporterar för varje förvar – om du till exempel har två depåer har du därmed fått två separata rapporter (se exempelrapport 1 nedan under ”Relaterat”)
  • Har valt SEB som kontoförande institut för ditt service- eller VP-konto hos Euroclear. I den här rapporten redovisas kurtagekostnader för handel på det aktuella kontot (se exempelrapport 2 längre ner under ”Relaterat”).
  • Har säkrat en riskexponering i till exempel ränta eller råvaror eller använt någon annan skräddarsydd finansiell lösning (se exempelrapport 3 längre ner under ”Relaterat”). Har du frågor kring den rapporten kan du kontakta Costs&chargesreport@seb.se
  • Har olika typer av försäkringsprodukter (Fondförsäkring, Trygg Plan, Traditionell försäkring). I den typen av kostnadsredovisning hittar du exempelvis löpande fondkostnader, information om distributionsersättningar samt försäkringskostnader.
    För mer information om den rapporten
  • Har använt olika typer av betaltjänster eller betalkonton (Privatkonto, Enkla sparkontot, Valutakonto och Notariatkonto). Har du fler än ett betalkonto, får du en kostnadsredovisning för varje konto. I den redovisningen hittar du till exempel kostnader knutna till betaltjänster samt uppgifter om betalad respektive erhållen ränta.
    För mer information om den rapporten

Då vi räknar fram sammanställning av värdeförändringen för året värderar vi varje innehav vid början och slutet av året. Om ett pris eller någon annan information som behövs för värderingen saknas kan det göra att värdeförändringen blir missvisande. Några vanliga fall då detta kan ske är vid nyintroduktion, likvidation eller olika typer av bolagshändelser.

Notera att eventuella avvikelser endast har att göra med hur värdeförändring beräknas – de påverkar varken dina kostnader eller ditt innehav.

När vi redovisar dina kostnader i procent använder vi oss av det jämförelsevärde som är mest relevant för respektive typ av kostnad. Därför jämför vi förvaltningsarvode med genomsnittligt innehav på din depå, kurtage med transaktionsvolym och fondkostnader med det genomsnittliga värdet på dina innehav i fonder.

Ibland saknas jämförelsevärde. Det kan till exempel bero på att det genomsnittliga innehavet på din depå har varit noll eller mycket litet. Effekten av det blir att vi inte kan räkna ut kostnaden i procent eller att den blir orimligt stor. Ett annat exempel är ifall det saknas priser, vilket gör att beräkningen av det genomsnittliga innehavet inte blir korrekt.

Även om kostnaderna är små i kronor kan olika avrundningar i beräkningarna göra att procentsatsen blir missvisande.

Observera att varken dina innehav eller kostnader påverkas även om uträkningen i procent skulle bli missvisande.

Om du har innehav i Svensk depåförsäkring eller Portfolio Bond får du redovisning för det innehavet du har haft förra året, men utan försäkringskostnader. Kostnader för dina samtliga försäkringsprodukter, inklusive försäkringsavgifter kommer att redovisas i en separat rapport.
Mer information om kostnadsredovisning för försäkringsprodukter

Som kund hos oss har du alltid tillgång till personlig service både på våra kontor och via telefon. Vi ger dig rådgivning baserad på hela din ekonomi, utifrån dina behov och förutsättningar. Du kan också testa vårt digitala rådgivningsverktyg som hjälper dig att ta tempen på din ekonomi och att hitta en bra balans mellan sparande och skuldsättning.

Om du har ett sparande att placera erbjuder vi ett kvalitetssäkrat fondutbud med våra egna och andra aktörers fonder samt ett brett utbud av andra värdepapper. Här hittar du bland annat vårt växande sortiment av hållbara investeringar, däribland våra hållbarhetsfonder.

För dig som hellre sköter ditt sparande på egen hand erbjuder vi expertanalyser och placeringstips som kan hjälpa dig att fatta investeringsbeslut. Du kan också prenumerera på våra olika nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad kring din ekonomi och dina placeringar.

Ring upp mig – privatkunder

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.

Ring upp mig – företag

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.