Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Grisen har blivit digital – så lär du barnen om pengar idag

Pengar ner i spargrisen har i stor utsträckning bytts ut mot pengar in på kontot. Men även om tiderna och sätten att spara förändrats, är det fortfarande viktigt att barn tidigt får lära sig vikten av ett sunt ekonomiskt tänkande. Det säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Ungefär hälften av alla barn i Sverige sparar idag till någonting.

– En del vet precis vad de sparar till medan andra har en mer diffus målbild men sparar ändå. Oavsett sparmål är det bra om vi tidigt börjar prata om pengar och sparande med våra barn, och att de lär sig principen att man sparar först och köper sedan. Annars blir det lätt att man frågar efter pengar varje gång man vill köpa något eller i värsta fall lånar pengar, säger Jens Magnusson.

Istället för att stoppa ner vecko- eller månadspengen i spargrisar har idag allt fler barn egna konton, ibland med ett kontokort kopplat till det. En del föräldrar väljer också att swisha över månadspengen när det är dags.

– Även om kontanterna i allt större utsträckning bytts ut mot mer digitala sätt att spara är det viktigt att föräldrar pratar om vikten av att spara och hjälper barnen att lägga upp sparmål. Eftersom ett sparande på konto kan kännas diffust för ett barn kan det vara bra att använda en app för att visualisera och följa hur sparandet växer.

Prata säkerhet med barnen

Men i och med den digitala utvecklingen finns det även en del nya saker som föräldrar måste ta upp med sina barn. Till exempel säkerhetsfrågor som hur man hanterar sina koder eller säkerställer att pengarna hamnar rätt när man swishar.

– Barn lever ju i en digital värld där de är vana att dela bilder och information i sociala nätverk, så det gäller att förklara för dem att bankkortet och koden är värdehandlingar som man inte ska visa för någon, låna ut eller ha nedskrivet på en lapp eller i mobilen.

– Men hur man väljer att spara - med mynt och sedlar eller digitalt - är ganska oviktigt. Det viktiga är att föräldrarna tidigt lägger grunden för ett sunt ekonomiskt tänkande genom att hjälpa barnen att komma igång med sitt sparande.
Läs mer om vår ungdomsapp
LÄNK Eller om hur du själv sparar åt dina barn