Vilka fördelar har aktiefonder?
Med en aktiefond slipper du att välja enskilda aktier och du får en bättre riskspridning än om du bara skulle investera i ett fåtal företag. Du kan sprida riskerna ännu mer genom att välja en eller flera aktiefonder med investeringar i olika regioner, branscher och valutor.
Över längre tid kan pengarna ha möjlighet att växa mer i aktiefonder än i exempelvis blandfonder och räntefonder, men risken är också större.
När passar det att spara i aktiefonder?
Aktiefonder kan passa om du vill placera pengar långsiktigt och är beredd att ta högre risk med ditt sparande. Anledningen till aktiefonder inte passar för kortsiktigt sparande är att värdet kan variera mycket under tiden du sparar. Generellt kan aktiefonder både öka och sjunka mer i värde än räntefonder och blandfonder.
I faktabladet för varje fond kan du läsa om riskerna och hur långsiktigt sparandet bör vara. För en aktiefond kan det ofta stå att du bör planerar att behålla investeringen i minst 5–7 år.
Aktiefond eller indexfond – vad är skillnaden?
För att räknas som aktiefond behöver fonden investera 85 % eller mer i aktier eller aktierelaterade tillgångar (till exempel fonder, börshandlade fonder eller aktiederivat). Det innebär att en indexfond som enbart investerar i aktier eller aktierelaterade tillgångar också är en typ av aktiefond. I fondlistan finns faktablad och andra dokument för de olika fonderna. Där kan du bland annat hitta information om fondens placeringsinriktning och vilka typer av tillgångar fonden kan äga.
Indexfonder brukar beskrivas som passivt förvaltade aktiefonder och målet är att följa utvecklingen i ett visst jämförelseindex. Den som förvaltar en aktieindexfond kommer att köpa och sälja aktier utifrån vad som ingår i fondens jämförelseindex och hur stor del av indexet som varje aktie utgör. Många passiva fonder beskrivs som indexnära och utvecklingen kan delvis skilja sig från sitt jämförelseindex. Det kan bland annat bero på att fondbolaget väljer bort att investera i vissa branscher, till exempel utvinning av fossila bränslen.
Alternativet till passiv förvaltning är aktiv förvaltning. I en aktiefond med aktiv förvaltning är det fondförvaltaren som bestämmer hur pengarna ska investeras. Aktiva fonder kan till exempel ha färre investeringar med en större andel av pengarna i varje aktie. Det gör att fondens värde kan utvecklas bättre eller sämre än sitt jämförelseindex, beroende på vilka aktier förvaltaren har valt.
Fondförvaltningsavgiften är oftast lägre i indexfonder än i fonder med aktiv förvaltning.
Mer om indexfonder